Chleb na zakwasie niski indeks glikemiczny


Chlebuś, chlebuś - upiekłam sobie pyszny chlebuś. Kombinowałam, próbowała i jest - chleb domowy dla osób, które muszą być na diecie z niskim indeksem glikemicznym, z insulinoopornością, cukrzycą czy pcos. Jak mam do wyboru chleb kupny to zdecydowanie wolę sama go upiec, przynajmniej wiem co w nim jest tak naprawdę. No i wyszedł mi przepyszny. 
Domowe chleby piekę już od dawna, nabrałam w nich wprawę, uwielbiam to robić i nie wyobrażam sobie, żebym je przestała piec. Piekę trzy blaszki chleba raz w tygodniu, czasami dwa razy i nie kupuje ze sklepu. Przechowuje go i mamy na cały tydzień pieczywo, czasami sobie mrożę kawałek na potem. Taki chleb bez problemu wytrzymuje tydzień, nie pleśnieje i jest pyszny. Niestety te chleby ze sklepu szybko się psują i potrafią spleśnieć. A pieczenie domowego chleba wcale nie jest takie trudne. Trzeba tylko spróbować i na samym początku nie zrażać się porażkami, mi na początku też nie zawsze wychodziły. Pieczenie chleba uzależnia. 
Jak macie ochotę zapraszam na śniadanko. Miłego dnia kochani. 


Składniki:

- 5 łyżek zakwasu aktywnego żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
- 300 g mąki orkiszowej typ 2000
- 300 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 500 ml wody
- 150 g ziaren - słonecznik, siemię lniane, pestki dyni
- 1 łyżeczka soli


Do miski wkładamy dokarmiony zakwas, dodajemy mąkę orkiszową i pełnoziarnistą, wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy ziarna i sól. Wszystko razem mieszamy za pomocą rąk lub miksera z hakiem. Ciasto na chleb wyrabiamy dosłownie chwilkę. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na kilka godzin - czas od 4-8 godzin. Następnie ciasto przekładamy do foremki keksówki (foremkę smarujemy olejem, aby chleb się nam nie przykleił i łatwo się dał wyjąć po upieczeniu) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół, i wstawiamy chleb. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszki i przekładamy do wystudzenia na kratkę. 




Komentarze

  1. Marzenko Twój chlebuś kusi, aby go zrobić i zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, bardzo bym chciała upiec chlebuś.......
    ale skąd wziąć :
    - 5 łyżek zakwasu aktywnego żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
    ja nic z tego nie rozumiem i jeszcze dokarmić go....

    Można mi pomóc....ach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. No zakwas trzeba sobie wyhodować lub od kogoś dostać - kto już piecze takie chleby. Dokarmia się go wodą i mąką żytnią. Wiesz co zrobię tak - napisze dokładnie post jak upiec własny chleb na zakwasie - ale już nie dzisiaj tylko w tygodniu. Tam wytłumaczę wszystko krok po kroku i zobaczysz jakie to proste. Proszę o chwile cierpliwości - i wszystko będzie jasne. Pozdrawiam cieplutko 😃

      Usuń
  3. Uwielbiam piec domowy chleb na zakwasie ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dziękuje.....będę cierpliwa

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentuje. Uwielbiam takie domowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny Marzenko!
    I bardzo zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm! Idealna propozycja dla całej mojej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten chlebek wygląda fantastycznie, brawo Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam zakwas. Dzięki za fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja coś z pieczeniem chleba jestem na bakier. Obiecuję sobie od dawna, że zacznę piec chleb i jakoś zawsze, gdy wejdę do kuchni, wychodzi coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana a ja już sobie nie wyobrażam życia bez pieczenia chleba 😃

      Usuń
  11. Czy ta mąka pełnoziarnista to żytnia czy pszenna ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie,nigdy jeszcze nie piekłam chlebka na własnym zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Polecam bo jest pyszny i tak naprawdę to nic trudnego 😃

      Usuń
  13. Jakiej wielkości foremkę na ten chlebek?

    OdpowiedzUsuń
  14. Chleb wygląda obłędnie, ale mam jedno pytanie, ta mąką pszenna pełnoziarnista to inaczej po prostu mąka pszenna razowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo. Mąka pełnoziarnista to mąka o typie 1850. Musisz sprawdzić jaki typ ma twoja mąka. Musi być 1850 lub więcej.

      Usuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.