Chleb na zakwasie niski indeks glikemiczny


Chlebuś, chlebuś - upiekłam sobie pyszny chlebuś. Kombinowałam, próbowała i jest - chleb domowy dla osób, które muszą być na diecie z niskim indeksem glikemicznym, z insulinoopornością, cukrzycą czy pcos. Jak mam do wyboru chleb kupny to zdecydowanie wolę sama go upiec, przynajmniej wiem co w nim jest tak naprawdę. No i wyszedł mi przepyszny. 
Domowe chleby piekę już od dawna, nabrałam w nich wprawę, uwielbiam to robić i nie wyobrażam sobie, żebym je przestała piec. Piekę trzy blaszki chleba raz w tygodniu, czasami dwa razy i nie kupuje ze sklepu. Przechowuje go i mamy na cały tydzień pieczywo, czasami sobie mrożę kawałek na potem. Taki chleb bez problemu wytrzymuje tydzień, nie pleśnieje i jest pyszny. Niestety te chleby ze sklepu szybko się psują i potrafią spleśnieć. A pieczenie domowego chleba wcale nie jest takie trudne. Trzeba tylko spróbować i na samym początku nie zrażać się porażkami, mi na początku też nie zawsze wychodziły. Pieczenie chleba uzależnia. 
Jak macie ochotę zapraszam na śniadanko. Miłego dnia kochani. 


Składniki:

- 5 łyżek zakwasu aktywnego żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
- 300 g mąki orkiszowej typ 2000
- 300 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 500 ml wody
- 150 g ziaren - słonecznik, siemię lniane, pestki dyni
- 1 łyżeczka soli


Do miski wkładamy dokarmiony zakwas, dodajemy mąkę orkiszową i pełnoziarnistą, wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy ziarna i sól. Wszystko razem mieszamy za pomocą rąk lub miksera z hakiem. Ciasto na chleb wyrabiamy dosłownie chwilkę. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na kilka godzin - czas od 4-8 godzin. Następnie ciasto przekładamy do foremki keksówki (foremkę smarujemy olejem, aby chleb się nam nie przykleił i łatwo się dał wyjąć po upieczeniu) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół, i wstawiamy chleb. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszki i przekładamy do wystudzenia na kratkę. 




Komentarze

  1. Marzenko Twój chlebuś kusi, aby go zrobić i zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, bardzo bym chciała upiec chlebuś.......
    ale skąd wziąć :
    - 5 łyżek zakwasu aktywnego żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
    ja nic z tego nie rozumiem i jeszcze dokarmić go....

    Można mi pomóc....ach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. No zakwas trzeba sobie wyhodować lub od kogoś dostać - kto już piecze takie chleby. Dokarmia się go wodą i mąką żytnią. Wiesz co zrobię tak - napisze dokładnie post jak upiec własny chleb na zakwasie - ale już nie dzisiaj tylko w tygodniu. Tam wytłumaczę wszystko krok po kroku i zobaczysz jakie to proste. Proszę o chwile cierpliwości - i wszystko będzie jasne. Pozdrawiam cieplutko 😃

      Usuń
  3. Uwielbiam piec domowy chleb na zakwasie ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dziękuje.....będę cierpliwa

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentuje. Uwielbiam takie domowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny Marzenko!
    I bardzo zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm! Idealna propozycja dla całej mojej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten chlebek wygląda fantastycznie, brawo Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam zakwas. Dzięki za fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja coś z pieczeniem chleba jestem na bakier. Obiecuję sobie od dawna, że zacznę piec chleb i jakoś zawsze, gdy wejdę do kuchni, wychodzi coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana a ja już sobie nie wyobrażam życia bez pieczenia chleba 😃

      Usuń
  11. Czy ta mąka pełnoziarnista to żytnia czy pszenna ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie,nigdy jeszcze nie piekłam chlebka na własnym zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Polecam bo jest pyszny i tak naprawdę to nic trudnego 😃

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.