Chleb na zakwasie niski indeks glikemiczny
Chlebuś, chlebuś - upiekłam sobie pyszny chlebuś. Kombinowałam, próbowała i jest - chleb domowy dla osób, które muszą być na diecie z niskim indeksem glikemicznym, z insulinoopornością, cukrzycą czy pcos. Jak mam do wyboru chleb kupny to zdecydowanie wolę sama go upiec, przynajmniej wiem co w nim jest tak naprawdę. No i wyszedł mi przepyszny.
Domowe chleby piekę już od dawna, nabrałam w nich wprawę, uwielbiam to robić i nie wyobrażam sobie, żebym je przestała piec. Piekę trzy blaszki chleba raz w tygodniu, czasami dwa razy i nie kupuje ze sklepu. Przechowuje go i mamy na cały tydzień pieczywo, czasami sobie mrożę kawałek na potem. Taki chleb bez problemu wytrzymuje tydzień, nie pleśnieje i jest pyszny. Niestety te chleby ze sklepu szybko się psują i potrafią spleśnieć. A pieczenie domowego chleba wcale nie jest takie trudne. Trzeba tylko spróbować i na samym początku nie zrażać się porażkami, mi na początku też nie zawsze wychodziły. Pieczenie chleba uzależnia.
Jak macie ochotę zapraszam na śniadanko. Miłego dnia kochani.
Składniki:
- 5 łyżek zakwasu aktywnego żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
- 300 g mąki orkiszowej typ 2000
- 300 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 500 ml wody
- 150 g ziaren - słonecznik, siemię lniane, pestki dyni
- 1 łyżeczka soli
Do miski wkładamy dokarmiony zakwas, dodajemy mąkę orkiszową i pełnoziarnistą, wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy ziarna i sól. Wszystko razem mieszamy za pomocą rąk lub miksera z hakiem. Ciasto na chleb wyrabiamy dosłownie chwilkę. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na kilka godzin - czas od 4-8 godzin. Następnie ciasto przekładamy do foremki keksówki (foremkę smarujemy olejem, aby chleb się nam nie przykleił i łatwo się dał wyjąć po upieczeniu) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół, i wstawiamy chleb. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszki i przekładamy do wystudzenia na kratkę.
wspaniały bochenek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. Pozdrawiam cieplutko 😃
UsuńMarzenko Twój chlebuś kusi, aby go zrobić i zjeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Małgosiu. Polecam bo jest pyszny 😃
UsuńWitam, bardzo bym chciała upiec chlebuś.......
OdpowiedzUsuńale skąd wziąć :
- 5 łyżek zakwasu aktywnego żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
ja nic z tego nie rozumiem i jeszcze dokarmić go....
Można mi pomóc....ach
Witaj. No zakwas trzeba sobie wyhodować lub od kogoś dostać - kto już piecze takie chleby. Dokarmia się go wodą i mąką żytnią. Wiesz co zrobię tak - napisze dokładnie post jak upiec własny chleb na zakwasie - ale już nie dzisiaj tylko w tygodniu. Tam wytłumaczę wszystko krok po kroku i zobaczysz jakie to proste. Proszę o chwile cierpliwości - i wszystko będzie jasne. Pozdrawiam cieplutko 😃
UsuńUwielbiam piec domowy chleb na zakwasie ☺
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
Usuńbardzo dziękuje.....będę cierpliwa
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPysznie się prezentuje. Uwielbiam takie domowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńJaki piękny Marzenko!
OdpowiedzUsuńI bardzo zdrowy.
Dziękuje bardzo kochana, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńMmm! Idealna propozycja dla całej mojej rodziny :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
Usuńi tyyle pestek! <3
OdpowiedzUsuńTaki jest nasz ulubiony :-)
UsuńTen chlebek wygląda fantastycznie, brawo Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Madziu :-)
UsuńJaki cudowny! I do tego zdrowy.
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) powiem ci, że jest pyszny :-)
UsuńMam zakwas. Dzięki za fajny przepis!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :-) smacznego :-)
UsuńJa coś z pieczeniem chleba jestem na bakier. Obiecuję sobie od dawna, że zacznę piec chleb i jakoś zawsze, gdy wejdę do kuchni, wychodzi coś innego :)
OdpowiedzUsuńKochana a ja już sobie nie wyobrażam życia bez pieczenia chleba 😃
UsuńCzy ta mąka pełnoziarnista to żytnia czy pszenna ?
OdpowiedzUsuńPszenna typ 1850 😃
UsuńWygląda obłędnie,nigdy jeszcze nie piekłam chlebka na własnym zakwasie.
OdpowiedzUsuńDziękuje. Polecam bo jest pyszny i tak naprawdę to nic trudnego 😃
UsuńJakiej wielkości foremkę na ten chlebek?
OdpowiedzUsuńKeksówka 30x11😃
UsuńChleb wygląda obłędnie, ale mam jedno pytanie, ta mąką pszenna pełnoziarnista to inaczej po prostu mąka pszenna razowa?
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Mąka pełnoziarnista to mąka o typie 1850. Musisz sprawdzić jaki typ ma twoja mąka. Musi być 1850 lub więcej.
UsuńChlebek wygląda obłędne😍 mam zamiar jutro go zrobić tylko zastanawiam się czy czas pieczenia ulegnie zmianie jeśli chce upiec z połowy składników?
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Jak masz mniejszą blaszkę to czas pieczenia będzie taki sam :-)
UsuńPyszny chlebek, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńCzy można go upiec na suchym zakwasie? Ewentualnie dodać drożdży?
OdpowiedzUsuńTak można dać suchy zakwas. Co do drożdży to nie pomogę w tym przypadku bo proporcje mogą być inne niż w przypadku zakwasu.
UsuńWitam chleb wyrósł piękny i tak samo cudownie się upiekł przepis doskonały
OdpowiedzUsuńWitam. Czy mąka typu 1850 może być pszenna?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej. Mąka pszenna typ 1850 to jest mąka pełnoziarnista :-)
UsuńDziękuję bardzo. Biorę się do roboty. Zobaczymy co wyjdzie.
OdpowiedzUsuńNo i mam pyszny chrupiący i ślicznie wyrośnięty chlebek. 😃 miałam obawy co do zakwasu bo wydawało mi się że nie bąbelkuje a jednak wszystko było okej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Czy mąkę orkiszową mogę zastąpić np. mąka żytnią typ 2000?
OdpowiedzUsuń