Gofry kakaowe


Tak za mną chodziło coś słodkiego, ale takiego co bym mogła zjeść bez większych wyrzutów sumienia, coś lekkiego a wywołującego uśmiech na twarzy. Zastanawiałam się nad ciastem, zastanawiałam się nad deserem a w końcu wybór padł na gofry. Kilka minut i mam. Pyszne, chrupiące, możne je jeść same bez dodatków. Można je podać z jogurtem, dżemem, dodać owoców, polać czekoladą lub posypać cukrem. Małe pyszności. Macie ochotę - zapraszam, podzielę się. 


Składniki:

- 500 g mąki orkiszowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 400 ml napoju ryżowego lub mleka
- 5 łyżek erytrytolu lub zwykłego cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka


Do miski wbijamy jajka i dodajemy erytrytol, miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy napój ryżowy lub mleko, sok z cytryny, olej, kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Ponownie wszystko razem miksujemy.

Rozgrzewamy gofrownicę. Porcjami nakładamy ciasto i smażymy gofry na rumiano. Po upieczeniu gofry układamy na kratce, aby przestygły. Podajemy z owocami, cukrem pudrem, dżemem lub zjadamy same, są pyszne. 






Komentarze

  1. To ja Marzenko wpadam na goferki ;) Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na dzisiejsze popołudnie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super się prezentują, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko, mąka orkiszowa może być tortowa, czy lepiej typ 600 plus? Pytam, bo nie podałaś, a Twoje gofry wyglądają pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja użyłam mąki orkiszowej jasnej. To jest typ 700 😃 ale można pokombinować z inną mąką. Pozdrawiam kochana 😘

      Usuń
    2. Właśnie tak zrobię- spróbuję z tortową, a potem typ 680. Dziękuję Marzenko :).
      Pozdrawiam :).

      Usuń
    3. Proszę bardzo kochana. Życzę smacznego :-)

      Usuń
  5. Kakaowych jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  6. orkiszowych jeszcze nie robiłam. zapowiadają się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.