Pasta z pieczonego batata


Bardzo lubię robić domowe pasty na kanapki. Zazwyczaj używam do nich fasolę lub ciecierzycę. Ale ostatnio piekłam bataty i tak sobie pomyślałam, że zrobić z nich także pastę. I powiem wam, że wyszła taka pyszna, że będę ją robiła częściej. Smakuje rewelacyjnie - bardzo fajnie się komponuje z pomidorkami i czymś pikantnym, ja miałam taki koncentrat curry o pikantnym smaku, ale jak nie macie takiej pasty to możecie dać odrobinę chilli. Próbujcie, kombinujcie ze smakami, każdemu smakuje coś innego a z batata można stworzyć naprawdę pyszne dania. 


Składniki:

- 1 duży pieczony batat
- 6 suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- 1 łyżeczka koncentratu curry - pikantna pasta curry
- sól, pieprz
- szczypta suszonej kolendry
- łyżka suszonej cebuli


Jak upiec batata - batata obrać ze skórki i pokroić w kostkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nasmarować olejem - łyżka wystarczy i posypać solą. Piec w 200 stopniach 30 minut. Można go także upiec w skórce, przekroić batata na pół, nasmarować olejem, posypać solą i piec 40 - 45 minut. 

Upieczonego batata przestudzić i rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone pomidory, curry, sól, pieprz, kolendrę i suszoną cebulę. Wszystko razem wymieszać. 

Taka pasta super smakuje na kanapki, można ją podać jako dip z warzywami. 






Komentarze

  1. Fajna pasta, bataty są bardzo uniwersalne i można z nich przygotować ciekawe dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Madziu. Przykładam się teraz do brownie z batatów :-)

      Usuń
  2. pyszności! akurat jest sezon na bataty, więc chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatni tylko takie pasty lubię jeść na śniadanie :) Z batatami jeszcze nie eksperymentowałam, więc chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio w restauracji miałam okazje spróbować pasty z batatów, tak mi posmakowała, że koniecznie chcę zrobić taką w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. It mast be very yummy and sweet paste!
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa propozycja :) Bardzo lubię takie nietypowe pasty :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.