Follow by Email

środa, 11 maja 2016

Zielono mi - wiosenne risotto


Kolejna moja propozycja na szybkie i pyszne danie obiadowe. Do zrobienia naprawdę w kilka chwil. I nie wymaga większego nakładu pracy, troszkę krojenia i mieszania i nic poza tym. Za to efekt powalający, smakowite i wiosenne danie dla każdego. Fajną zaletą tego dania jest to, że warzywa jakich używamy pozostają lekko chrupiące - nie są rozgotowane. I takie najbardziej mi smakują. Oczywiście możemy podać do takiego risotta kawałek mięsa, jakiś kotlecik jak ktoś chce, ale naprawdę nie potrzeba. Samo danie wystarczy, jest dość syte. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 300 g ryżu - najlepiej arborio do risotto
- dwie garście groszku cukrowego
- 5 szparagów zielonych
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cukinia
- 2 garście szpinaku (miałam baby)
- 4 garście jarmużu (pokrojony na kawałki)
- kilka listków świeżej bazylii i oregano
- łyżka oleju
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- bulion warzywny (najlepiej tak około 1 litra)
- szczypta suszonych płatków chili

Wykonanie:

Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilkę ją podsmażamy i dodajemy ryż, mieszamy i także chwilkę go podsmażamy. Następnie zalewamy go bulionem, na początku nie wlewamy całego, będziemy go dolewać w trakcie gotowania. 
Paprykę kroimy w kostkę, groszek kroimy na pół, ze szparagów odrywamy końce i resztę kroimy na kawałki, cukinię kroimy w kostkę razem ze skórką. Wszystko wkładamy do miski - dodamy warzywa w trakcie gotowania. 
Mój ryż potrzebował 14 minut gotowania (według czasu podanego na opakowaniu). Po 8 minutach wrzuciłam do ryżu warzywa z miski i dolałam bulionu, trzeba risotto mieszać i w razie potrzeby dolewać bulionu, najlepiej łyżką od zupy. Ryż wchłonie tyle bulionu ile potrzebuje. Pod koniec gotowania dodajemy jarmuż, szpinak, porwane listki świeżej bazylii i oregano, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili, oraz dodajemy masło. Gdy risotto jest już gotowe przekładamy na talerze. 








42 komentarze:

  1. Mniam bardzo lubię risotto, szczególnie gdy jest w nim dużo warzyw :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lekko,zdrowo i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i jakże wiosennie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł na obiad! Zapisuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie, bardzo pozytywnie :-) Aż miło się patrzy na te kolorki. U mnie wczoraj był makaron ze szparagami, więc też było zielono :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię, tylko niestety mój mąż nie przepada, więc często nie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny obiadek Marzenko :) a do tego samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja jakos nei moge sie przekonac do risotto ;((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana bo jeszcze nie jadłaś mojego :-) buziolki

      Usuń
  10. Pyszności :) moje klimaty :) uwielbiam takie propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No, no - faktycznie pełno tu zielonych, zdrowych składników. Nigdy nie łączyłam jeszcze na przykład szpinaku z jarmużem. Super. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. aż wstyd się przyznać,ale jeszcze nigdy nie robiłam risotto,wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe i mocno warzywne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie, ale napewno jest trochę zadużo dodatków, przecież w rissoto podstawowym składnikiem jest ryż :) (Proszę nie przyjmować to jako krytykę, to jest po prostu moje skromne zdanie :D )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łukasz ja cenię sobie każdą opinię :-) risotto każdy widzi inaczej i to jest chyba najfajniejsze :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  15. Na pewno jest smaczne i zdrowe na dodatek .Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubimy robić taki ryżowy miks! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne, lekkie wiosenne danie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Marzenko danie wygląda wspaniale :)
    i może jest dość syte, to dla moich mięsożerców kawałek musiałabym dorzucić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko dziękuje :-) możesz dorzucić kotlecika :-) a co tam :-)

      Usuń
  19. Z takimi warzywa risotto zjadłabym z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  20. Marzenko, uwielbiam szparagi i wszelkie dania z ich dodatkiem. Risotto pyszne. Moc smaków i aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Z chęcią bym zjadła, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepyszne wiosenne i lekkie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Risotto idealne - smaczne, kolorowe i niezwykle apetyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj zjadłabym:)
    uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale mi narobiłaś ochoty na groszek cukrowy :D Przesmacznie się prezentuje w Twoim risotto Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mniam! Dzięki za pomysł, akurat nie wiedziałam, co mogę przygotować sobie na jutrzejszy lunch do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi