Pasta z jajka i papryki konserwowej


Przygotowałam pyszną pastę na kanapki, pomysł na jej zrobienie zrodził się, gdy stałam przed otwartą lodówką i zastanawiałam się co zrobić na śniadanie. Zobaczyłam napoczęty słoik z papryką konserwową i tak powstała szybko pasta. Jedyne co zajmuje najwięcej czasu to ugotowanie jajek, ale tutaj już musimy się poświęcić. Pasta wyszła bardzo fajna w smaku, taka dość zdecydowana z wyczuwalną nutą konserwowej papryki. Ja ją bardzo lubię, więc taka opcja mi bardzo pasuje. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 6 jajek
- około 200 g papryki konserwowej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka gotujemy raczej na twardo, nie nadają się jajka z płynnym żółtkiem. Paprykę opłukujemy pod wodą i kroimy na mniejsze części, wrzucamy ją do misy blendera, dodajemy porwane listki świeżej bazylii, pokrojony ząbek czosnku i miksujemy. Jajka schładzamy po ugotowaniu w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w kostkę, taką drobną. Mieszamy jajka z zmiksowaną papryką, dodajemy jogurt, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na kanapkach, w naleśniku, z plackiem. 







Komentarze

  1. Takiej pasty jeszcze nie jadłam, ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasty uwielbiam. Fajny pomysł na wykorzystanie papryki konserwowej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej pasty ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pomysł. Właśnie mam jaja z wolnego wybiegu czyli od mojej teściowej i papryczki też swoje.

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie to również nowość! trzeba zrobić bo czuję że mi posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie, świetnie też sprawdzi się na nadchodzącą Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa! Super :) jeszcze takiej nie jadłam! Wygląda pysznie. Z chęcią bym się skusiła! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa, musi być bardzo smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój brat byłby zachwycony taką pastą! Uwielbia paprykę. Ja akurat papryki jeść nie mogę, ale pasta zapowiada się bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nigdy nie jadłam żadnej pasty jajecznej, ale papryka a pewno do takiej pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajna pasta. Nie jadłam jeszcze w takim połączeniu, ale na pewno jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, akurat też mam w lodówce napoczęty słoik papryki konserwowej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taka pasta to musiała byc pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie dodawałam papryki konserwowej. Chętnie przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiej jeszcze nie próbowałam. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie domowe pasty na kanapki:) miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na pastę. Uwielbiam takie smarowidła śniadaniowe. Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny pomysł na coś pysznego z niczego xD

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawy pomysł na wykorzystanie papryki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Grunt to wpaść na dobry pomysł i zrobić coś smacznego. Świetnie to wymyśliłaś. Bardzo lubię dania z jajkami. Na różne sposoby, więc taka pasta z pewnością przypadłaby mi do smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Często robię pasty kanapkowe z jajek, zwłaszcza odkąd mam dostęp do jaj od szczęśliwych kur :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam wszelkie pasty, smacznie u Ciebie Marzenko jak zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  23. ciekawy pomysł z tą papryką :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajna ta pasta! A teraz sezon na jajka się rozpoczął więc pasta jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.