Sirocco - recenzja książki


"Sirocco" Sabriny Ghayour to książka, która zajmuje specjalne miejsce w moim zbiorze kulinarnych bestsellerów. Czekałam na nią z zaciekawieniem i niecierpliwością. To smaki Bliskiego Wschodu, wspaniałe smaki. Zdecydowanie lubię takie smaki i już wiem, że dość często będę korzystała z przepisów zawartych w tej książce. Już sama okładka ma moc przyciągania a jak zajrzycie do środka to już się od niej nie oderwiecie. Piękne i apetycznie wyglądające dania, smaki, aromaty, przyprawy i radość. Autorka dzięki swojemu pochodzeniu bardzo dobrze zna się na kuchni bliskowschodniej i śmiało się nimi z nami dzieli. Nie boi się przypraw, które dodają smaku potrawom i go wzbogacają. Inspiracją do wszystkich przepisów jest co prawda kuchnia Bliskiego Wschodu, ale jak pisze autorka ich podstawą są świeże produkty oraz style i techniki gotowania z Zachodu. W książce znajdziecie proste potrawy, które autorka sama przygotowuje na co dzień, i nie są one czysto bliskowschodnie.  Nie są skomplikowane i każdy bez problemu przygotuje każde danie. W dzisiejszych czasach nie musimy sztywno trzymać się przepisu, możemy niektóre składniki zastąpić innymi, dodać mniej przypraw lub niektóre z nich ominąć, mamy czerpać radość z gotowania. 












Każdy w tej książce znajdzie coś dla siebie. Są przepisy na śniadania, obiady i kolację a także przekąski i słodkości. Każda potrawa opiera się na łatwo dostępnych składników, a jeżeli jakiegoś nie znajdziecie możecie go zastąpić innym lub go pominąć. Ta książka ma nas zainspirować, zachęcić do gotowania, do próbowania nowych smaków. To jest po prostu książka o jedzeniu, pysznym, prostym i sycącym. Przekąski - grzanki z gruszką, fetą i miodem, rosti dyniowe z jajkami w koszulkach czy pitty z boczkiem, małe i smakowite przyjemności. Smażone figi czy smażona feta to dania, które mam chęć od razu spróbować. Różnego rodzaju sałatki - z melona i fety, z pomarańczy z daktylami i rukwią wodną, grillowana sałatka z brzoskwiniami, sałatka z rzodkiewek, suszonych fig i jabłek. Dla każdego coś dobrego, naprawdę jest w czym wybierać. No i oczywiście dania główne - tadzin cieciorkowo-dyniowy z harissą i kiszoną cytryną, gruzińska potrawka z kurczaka, biriani czyli mięsny ryż z bakaliami, kaczka pieczona w przyprawach, ryż z jagnięciną, marchewką i kuminem. Bardzo ciekawe propozycje. I mój ukochany dział ze słodkościami - ciasto z pasternakiem, orzechami i miodem, tarta z jeżynami, ciastka z pistacjami i gorzką czekoladą, muffiny z jabłkami, rozmarynem i orzechami pekan. Już zaznaczyłam kolorowymi karteczkami przepisy, które przygotuje w pierwszej kolejności, tak naprawdę to spróbowałabym wszystkich dań. 
Te przepisy są naprawdę wspaniałe i inspirujące, i zachęcają do wejścia do kuchni, przecież gotowanie powinno być dla nas przyjemnością. Książkę zdecydowanie wam polecam, warto mieć taką dla siebie. 













Tytuł - "Sirocco"
Autor - Sabrina Ghayour
Wydawnictwo - Insignis
Stron 240, twarda oprawa
Cena - 69,99 zł


Komentarze

  1. NIe słyszałam o tej książce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w planach zakup tej książki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna, kolorowa inspirująca książka. Chętnie po nią sięgnę :) Super propozycja. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie książki, a sirocco kojarzy mi się z herbatą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dania w książce wyglądają bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niedawno odkryłam w sobie pasje gotowania i pieczenia i powoli zaczynam sięgać po małe znane u mnie w domu potrawy i przepisy. I chętnie się skuszę na te smaki Bliskiego Wschodu, bo mam słabość do tamtej kultury (i mam nadzieję że do smaków też będę miała słabość).

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ksiazka, zapowiada się ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja osobiście lubię takie książki wprawdzie nigdy nie robię nic w 100% z przepisu ale często bardzo mnie to inspiruje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czekam na przepisy z tej książki na blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.