Follow by Email

niedziela, 25 czerwca 2017

Dżem truskawkowy z bazylią


Zrobiliście już zapas dżemu truskawkowego na zimę ? ja w piątek i wczoraj zamknęłam w słoiczki te cudne, słodkie owoce. Zimą będą smakowały cudnie. Zrobiłam zwykły, tradycyjny dżem, kilka słoiczków zrobiłam z dodatkiem mięty i do kilku dodałam bazylię. Wyszedł bardzo fajny smak. Bardzo mi posmakowało takie połączenie truskawki z bazylią. Koniecznie spróbujcie jaki jest pyszny. 
Truskawki także zamroziłam, cała szuflada już zapełniona. No i teraz pozostaje już tylko jedzenie truskawek w różnych daniach, samych truskawek - trzeba się nacieszyć ich smakiem bo pewnie za kilka dni się już skończą. 
Kochani miłej niedzieli wam życzę i zostawiam wam przepis.


Składniki:

- 2 kg truskawek
- 400 g cukru
- garść świeżej bazylii
- sok wyciśnięty z 1 cytryny


Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kroimy na kawałki i przekładamy do garnka, wsypujemy połowę cukru i wstawiamy na gaz. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Po 30 minutach gotowania łyżką odlewamy połowę soku, który powstał podczas gotowania.

Dodajemy sok z cytryny i resztę cukru - tak naprawdę ilość cukru zależy od słodkości owoców i osobistych upodobań smakowych. 

Dżem gotujemy jeszcze 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem.
Smacznego. 



18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię domowe dżemy, a te zwłaszcza z truskawek, ale w połączeniu z bazylią jeszcze nie jadłam chociaż bazylię uwielbiam :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko przepis musze wypróbować, zapowiada się pysznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Dżemu z truskawek nie będę robić, ale Twój bardzo mi się podoba - ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, moj luby robi świetne ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie na szczęście truskawki są do września niemalże w normalnej cenie i krajowe z pola :0 Ale konfitury już zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny! Robiłam kiedyś z dodatkiem pieprzu, wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie z miętą, bazylia nęci,ale nie wiem czy reszta rodzinki byłaby zadowolona;D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Musimy w końcu to połączenie spróbować, bo już nas kusi od dawna a boimy się go zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja bym dodał cukier żelujący.
    Taki się wydaje.
    Maruda.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie by pewnie smakowało, ale reszta...nie wiem!

    OdpowiedzUsuń
  11. dżemiki już mam :) ciekawe połączenie z bazylią :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dżemy oczywiście, obowiązkowo robię. Stoją już i czekają na zimę.
    Marzenko, takie dodatki do dżemu? Bazylia? Nie wiem, ale pomysł ciekawy. Lubię i truskawki i bazylię. Warto połączyć te dwa smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jedno z moich ulubionych połączeń. Bazylia również świetnie łączy się z maliną :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ten dodatek bazylii bardzo mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z bazylią jeszcze nie jadłam truskawek, chętnie bym skosztowała jak by była taka możliwość :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gdzieś już widziałam takie połączenie.
    Bardzo mi się podoba.
    Spróbowałabym.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi