Follow by Email

czwartek, 1 czerwca 2017

Szparagi z masłem i czosnkiem


Tak przygotowane szparagi lubię najbardziej. Mogłabym je jeść niemal codziennie. Są po prostu pyszne i bardzo szybko się je robi. Można je podać jako samodzielne danie, jako dodatek do obiadu lub do grilla. 
Za oknem dzisiaj szaleją chmury i się troszku ochłodziło, ale zapowiadają ładny weekend. Miłego dnia.

Zapraszam :-)


Składniki:

- pęczek zielonych szparagów
- łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól
- łyżeczka sezamu do posypania

Wykonanie:

Ze szparagów odcinamy lub po prostu odłamujemy zdrewniałe końce. Kroimy je na dwie części. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy szparagi. Posypujemy odrobiną soli. Podsmażamy na na niewielkim ogniu, aż zmiękną - tak około 10 minut. Następnie na koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i jeszcze dosłownie minutkę podsmażamy, nie dłużej bo czosnek zrobi się gorzki. Gotowe szparagi przekładamy na talerz i posypujemy sezamem.
Smacznego.





38 komentarzy:

  1. Proste i na pewno przepyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czemu nie?
    Tak prosto i tak smacznie zarazem.
    Pysznie podane szparagi. Chcę wypróbować ten smak!
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pęczek szparagów,więc dziś spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdy tylko nadejdzie wiosna i na ryneczku pojawią się szparagi to goszczą one na obiedzie kilka razy w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szparagi i bardzo żałuję, że sezon trwa tak krótko. Bardzo apetycznie wyglądają, ale z sezamem jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też Aniu, chciałabym aby szparagi były dostępne przez cały rok :-)

      Usuń
  6. Jeszcze nigdy nie jadłam szparagów. Twoje wyglądają rewelacyjnie, takich bym chętnie spróbował​a :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste,szybkie a jakie pyszne! Smaczny czwartek u Ciebie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo apetycznie a do tego super prosto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fasolkę w takim wydaniu uwielbiam, ale szparagów jeszcze nie próbowałam :) Na pewno też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a właśnie szukałam dziś przepisu na szparagi :p
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie!
    Uwielbiam ten szparagowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dużo sezamu dla nas by musiało być :D Albo polane tahiną :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dziewczyny z tahiną będzie pysznie :-)

      Usuń
  13. Nie szaleje ze szparagami ale najprostsza forma podania bywa najsmaczniejsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prosto,a ale smakowicie i szybko!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana, u mnie takie szparagi są minimum raz w tygodniu. Uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. W prostocie siła! :)
    Pyszne danie!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jedyna wada szparagów - to że są tak krótko dostępne w sezonie :( Mogłabym je jadać codziennie! Bardzo mi Twoja wersja Marzenko przypada do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi