Follow by Email

środa, 2 sierpnia 2017

Bagietka z warzywami


Uwielbiam zapiekanki. Pamiętam czasy, jak uczyłam się poza miejscem zamieszkania i musiałam sobie sama organizować posiłki. A jak wiadomo z kasą zawsze krucho to często z koleżanką robiłyśmy zapiekanki. Wystarczyła bułka, ketchup i ser. Więcej nam do szczęścia nie było potrzeba. 
Teraz jak robię bagietki to są one znacznie bogatsze w składniki. To taki szybki i pyszny pomysł na danie obiadowe lub wczesną kolację. Koniecznie spróbujcie tej wersji zapiekanki, jest po prostu wspaniała w smaku.

Miłego dnia kochani.


Składniki:

- 3 bagietki
- 1 duża pietruszka
- 3 marchewki
- 4 pieczarki
- pół cukinii
- 6 łyżek ketchupu
- sól, pieprz
- łyżka masła
- łyżka oleju rzepakowego (od Woj-Len)
- łyżka miodu
- świeża bazylia
- 100 g startej mozzarelli


Pietruszkę i marchewkę obieramy i kroimy je w słupki lub plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i olej i wkładamy marchewkę z pietruszką. Chwilkę podsmażamy i wlewamy odrobinę wody. Posypujemy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy miód i podsmażamy. Przekładamy warzywa na talerz. 

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki i cukinię. 

Bagietki kroimy na pół wzdłuż. Smarujemy ketchupem. Układamy plasterki pieczarek i cukinii, następnie układamy marchewkę z pietruszką i posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku - temperatura 180 stopni, 15 minut, grzanie góra-dół.
Posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
Smacznego.




21 komentarzy:

  1. Pyszna bagietka :) Bardzo lubię zarówno warzywne jaki z wędliną lub mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają te Twoje zapiekanki. Skusiłabym się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak chrupiąca zapiekanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj też w czasach studenckich niejednokrotnie uratowały mi życie:-) Z warzywami tak nie robiłam. Głównie wędlina i pieczarki. Aż muszę spróbować;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie zapiekanki w letnim wydaniu z dodatkiem cukinii zapowiadają się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. u nas też zapiekanki ratowały tyłki ;D
    ale i tak je lubię i wiem, ze nigdy sie nie znudzą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, zjadłabym, zostało coś jeszcze ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealna na letni, ciepły dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ ona przepysznie wygląda, mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Po takim wypasionym śniadaniu to dzień musi być udany. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. No po prostu rewelacja!
    Bardzo mi się podoba :) Są warzywka!
    No to teraz nie pozostaje nic innego jak wypróbować.
    Super!
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z marchewkami nigdy takich bagietek nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają :) Chociaż u mnie marchewka i pietruszka na nich by nie przeszła :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi