Follow by Email

czwartek, 23 listopada 2017

"Trufla" recenzja książki


Gotowanie ma w sobie coś magicznego. Gotowanie to czas, w którym odczuwamy przyjemność i to nie tylko smaku. Gotowanie to rodzina, bliscy i uczucia. Pamiętam każdy szczegół życia kuchennego w moim rodzinnym domu, te wspomnienia są ze mną teraz, kiedy to ja gotuje dla mojej rodziny. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, to radość, zdrowie, troskliwość, rozmowy, ważne i ważniejsze sprawy. Tak wiele się dzieje podczas posiłku przy stole. A dania wcale nie muszą być jakieś specjalne, wyszukane - ileż to problemów się rozwiązało przy jajku sadzonym z mizerią. Jedzenie ma nam dostarczyć wielu doznań, nie tylko smakowych. I taka jest książka Patrycji Doleckiej "Trufla", pełna miłości, ciepła domowego ogniska, rozmów przy wspólnym stole, wspomnień i smaku. 
I jak otworzyłam "Truflę" to zrobiło mi się bardzo miło, tak ciepło na duszy, gdy zobaczyłam dedykację od Patrycji - dziękuje za ten miły gest.






Książka od samej okładki zachwyca, jest naprawdę pięknie wydana i otwiera się poszczególne jej kartki z wielką przyjemnością. Książka jest po prostu taka domowa. 
Jak pisze sama autorka "Chcę ugotować Ci zupę, która rozgrzeje Twoją duszę - śpiewała Sade. Jak wiele w tym prawdy...".






Patrycja dzieli się z nami przepisami, które gotuje słuchając siebie samej, to przepisy na dania proste, pyszne i jakże niezwykłe w smaku. Gotuje zdrowo, z dobrych produktów, które można znaleźć tak blisko siebie. Dania mają być smaczne i pełnowartościowe, szanujące preferencję osób, które będą się nimi delektować. 






Z wielką przyjemnością kartkowałam "Trufle". Pozwoliła mi ona wrócić do lat dzieciństwa. Do szerokiej kuchni babci, do zapachów i smaków, które pewnie każdy z nas ma w swoim sercu a tak rzadko do nich wraca. A przecież są one tak wspaniałe. Do małej kuchni mamy, w której razem tworzyłyśmy tak proste dania ze składników, które wówczas były dostępne. Krupnik, kartoflanka, jarzynowa, pasta z makreli, gorąca czekolada, smalec, drożdżowe. Domowy makaron, który babcia robiła w takiej ilości, że mogłabym nakarmić całe osiedle. To piękne wspomnienia, piękne smaki i piękna książka, którą wam polecam. Takie sprawdzone, domowe przepisy zawsze nam się przydadzą i z chęcią po nie sięgamy. Takie nasze dania są o wiele lepsze i ciekawsze niż najbardziej wymyślna kuchnia świata. 






Tytuł - "Trufla"
Autor - Patrycja Dolecka
Twarda oprawa, stron 320
Cena - 69,99 zł
Wydawnictwo Buchmann

12 komentarzy:

  1. Pięknie opisalas książkę, aż ciepło się zrobiło na duszy :) widzę ze ma śliczne i apetyczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się świetnie. Ilustracje przepiękne, no i dedykacja - bardzo miły gest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię blog Trufli - jeden z pierwszych, które odwiedzialam. Ciesze się, ze udało Jej się wydać książkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! "Trufla"? Brzmi świetnie :) Sama chętnie bym się na nią skusiła :)
    A co do samej książki - wydaje się świetna.
    Niekiedy nie od razu widać, że książka ma potencjał.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba wiem co zażyczę sobie na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wydana książka, poproszę o nią Mikołaja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przejrzałam tą książkę, wygląda bardzo fajnie ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna recenzja książki Marzenko.
    Cieplutko Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pewnością książka warta tego, by ją mieć ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi