1/13/2018 18

Mini serniczki z żurawiną i orzechami włoskimi


Dzień dobry kochani. Chciałabym was dzisiaj zaprosić na kawkę i pyszne mini serniczki. Do ich zrobienia zainspirowała mnie przesyłka, której zawartość była wynikiem quizu pod nazwą Jakim smakiem jesteś ? Znalazłam w niej żurawinę, orzechy włoskie, miód i Ramę z olejem z orzechów włoskich. Podjęłam wyzwanie przygotowania przepisu z tymi produktami i w efekcie powstały naprawdę wspaniałe w smaku serniczki z orzechowo-ciasteczkowym spodem. Koniecznie spróbujcie jakie są pyszne. Taka przekąska super sprawdzi się na karnawałowej imprezce lub spotkaniu rodzinnym, są szybkie i bardzo łatwe do przygotowania. 


Składniki:

- 100 g ciasteczek
- 30 g orzechów włoskich
- 50 g Ramy z olejem z orzechów włoskich
- 500 g twarogu półtłustego
- 140 g jogurtu naturalnego
- łyżka Ramy z olejem z orzechów włoskich 
- 1 jajko
- 1 białko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g miodu
- łyżeczka cukru z wanilią
- 100 g suszonej żurawiny

Ciasteczka mielimy razem z orzechami w mikserze. Dodajemy 50 g Ramy z olejem z orzechów włoskich i ponownie miksujemy.

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy łyżkę Ramy z olejem z orzechów włoskich, jajko i białko oraz jogurt i wszystko rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy miód (jeżeli macie miód skrystalizowany to lekko go podgrzejcie, aby był bardziej płynny), mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią oraz żurawinę. Ponownie wszystko razem mieszamy ze sobą, ja wymieszałam za pomocą trzepaczki. 

Na blaszce wykładamy silikonowe papilotki do muffinek. Przygotujcie 15 sztuk. Na dnie każdej układamy porcję zmiksowanych ciastek i dociskamy. Następnie wykładamy do papilotek masę serową. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, grzanie góra-dół. Wstawiamy serniczki i pieczemy je 35-40 minut. Następnie wyciągamy blaszkę i zostawiamy serniczki w papilotkach na 30 minut, aby przestygły. Po tym czasie wyciągamy. Przechowujemy w lodówce. 









18 komentarzy:

  1. To ja częstuję się takim jednym serniczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja na smaczny kęs ❤💙💚💛

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyglądają te mini serniczki, aż chciałoby się zjeść.
    Marzenko, nie używałam tej Ramy z olejem z orzechów włoskich. To jakaś nowość na rynku?
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana :-) tak to nowość, jest jeszcze Rama z olejem z awokado i z olejem kokosowym.

      Usuń
  4. idealne małe łakotki na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne <3 Uwielbiam każde mini serniczki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Matko, jak one smakowicie wyglądają :) Świetnie to wymyśliłaś Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dałybyśmy się długo namawiać na takie serniczki :D To są nasze smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie żurawiny i orzechów włoskich jest jak najbardziej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.