Paluchy drożdżowe



Skusiłam się na te paluchy. Na instagramie ostatnio wszyscy je pieką a to za sprawą onijki. Edytka piecze wspaniałe chleby i bułki, sami zobaczcie jakie ma tam pyszności. Człowiek od razu się robi głodny. I tak jak pisałam, ciągle tylko wszędzie te paluchy i paluchy. No to i ja je upiekłam i przepadłam. One są po prostu pyyyyszne, nie można obok nich przejść obojętnie a na jednym paluchu się nie kończy. Wcina się je same lub z masełkiem, można dodać miodek lub dżemik. Ale zapewniam was, że sięgnięcie po nie i przepadniecie tak jak ja. Koniecznie je zróbcie, są szybkie, łatwe i banalnie proste. No i obłędnie pyszne. Dajcie znać jak wam smakowały. Miłego dzionka kochani.


Składniki:

- 250 ml ciepłego mleka (max 37 stopni)
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli

- sezam lub mak do posypania
- 1 jajko do posmarowania paluchów

Do miseczki wkładamy drożdże i rozdrabniamy je z łyżeczką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem.

Do miski wsypujemy resztę cukru, mąkę, sól. Wlewamy olej i dodajemy rozbełtane jajko. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy. Wyrabiamy chwilkę ciasto najlepiej za pomocą rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Następnie ciasto dzielimy na 14 części i każdą z nich rolujemy na wałeczek. Układamy na dwie duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy jeszcze na 20 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Paluchy smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy przez 15-20 minut, aż nam się ładnie zarumienią.
Upieczone paluchy przekładamy na kratkę, aby chwilkę przestygły. Ja je próbowałam jeszcze ciepłe, nie mogłam wytrzymać.
Smacznego. 





Komentarze

  1. Uwielbiam takie paluchy ale swoich jeszcze nigdy nie robiłam. Chętnie bym wpadła na kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisze sobie, będę miałą chwilę to zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają po prostu genialnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie,mam pytanko na jaką długość i szerokość wyrolować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na długość około 30 cm. Szerokość sama wyjdzie. Polecam je zrobić bo są naprawdę pyszne. Pozdrawiam 😃

      Usuń
  5. Witam, czy myśli Pani, że paluchy można posypać np. startym żółtym serem? pozdr.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle że można 😃 Będą pyyyszne 😃 Pozdrawiam serdecznie 😍

      Usuń
  6. Pyszności lubię takie wypieki drożdżowe, będę musiała je upieczyć sobie ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o nie.. ja teraz nie mogę takich dobrodziejstw a tutaj takie apetyczne zdjęcia!
    MMMmmm.. boskość <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! Na pewno kiedyś je zrobię :) Udanego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no to zapisuje do wypróbowania, bo mój przepis jest inny a te wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ! Idealne na przekąskę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłyśmy kiedyś paluchy z mąki z ciecierzycy i były również pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam paluchy :) Dawno nie robiłam, też muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę je kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. A były wczoraj i u mnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.