Follow by Email

czwartek, 9 kwietnia 2015

Chleb z mąką jaglaną i nasionami chia


Kolejny chlebek z domowej piekarni, tym razem z dodatkiem nasion chia. Robiłam już z nich desery, koktajle a teraz dodałam je do chleba. Wymieszałam różne rodzaje mąki - jaglaną, żytnią i pszenną i upiekłam cudowny chleb na zakwasie. Lubię tak eksperymentować ze smakami. Nie ma nic lepszego niż pajda świeżego i domowego chleba.
Domowy chleb jest bardziej syty niż ten ze sklepu, wystarczy jedna kromka, aby się najeść. Zdecydowanie dłużej pozostaje świeży i nie pleśnieje. Powiem Wam, że taki chleb ze sklepu to już mi nie smakuje. Jak pieczecie własne chleby w domu to zdecydowanie Wam polecam produkty Kłos-Pol.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 3 łyżki nasion chia
- szklanka płatków żytnich
- szklanka siemienia lnianego złotego
- szklanka słonecznika
- 850 g ciepłej wody 
- 3 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżki zakwasu + szklanka mąki żytniej typ 500 + szklanka ciepłej wody

Wykonanie:

Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc pod przykryciem - zakwas rośnie od 10-14 godzin.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki żytnie, słonecznik i siemie lniane, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Dopiero teraz dodajemy nasiona chia i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 5 godzin. W czasie pierwszej godziny trzy razy powinniśmy zamieszać ciasto na chleb. 
Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy mokrą łyżką.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.













60 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy chleb! Zjadłabym kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis na domowy chleb. Ja tez już od prawie pół roku nie kupuję pieczywa, a domowy chleb chyba nigdy się nie znudzi;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowy chleb, i ciekawe dodatki w środku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach domowy chlebuś ten zapach, ten smak :)) pozdrawiam Marzenko buziole

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smakowity chlebek :) podoba mi sie pomysł z ta mąką jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu spróbuj, chlebek wyszedł pyszny :-)

      Usuń
  6. Pyszny chlebek zrobiłaś :) ja również nie kupuję chleba w sklepie tylko piekę swój. Z nasionami chia jeszcze nie robiłam, zaciekawiłaś mnie tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oryginalny pomysł :) I chlebek taki pięknie wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow nawet nie sądziłyśmy, że chia mogą się sprawdzić w chlebie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie, kocham domowe chlebki :)Na śniadanko w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie zamieniłabym mój na Twój. Tak ładnie wygląda. Czuję jak pięknie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny, smakowity i zdrowy :) Ja też nie kupuję pieczywa w sklepie, zawsze mam swój upieczony :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja mama jest wielką fanką chlebów. Piecze domowe, wspaniałe. Ale z mąką jaglaną i chia nigdy nie robiła. Na pewno spróbuje, jak tylko poddam jej ten przepis.
    Chelbuś pierwsza klasa, a jaki zdrowy. To nie to, co te sklepowe, pompowane pieczywo.
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejny smakowity chlebek u Ciebie! Podziwiam Twoją inwencję:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fenomenalny chlebek. Chciałabym zamówić sobie takie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Nie ma problemu :-) gdzie mam wysłać ? A może sama odbierzesz :-

      Usuń
    2. Kochana z Bydgoszczy więc zapraszam :-)

      Usuń
  15. Dużo dobrego w tym chlebku:)jestem chętna na kromeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chlebek wygląda bardo apetycznie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam! samo zdrowie! Pyszny chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały! I jaki zdrowy! Mąka jaglana, chia, siemię, słonecznik - same dobroci

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniały domowy chleb. Jeszcze masełko i śniadanko palce lizać. Lubię zapach pieczonego domowego chleba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic lepszego jak zapach świeżo pieczonego chlebka :-)

      Usuń
  20. Same pyszne i zdrowe rzeczy w nim!

    OdpowiedzUsuń
  21. musi być smaczny jak z mąki jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajny chlebek, takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zapowiada się niezwykle smacznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  24. Odpowiedzi
    1. Oj ja też :-) jestem już uzależniona od pieczenia chlebków :-)

      Usuń
  25. Świetny chlebek :) Zapisuję :))

    OdpowiedzUsuń
  26. Niezła mieszanka, a chleb wygląda cudnie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czarujesz :) Chlebek z mąką jaglaną musi być pyszny, mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo fajny chlebek! I jaki zdrowy! A zapach świeżego chlebka unoszący się w domu... ahh palce lizać! Twój chleb wygląda lepiej niż taki z piekarni!
    Pozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) tak masz rację zapach domowego chlebka jest najlepszy :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  29. Domowe chlebki rządzą, piekę je co tydzień;)
    Takiego z chia jeszcze nie robiłam, a to przecież świetny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Zarówno skład jak i wygląd bardzo mi się podobają ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Domowy chlebek najlepszy !!! Twój pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda bardzo ładnie i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie wiedziałam ,ze i do chleba te nasiona chia pasują.

    OdpowiedzUsuń
  34. taki chlebuś to by sie zjadło ! wygląda cudaśnie !!!

    OdpowiedzUsuń
  35. Wpadam do Ciebie na taki pyszny chlebek, samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ale namieszałaś w tym chlebie. ;) Tyle pysznych składników, że i chleb tez musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi