Warsztaty Spiżarni Kujawsko - Pomorskiej



Zapraszam Was na spotkanie ze Spiżarnią Kujawsko - Pomorską i wspaniałe warsztaty kulinarne. Na warsztaty zostałam zaproszona wraz z kilkoma osobami do pięknego pałacu, który mieści się w Sypniewie, niedaleko Więcborka. Ja przyjechałam tam razem z moją koleżanką, również blogerką Grażynką z bloga Grażyna Gotuje.
Bardzo fajnie nam się wspólnie kucharzyło. Spiżarnia Kujawsko - Pomorska czyli Klaster obejmuję kilkanaście firm, które mają do zaprezentowania i zaoferowania wspaniałe, regionalne produkty. To właśnie przynależność do Klastra ma im pomóc znaleść się na rynku detalicznym. pomóc zaistnieć. Taki pomysł bardzo mi się spodobał bo nie od dzisiaj wspieram takich małych i lokalnych przedsiębiorców. Na moim blogu chciałabym zaprezentować ich produkty, pozwolić Wam ich poznać i zachęcić do wypróbowania.


Warsztaty odbywały się pod czujnym okiem i ręką Piotra Lenarta - kulinarnego Mistrza. Dzielnie przygotowywaliśmy wspaniałe dania, które zaplanował Piotr, aby nakarmić członków Klastra. Praca odbywała się w miłej i ciekawej atmosferze, przy nutach muzyki, dźwiękach gitary i akordeonu.


Przy parujących kotłach i patelniach powstają znakomite dania z regionalnych produktów. Nic nie jest w stanie nas zatrzymać. Jak już ten pociąg ruszył, będzie pędził przed siebie do końca.


A oto nasz przyjaciel Stanisław Gazda z Kuchnia Enjoy Bydgoszcz. Sam zabrał się za dokończenie krojenia ziemniaków do upieczenia. Chodził, nagrywał i pstrykał foteczki. Chcecie zobaczyć filmik z warsztatów to zapraszam. 


A to Ryszard, który ma prawdziwą i wspaniałą pasję do historii i gotowania. To dzięki niemu mogłyśmy się dostać do Sypniewa i wrócić do domu, dziękuję Rysiu.


A tu kilka fotek z pięknego pałacu w Sypniewie. Troszkę sobie pozwiedzaliśmy, cudowne miejsce warte zobaczenia. Tutaj można zorganizować wesela, imprezy okolicznościowe. 












 To regionalne piwo Krajan.


Same pyszności robione przez firmę Polder, producenta kajmaków, dulce de leche, toppingów.


 Zdrowe oleje ze Świecia.


 Pyszne i naturalne soki od Klimkiewicza. Najbardziej mi smakował jabłkowo-rabarbarowy.


Sól i woda z Ciechocinka. Były jeszcze musztardy Kcyńskie.



A te słodkości przygotował Pan Tomek - cukiernik z firmy Polder oraz firma Ciasta Rumińscy. W kajmaku siła. Niestety nie mam zdjęcia kajmakówki - likieru typu ajerkoniak z kajmakiem, ale wkrótce przepis pojawi się na blogu. Kajmakówka była taka pyszna, słodkości zresztą też. Nie można było obok nich przejść obojętnie. Coś słodkiego z wykorzystaniem kajmaku też na blogu się pojawi. 












A to pyszne jabłka z kajmakiem, pomysł Ryszarda. Takie jabłka też będą na blogu już wkrótce, zapewniam Was, że były pyszne. 


No i oczywiście jak wiosna to i sałatek nie mogło zabraknąć. 




Pyszne masełko z tymiankiem i czosnkiem, do chlebka pasowało idealnie. 


Przystawki na mały i duży głód.






Do stołu podano, smacznego :-) menu to Przedsmaki ze Spiżarni
Oliwka północy czyli maczanka z oleju rzepakowego z cebulką, czosnkiem i koperkiem
Plastry słoniny z musztardami z Kcyni
Kołudzkie trio z gęsiny – smalec skwarkowy, leberka gęsia, okrasa;
Wskazany - Kieliszek mocnej nalewki lub gatunkowej wódki
Potrawy wykwintne ze spiżarniowym dodatkiem
Ajntopf na koźlęciu
Zrazy hr. Adamskiego z jelenia w gąszczu chlebowo - musztardowym
(Rumiński – Grewling - Myśliwiec)
Miodowy półmisek z koźlęciną  - APICOM z bio - pęczakiem Babalski
Deser z produktów Spiżarni
Naleśniki z mąki gryczanej z kajmakiem
Ciasta Rumiński
Kawa zbożowa orkiszowa - Babalski
Przekąski na zimno
Sałatka Pałacowa w sosie vinaigrette
Aromatyczne oleje,  które Łącz -ą śledzie na trzy sposoby
·         Śledź po kujawsku w oleju rzepakowym z cebulką
·         Śledź  w oleju lnianym z czosnkiem i majerankiem
·         Śledź po sarmacku w zalewie ŁĄCZ – APICOM
Wybór wędlin Myśliwca
Masło czosnkowe – zielone, musztardy kcyńskie i pieczywa Rumińskich
Co nieco na ciepło
Żur kujawski na zakwasie z bio - otrąb żytnich
Serdelki z dzika z sosem musztardowo – jabłkowym – Myśliwiec - Grewling –Klimkiewicz
Napoje ze Spiżarni
Woda „Krystynka” z Ciechocinka
Soki Klimkiewicza
Piwo Krajana, Kajmakówka

a także pieczone ziemniaczki jako dodatek.












Bardzo dziękuje, że mogłam wziąć udział w tak wspaniałym wydarzeniu, poznać tak wspaniałych ludzi i potrawy. Wspaniały pomysł, aby regionalne produkty ujrzały światło dzienne, aby ujrzał je cały świat i mógł się w nich rozsmakować.
Dziękuje Stanisław Gazda za piękne zdjęcia oraz Pani Basi z Wydawnictwa Meander za możliwość wykorzystania zdjęć. I mam nadzieję do następnego wspólnego gotowania.
Ten dzień spędzony na warsztatach, będzie dla mnie dniem niezapomnianym, dniem wspaniałych przeżyć i smaków. Dziękuje Aniu za to, że mnie dostrzegłaś.

Komentarze

  1. Marzenko, pełne smakołyków miejsce, na pewno się świetnie bawiłas

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności - przypomniałaś mi, że pora na kolację.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę imprezka bardzo udana i fajnie :) więcej takich :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe warsztaty, i ile pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne wspaniałe spotkanie, miejsce przepiekne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że poznałyśmy się "na żywo ", potwierdzam- było pysznie u sympatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się cieszę, że Cię poznałam :-) do następnego Grażynko :-)

      Usuń
  7. Bardzo fajne warsztaty i jakie tam smakołyki . Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko kolejna Twoja świetna relacja z warsztatów. Zdobywasz wiedzę dobrze się przy tym bawiąc. Bardzo pięknie i smacznie przedstawiłaś takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak tam pięknie. A jakie wspaniałe pyszności przygotowaliście. Musiała to być świetna okazja do poszerzenia swoich kulinarnych horyzontów. Sama kiedyś chciałabym brać udział w takich warsztatach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No to fajnie się bawiłaś i tyle smakołyków próbowałaś. Aż Ci zazdroszczę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne warsztaty, mnóstwo pyszności :) Zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo miło czytało się relację, pyszne zdjęcia i kolejne ciekawe doświadczenie.Jjeszcze raz gratuluję, świetna przygoda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super impreza :) zazdraszczam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.