Follow by Email

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Konkurs z sosami Folwark



Zasady konkursu:

1) Tematem konkursu jest przepis na danie, gdzie jednym ze składników będzie wybrany sos Folwark. Zajrzyjcie na stronę Folwark, wybierzcie sobie sos i przygotujcie pyszne danie. Może to być obiad, śniadanie lub kolacja. Użyjcie swojej wyobraźni i bawcie się smakami. Możecie dodać przepisy już wcześniej publikowane, pamiętajcie tylko, aby były to wasze przepisy i zdjęcia. 


2) Konkurs trwa od od 31.08.2015 do 20.09.2015 roku, czyli trzy tygodnie. 

3) Przepis zamieście jako komentarz pod postem a  zdjęcie oraz zgodę na publikację przepisu wraz ze zdjęcie prześlijcie na mojego maila 
szkodzinska.marzena@gmail.com. Ze zdjęć utworzę galerię konkursową na fb. 

4) Sponsorem nagród jest Folwark.

5) Ze wszystkich przepisów wybiorę  3 miejsca.

6) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone do dnia 27.09.2015  roku na moim blogu wraz z nagrodzonymi przepisami. 

7) Nagrody  zostaną wysłane tylko na terenie Polski.

9) Możecie wysłać maksymalnie dwa zgłoszenia na danie. 

A teraz część najważniejsza czyli nagrody:

I nagroda to kosz z produktami Folwark

II i III nagroda to produkty Folwark. 

Serdecznie zapraszam i czekam na Wasze pyszne zgłoszenia.

34 komentarze:

  1. U mnie konkurs rusza jutro. Już się nie mogę doczekać tych pysznych propozycji :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak w sosie BBQ

      Potrzebujemy:

      2 nogi z kurczaka
      2 skrzydełka
      pół szklanki sosu BBQ firmy Folwark
      3 ząbki czosnku
      Kurczaka nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, następnie smarujemy dokładnie sosem BBQ. Mięso wkładamy na patelnię z grubym dnem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności mozna podlać lekko wodą.

      Takie mieso podałam z domowymi frytkami. Sos, ktory został na patelni może posłużyć jako sos do frytek. :)

      Usuń
  2. Życzymy powodzenia i kreatywnych pomysłów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Powodzenia! Może coś upichcę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne są te sosiki i życzę powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  5. 5 łyżek sosu salsa mexicana Folwark
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
    trochę fety
    2 łyżeczki oliwy z oliwek

    Przygotowanie:
    Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na łyżeczce oliwy podsmażyć przygotowane warzywa. Dodać sos i kaszę jaglaną, dusić około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
    Cukinie umyć i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ tak, aby powstała łódeczka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić pozostałą oliwą, posypać solą i pieprzem i piec w 200'C 10 minut. Następnie wyjąć, nafaszerować przygotowanymi warzywami z kaszą, na wierzchu ułożyć grudki fety i zapiekać w 200'C 20 minut.

    Kasia Załuska
    katarzyna.zaluska123@gmail.com
    cakesbykejt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu poproszę jeszcze zdjęcie na maila :-)

      Usuń
    2. No widzisz, miałam wysłać i mi uciekło! Już ślę :)

      Usuń
  6. Oto mój przepis na konkurs :) Przygotowałam spaghetti z wołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue Z folwarku

    Składniki :

    wołowina 500 g

    pomidory z puszki 400 g

    kalarepa 200 g

    cukinia 100 g

    papryka czerwona 1 szt

    makaron do spaghetti 200 g

    Dodatkowo :

    sól

    pieprz ziołowy

    sos barbecue



    Wykonanie spaghetti z wołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue :

    Wołowinę mielimy i odciskamy z wody.

    Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

    Kiedy mięsko nam się smaży kroimy we wiórka kalarepę .

    Cukinie kroimy drobno.

    Paprykę kroimy w paseczki .

    Warzywa dodajemy do mięsa i razem dusimy , aż zmiękną a warzywa się podduszą .

    Teraz dodajemy pomidory z puszki oraz 3 łyżki sosu barbecue.

    Całość dusimy koło 20 minut jeszcze.

    Gotujemy makaron , dodajemy go do przygotowanego mięsa z warzywami , mieszamy i przekładamy na talerze ( będą 4 porcję ) .

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapomniałam podać mejl reksio740@wp.pl Joanna Gralik

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja propozycja to ; grillowany schab pod nektarynkową kołderką.
    Składniki;

    2 plastry schabu wieprzowego (ok. 25- 30 dag)

    pół nektarynki

    pół czerwonej cebuli

    sól, pieprz,

    1 łyzka syropu z mniszka lekarskiego (może być też miód)

    1 łyzka soku z cytryny
    2- 3 łyzki sosu barbecue do natarcia schabu

    2 łyzki oleju do posmarowania patelni grillowej ( jeśli ktoś wybrał właśnie ją a nie klasyczny grill)



    Przygotowanie;

    Schab jeśli jest w kawałku pokroić na plastry grubości około 2,5 - 3 cm. Opłukac pod wodą i osuszyć recznikiem papierowym.
    Natrzec solą, pieprzem, a także sosem barbecue . Cebule pokroić w piórka, nektarynke w plasterki. Do miski włozyc cebule, nektarynke, 1 łyzeczke syropu z mniszka (może być tez miód) ,odrobine pieprzu, soli i łyzke soku z cytryny.
    Wszystko dokładnie wymieszać i odłożyc do lodówki na około godz. Na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu upiec schab.
    Z każdej strony około 6-7 min.

    Podawac z salsą nektarynkową.
    Smacznego! elapolo@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. naleśniki a'la kebab ze sosem kebab - gyros łagodny Folwark
    smażymy naleśniki, do srodka nakładamy
    - kapustę pekińską lub sałatę lodową
    - fasolę czerwona
    - cebulę
    - pomidor
    -ogórek
    - kukurydza
    - pierś z kurczaka podsmażona z przyprawą kebab - gyros
    polewamy sosem kebab - gyros łagodny folwark i zawijamy. posypujemy na wierzch cebulką prażoną
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. tortilla ze sosem czosnkowym Folwark
    gotowe placki tortilli mocno podgrzewamy do miękkosci i smarujemy sosem czosnkowym ( lepiej się zwijają ,nakladamy :
    - podsmazoną piers zkurczaka
    - czerwona fasola
    - ogórek swieży
    - cebula
    - kukurydza
    - pomidor
    polewamy jeszcze raz sosem, zawijamy
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Tortilla z kurczakiem i sosem łagodnym kebab-gyros
    Składniki:
    Placki tortilli na 4 szt
    olej - 1 łyżka
    mąka - 7,5 łyżek szczubych
    sól - szczypta
    woda wrząca - 0,5 szkl
    Farsz:
    filet z kurczaka - 1 szt
    3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
    tłuszcz do smażenia
    papryka żółta - 0,5 szt
    papryka czerwona - 0,5 szt
    bazylia świeża - listki
    ser żółty - 2 łyżki starty na drobnych oczkach
    kapusta pekińska
    sos czosnkowy Folwark
    Sposób przygotowania:
    Placki tortilli : mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. Następnie zalać mąkę wrzacą wodą, dodać olej, wymieszać. Zagnieść ciasto, wyrabiać przez około 3 minuty, następnie ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.
    FARSZ
    Filety pokroić w grubsze paski, posypać przyprawą, odstawić na kilka minut. Po tym czasie usmażyć filety na tłuszczu. Następnie kroimy kapustę pekińską i paprykę w cienkie paseczki.
    Ciasto na placki podzielić na 4 części. Z każdej części zrobić kulę, którą rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Smażymy placki na suchej patelni, po minucie z każdej strony. Każdy gorący placek, posmarować sosem, posypać serem i kapustą, ułożyć kurczaka i paprykę z bazylią. Zawijamy i tortille są gotowe do zjedzenia. Smacznego !
    Danuta Piecyk danusia19671@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Nuggetsy z kurczaka
    SKŁADNIKI:
    filety z kurczaka - 500 g
    papryka ostra
    200 g płatków kukurydzianych
    jajka - 2 szt
    sól i pieprz
    tłuszcz do smażenia
    PRZYGOTOWANIE:
    Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Następnie pokroić w grubsze paski.
    Obsypać mięso solą pieprzem i ostrą papryką, odstawić na 3 godziny do lodówki.
    Płatki kukurydziane rozkruszyć za pomocą wałka.
    Do miski wybić jajka, dodać sól i pieprz, rozkłócić widelcem.
    Mięso zanurzać w jajku i płatkach kukurydzianych.
    Smażyć nuggetsy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Podawać z ostrym sosem Madziarów
    Danuta Piecyk danusia19671@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. To ja też biorę udział, bo chyba żadnego konkursu u Cibie nie przegapiłam :-)

    Bułka zapiekanka w kratkę z żółtym serem i pieczarkami (sposób na czerstwe pieczywo)

    1 czerstwa bułka
    2-3 pieczarki
    1/2 małej cebuli
    sól
    pieprz
    2 łyżki startego żółtego sera
    sos kebab-gyros Folwark

    Pieczarki myjemy, ew. obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy razem z cebulką na oleju rzepakowym. Gotowe pieczarki siekamy na drobne kawałki. Bułkę nacinamy tak, aby powstała kratka. W szczeliny wpychamy pieczarki i żółty ser. Zapiekamy chwilę w piekarniku. Na koniec polewamy bułki sosem kebab-gyros Folwark. Jemy na ciepło.

    Basia pani_misiowa@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieczony kurczak madziarów

    2 udka z rosołu
    0,5 szklanki maślanki
    4 łyżki sosu madziarów Folwark
    Panierka:
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
    0,5 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    łyżeczka słodkiej papryki
    łyżeczka granulowanego czosnku
    łyżeczka suszonego tymianku
    tacka aluminiowa do grilla

    Maślankę mieszamy z sosem madziarów Folwark, wkładamy ugotowane mięso ( np z rosołu) i odstawiamy na około 20 minut. W zamykanym pojemniku mieszamy składniki na panierkę. Strząsamy nadmiar marynaty i wkładamy pojedyncze kawałki mięsa do panierki, zamykamy pojemnik, energicznie potrząsamy. Wyjmujemy i układamy na tacce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni) i pieczemy około 10 - 15 minut aż się panierka ładnie zarumieni. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.

    elzbietadziurkowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Dwu smakowe szaszłyki drobiowe:
    Składniki
    1 kg fileta z kurczaka
    1/2 kg boczku chudego parzonego
    2 podłużne papryki czerwone
    2 cebule
    pęczek koperku
    drewniane patyczki do szaszłyków

    Marynata nr 1
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    3 łyżki sosu czosnkowego Folwark
    1 łyżka przyprawy do gyrosa
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Marynata nr 2
    1/2 limonki
    3 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    pieprz zielony ziarnisty do smaku

    Mięso opłukać podzielić na 2 równe porcje, pokroić w kostkę przełożyć do dwóch misek

    Marynata nr 1: Sok z limonki wycisnąć, połączyć z oliwą oraz solą i utartym w moździerzu zielonym pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z połową mięsa drobiowego.
    Marynata nr 2: Słodką śmietankę połączyć z sosem czosnkowym Folwark, doprawić solą oraz pieprzem dodać do pokrojonego mięsa.Wymieszać. Mięso przykrywamy folią spożywczą .Wkładamy na całą noc do lodówki.
    Boczek kroimy na kawałki takie jak filet z kurczaka, obraną paprykę i cebulę w grubą kostkę. Patyczki moczymy wcześniej 15 minut w zimnej wodzie aby nie spaliły się podczas pieczenia i nadziewamy na nie na przemian mięso-z tej samej marynaty-nie mieszać! oraz pozostałe składniki. układamy na blasze.Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy około 35 minut. Podajemy gorące.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapiekanka z chorizo
    Składniki
    1/2 kg fileta z kurczaka
    6 dużych ziemniaków
    45 dag mieszanki warzywnej np Węgierskiej
    1 szklanka włoszczyzny pokrojonej w paski (marchewka, pietruszka, seler, por)
    1 duża cebula
    15 dag kiełbasy chorizo
    10 sztuk czarnych oliwek z zalewy
    1 świeży pomidor
    2 łyżki sosu Madziarów Folwark
    4 łyżki oliwy
    50 g ostrego sera np parmezanu

    Przyprawy:
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    zielenina do dekoracji-pietruszka lub kolendra.

    Sposób przygotowania
    1.
    Ziemniaki skrobiemy gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, wystudzone kroimy na grubsze plastry.
    2.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby lekko zachodziły na siebie. Filet z kurczaka myjemy,kroimy w plastry, cebulę obieramy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy wszytko do dużej patelni,oprószamy przyprawami mieszamy, podlewamy oliwą i pod przykryciem smażymy 5 minut, po tym czasie dodajemy mieszankę węgierską i włoszczyznę w słupkach, dusimy kolejne 5 minut, dodajemy pokrojonego pomidora w kostkę oraz chorizo w plasterkach, dodajemy sos Madziarów Folwark,mieszamy chwilę trzymamy na ogniu i całość wykładamy na ziemniaki
    3.
    Posypujemy pokrojonymi na połówki oliwkami oraz startym serem. Zapiekamy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.podajemy od razu po wyjęciu z pieca.Dekorujemy zieleniną.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Roladki z bagietki

    Składniki:
    1 bagietka,
    5 łyżek sosu czosnkowego Folwark (http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/),
    4 liście sałaty masłowej,
    10 dag szynki,
    10 dag żółtego sera,
    ¼ papryki czerwonej,
    4 ogórki konserwowe,
    ząbek czosnku,
    1 łyżka ziół prowansalskich,
    sól, pieprz,
    folia aluminiowa,
    wykałaczki.
    Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w poprzek na 4 części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy ze środka miąższ chlebowy. Sosem czosnkowym smarujemy wnętrze bagietki (dość obficie). Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno liść sałaty, plaster szynki, plaster sera, kawałek papryki, ogórek (przekrojony w poprzek na pół. Zamykamy bagietkę. Owijamy szczelnie w folię aluminiową. Pozostawiamy przez noc w lodówce. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plasterki. Przekłuwamy wykałaczkami.

    OdpowiedzUsuń
  18. Sałatka makaronowa z łososiem i papryką

    Składniki:
    40 dag makaronu świderki,
    20 dag wędzonego łososia,
    1 żółta papryka,
    1 czerwona papryka,
    3 pomidory,
    10 łyżek majonezowo-chrzanowego sosu Folwark (http://folwark.com.pl/produkty/majonezowy-sos-chrzanowy-d/)
    sól,
    pieprz.
    Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przepłukać zimną wodą. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, pomidory pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    OdpowiedzUsuń
  19. Hot – dogi z kurczakiem marynowanym w białym pieprzu i chilli
    Domowy fast food z domowymi bagietkami i ostrym kurczakiem marynowanym w białym pieprzu i papryczkach chilli.
    5 bagietek
    400 g filetu z piersi kurczaka
    0,5 łyżeczki białego pieprzu
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka lubczyku
    2 papryczki chilli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 pomidory
    1 czerwona cebula
    1 ogórek
    100 g startego żółtego sera
    Dresing tysiąca wysp Folwark

    Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, białym pieprzem i lubczykiem. Mieszamy dokładnie, dolewamy oliwę i posiekane papryczki chilli. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidory oraz ogórka kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka. Bagietki przecinamy wzdłuż, ale nie docinamy do końca. W środku wykładamy gorącego kurczaka, starty ser oraz warzywa. Polewamy dressingiem.

    OdpowiedzUsuń
  20. Hot – dogi z kurczakiem marynowanym w białym pieprzu i chilli
    Domowy fast food z domowymi bagietkami i ostrym kurczakiem marynowanym w białym pieprzu i papryczkach chilli.
    5 bagietek domowych
    400 g filetu z piersi kurczaka
    0,5 łyżeczki białego pieprzu
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka lubczyku
    2 papryczki chilli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 pomidory
    1 czerwona cebula
    1 ogórek
    100 g startego żółtego sera
    Dresing tysiąca wysp Folwark

    Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, białym pieprzem i lubczykiem. Mieszamy dokładnie, dolewamy oliwę i posiekane papryczki chilli. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidory oraz ogórka kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka. Bagietki przecinamy wzdłuż, ale nie docinamy do końca. W środku wykładamy gorącego kurczaka, starty ser oraz warzywa. Polewamy dressingiem.

    Przepis na domowe bagietki:

    1 szklanka mleka
    3 łyżeczki masła
    1 łyżka cukru
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżka soli
    4 szklanki maki pszennej
    Mleko do posmarowania
    Czarnuszka
    Sezam

    W rondelku mieszamy mleko, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do misy miksera. Dodajemy pokruszone drożdże i sól. Dolewamy wodę i wsypujemy pierwsza szklankę mąki. Włączamy mikser. Mieszamy na średnich obrotach z końcówką o kształcie haka. Stopniowo dosypujemy kolejne szklanki mąki (aż do wyczerpania). Ciasto będzie gotowe po ok. 7 minutach. Przykrywamy je suchą ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Po tym czasie masę dzielimy na 7 części. Formujemy podłużne krótkie bagietki. Układamy je na oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie każdą smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką i sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 230 *C. Wstawiamy bagietki i pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.

    OdpowiedzUsuń
  21. Roladki schabowe ze szpinakiem baby w pietruszkowej panierce
    Niezwykle proste i smaczne roladki schabowe z dodatkiem świeżego szpinaku baby i sosu czosnkowego. Panierka z natką pietruszki okazała się strzałem w dziesiątkę. Roladki wyszły rewelacyjne!
    500 g schabu wieprzowego
    Sól
    Pieprz
    100 g świeżego szpinaku baby
    5 łyżeczek sosu czosnkowego Folwark
    50 g żółtego sera
    Pęczek natki pietruszki
    0,5 szklanki bułki tartej
    2 jajka
    Schab kroimy w 1 cm płaty. Każdy rozbijamy dość cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy płat smarujemy 1 łyżeczką sosu czosnkowego. Szpinak dokładnie myjemy. Układamy sporą ilość na każdym płacie mięsa. Na wierzch kładziemy plasterek sera. Całość dokładnie zwijamy w ciasny rulon. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Mieszamy z bułką tartą. Roladki panierujemy w jajku i bułce z pietruszką. Staramy się aby na roladce zostało jak najwięcej natki. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ile produktów jest w zestawach nagród??

    OdpowiedzUsuń
  23. Francuski hot-dog

    Składniki:

    4 kiełbaski
    2 szalotki
    opakowanie ciasta francuskiego
    sos kebab-gyros łagodny od Folwark

    Bardzo pomocne w tym przepisie są małe foremki keksówki, ale możecie użyć również dużej foremki. Ciasto francuskie rozwijamy, składamy na pół i dzielimy na cztery prostokątne części.Wycinamy kawałki papieru do pieczenia, tak by papier wystawał po 4 cm z każdej strony gdy umieścimy na środku porcję ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremki. Jeśli korzystacie z dużej keksówki, najpierw wkładacie jedną porcję ciasta, przytrzymujecie papier do pieczenia i wkładacie drugą - tak by w miejscu styku papieru ciasta się nie dotykały. W jednej keksówce zmieszczą się dwa hot-dogi.

    Ciasto wsadzone w foremkę, przyjmie kształt "łódeczki" do której wsadzamy kiełbaskę oraz 1/2 pociętej szalotki. Hot-dogi pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 200*C. Podajemy z sosem - polecam kebab-gyros łagodny lub wersję ostrą od Folwarku.

    OdpowiedzUsuń
  24. Paluszki z ciasta francuskiego

    Składniki:

    opakowanie ciasta francuskiego
    kabanosy z indyka (mogą być inne)
    sos salsa mexicana od Folwark

    Ciasto francuskie rozwijamy z rolki, kroimy na paski szerokości 3cm i długości odpowiadającej kabanosowi dodając po 1cm z każdej strony. Kabanosa umieszczamy na kawałku ciasta, zawijamy końce do środka i rolujemy ciasto na kształt paluszka. Należy dobrze docisnąć ciasto i je skleić, by podczas pieczenia kabanos nie wyleciał ze środka. Paluszki pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200*C przez około 6-8 minut.
    Polecam z sosem meksykańskim, który dzięki swojej pikanterii świetnie wzbogaca smak paluszków.

    OdpowiedzUsuń
  25. Pieczarki faszerowane z grilla.

    Składniki:
    5 dużych pieczarek
    1 mała cukinia
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    kilka suszonych pomidorów
    czosnek niedźwiedzi
    olej
    sól i pieprz
    kawałek twardego sera (u mnie corregio)
    szczypiorek
    sos madziarów Folwark

    Pieczarki umyć i usunąć trzonki, tak aby zostały same kapelusze. Cukinię, paprykę, cebulę i suszone pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, aby zmiękły. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Pieczarki posolić i napełnić przygotowanym farszem. Grillować przez kilka minut. (Ja użyłam grilla kompaktowego i grillowałam górną i dolną płytą). Ciepłe pieczarki posypać startym serem i pokrojonym szczypiorkiem. Polać sosem madziarów.

    OdpowiedzUsuń
  26. Witaj Marzenko mój przepis na konkurs
    Mini kebaby ma patyku
    Dziś będzie inaczej troszkę frywolnie i smaczne. Wołowina z przyprawami zamienia się w mini kebaby całkiem fajnie i smacznie . Trochę urozmaicenia nie zaszkodzi.

    Składniki :

    wołowina zmielona ( karczek wołowy)

    pieczarki 300 g ( starte na tarce)

    rozmaryn świeży drobno posiekany szczypta

    tymianek świeży drobno posiekany szczypta

    pietruszka świeża drobno posiekana szczypta

    pieprz ziołowy szczypta

    sól do smaku

    papryka ostra pół łyżeczki

    jajko 1 szt

    bułka tarta 2 łyżki

    Dodatkowo:

    bułka tarta do obtoczenia kebabów

    olej do smażenia

    sos czosnkowy Folwark

    pieczywo



    Wykonanie:

    Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy na mniejsze porcję i mielimy na średnich oczkach .

    Pieczarki myjemy osuszamy i ścieramy na tarce podsmażamy na patelni , dodajemy do mięsa ostudzone .

    Dodajemy do mięsa rozmaryn tymianek i pietruszkę , doprawiamy solą i pieprzem .

    Wbijamy jajo i dodajemy 2 łyżki bułki tartej zamoczonej w wodzie ( ma być spęczniała ) .

    Wyrabiamy mięso i zostawiamy na godzinkę by przeszło , umieszczamy je w lodówce

    Po 2 godzinach mięso bierzemy w dłoń i formujemy ruloniki które nadziewamy na patyczki od szaszłyków

    Mini kebaby obtaczamy w bułce i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor ( muszą się usmażyć )

    Podajemy z sosem czosnkowym i pieczywem.

    reksio740@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. RYBA PO JAPOŃSKU Z ANANASEM:

    Składniki:
    -1 kg ryby (mintaj, miruna)
    -8 plastrów ananasa z puszki
    -4 duże papryki czerwone
    -3 duże cebule
    -2 duże marchewki
    -1/2 saszetki dobrej jakości przyprawy do ryb
    -mąka (około 4-5 łyżek) do obtoczenia ryby
    -olej do smażenia
    -pieprz do smaku

    Zalewa:
    -1/2 szklanki soku z ananasa z puszki
    -1/2 szklanki wody
    -1/2 szklanki oleju
    -100 g koncentratu pomidorowego
    -8 łyżek octu jabłkowego
    -8 łyżek KETCHUPU PREMIUM FOLWARK
    -4 łyżki cukru
    -1,5 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania:
    1. Rybę rozmrażamy przez noc w lodówce. Myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Filety dzielimy na pół i z każdej strony posypujemy przyprawą do ryb.
    2. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    3. Cebulę kroimy w pióra, marchew w słupki, a paprykę w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i przesmażamy na złoto. Dodajemy marchew i paprykę, dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw (30-40 min). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i jeszcze chwilę dusimy.
    4. W tym czasie przygotowujemy zalewę: Wszystkie jej składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do duszących się warzyw. Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem według uznania i w razie potrzeby jeszcze dosładzamy lub dosalamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty.
    5. Na półmisku (najlepiej przezroczystym) układamy kolejno ryba-zalewa-ryba-zalewa-ryba-zalewa. Podajemy od razu na gorąco z pieczywem lub ryżem jako obiad, lub na zimno jako przystawkę. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. MINTAJ W SOSIE TURECKIM:

    Składniki:
    -1 kg mrożonych filetów z mintaja
    -1 puszka brzoskwiń w syropie
    -200 g KETCHUPU PREMIUM FOLWARK
    -1/2 saszetka dobrej jakości przyprawy do ryb
    -2 papryki czerwone
    -2 duże cebule
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -ok 4 łyżki mąki
    -szczypta pieprzu
    -olej do smażenia

    Sposób przygotowania:
    1. Filety przez noc rozmrażamy w lodówce. Myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i z każdej strony obficie nacieramy przyprawą do ryb. Odstawiamy na 15 minut.
    2. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posypujemy ją przyprawą uniwersalną. Smażymy, aż się zezłoci. Gdy tak się stanie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, syrop z brzoskwiń i ketchup. Dokładnie mieszamy, dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Sos doprawiamy pieprzem i jeśli brzoskwinie były kwaskowe, płaską łyżeczką cukru. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
    3. Mintaja przekrawamy na pół, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Na dnie miski lub innego naczynia układamy warstwami 2 kawałki mintaja, sos, mintaj, sos, mintaj sos. Podajemy od razu na ciepło, lub jako zimną przystawkę. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi