Dżem z papierówek, cukinii, wanilii i rozmarynu



Mam urlop i dzisiaj wzięłam się za przetwory domowe, w garnku pyrka sobie sos pomidorowy i postanowiłam zrobić także dżem. Chciałam zrobić coś nowego i chodziłam po kuchni i myślałam jaki. Wpadłam na pomysł podlewając mój wielki rozmaryn, że może go dodam do dżemu. No to się zaczęło dodawanie składników.
Pod ręką miałam papierówki, cukinię, wanilię no i rozmaryn. Mieszałam, próbowałam i powstało coś pysznego. Zdecydowanie moje smaki, jutro lecę rano na rynek po kolejną porcję papierówek, tak mi ten dżem zasmakował, że jedna porcja to zdecydowanie za mało. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1,2 kg papierówek (waga przed obraniem)
- 0,5 kg cukinii
- 500 g cukru trzcinowego
- laska wanilii
- 4 gałązki rozmarynu
- sok z dwóch cytryn + skórka starta z 1 cytryny

Wykonanie:

Jabłka obieramy i wydrążamy środek, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce razem ze skórką (wybierajmy taką cukinię młodą, ma miękką skórkę) i dorzucamy do jabłek. Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny i sok z 2 cytryn, cukier, wanilię (laskę wanilii należy przekroić wzdłuż i czubkiem noża wyciągnąć ziarenka wanilii ze środka, dodać do garnka, laskę wrzucamy także dla smaku) oraz gałązki rozmarynu (wielkość gałązek taka jak na zdjęciu). Wszystko razem zagotowujemy mieszając, zmniejszamy gaz i gotujemy około 1,5-2 godzin na małym ogniu. Z dżemu wyciągamy laskę wanilii i gałązki rozmarynu, przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, ustawiamy na chwilę do góry dnem. Dżem jest bardzo aromatyczny, czuć nutkę cytryny, wanilii i rozmarynu. Z podanych porcji wyszły dwa słoiczki dżemu. 










Komentarze

  1. Bardzo pomysłowe połączenie smaków. Dodatek rozmarynu jest tutaj niczym wisienka na torcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe połączenie smaków Marzenko, musi być pyszny taki dżemik :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu bardzo mnie zaskoczył jego smak, po prostu pychotka :-)

      Usuń
  3. No to dopiero ciekawe połączenie :D Mamy w piwnicy dwie skrzynki papierówek :P A cukinii na ogródku też pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ zaskakujące połączenie! jestem bardzo ciekawa tego smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha przeczytałam w pierwszej chwili: dżem z parówek i się przeraziłam! :D Wolę zdecydowanie papierówki... :P To połącznie niesamowicie interesujące, wow! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam dżem z cukinii i wanilii, ale szczerze mówiąc nie posmakował mi zbytnio. Może z papierówką byłby smaczniejszy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słonko sam dżemik z cukinii jest dość mdły i potrzeba dodać jakiś zdecydowany składnik, który go złamie. Jabłka i rozmaryn sprawdziły się super no i sok z cytryn. Polecam, jest naprawdę pyszny :-)

      Usuń
  7. Ciekawa jestem smaku, zaintrygowałaś mnie tym przepisem

    OdpowiedzUsuń
  8. Intrygujące połąćzenie, ale wierzę że przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ on wygląda! Mniam... świetny pomysł! Dżemu z dodatkiem cukinii i rozmarynu jeszcze nie robiłam, ale pomysł bardzo mi się spodobał! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A to żeś Marzenko zaszalałaaaaaaaaaaaaaaaa na całego. Ale nie powiem, podoba mi się pomysł :) Pozdrawiam udanego wypoczynku :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na papierówki( a u mnie Ci ich dostatek:) Bardzo ciekawi mnie dodatek rozmarynu.. zawsze dodaje do pieczenia mięsa a tu i do dżemora można:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowite połączenie smaków. Jestem pod wrażeniem :)
    Zjadłabym naleśniki z takim dżemem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo mnie ciekawi smak. Rozmaryn lubię i dodaję do wielu potraw, piekłem nawet chleb z jabłkiem i rozmarynem. Możliwe, że wypróbuję przepis, bo u mnie na balkonie 5 rozmarynów rośnie :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe połączenie smaków i ciężko mi je sobie wyobrazić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny pomysł na połączenie tych składników i stworzenie tak cudnego dżemu, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A Ty pichcisz i pichcisz.
    Wiele gospodyń w taki upał "zawiesza" gotowanie, podczas którego temperatura w kuchni jeszcze bardziej się podnosi.
    Jak długo trzeba gotować ten dżem? ;)
    Pozdrowienia ślę dla pracowitej kucharki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja gotowałam go tak około 2 godzin. Ja nie umiem nie gotować, w kuchni odpoczywam i mam na szczęście najchłodniej :-) więc uciekam do kuchni i pichcę :-) żyć bez tego nie mogę :-)

      Usuń
  19. Zestawienie zaskakujące i dowód na to , że warto próbować:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale mnie zaskoczyłaś, fantastyczne połączenie smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo ciekawe połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.