Follow by Email

niedziela, 30 sierpnia 2015

Kotlety mielone z karkówki



Powiem szczerze, że kotlety mielone pojawiają się u mnie w domu dość rzadko. Ja jem w zasadzie mięsa niewiele, a jak już to wolę drobiowe. Ale raz na jakiś czas moje chłopaki chcą zjeść prawdziwego mielonego kotleta. No to raz na jakiś czas je robię, zawsze większą ilość, potem można je zamrozić lub wykorzystać jako dodatek na kanapki. 

Zapraszam :-)


 Składniki:

- 500 g mielonego mięsa z karkówki
- 2 cebule
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki tymianku
- 1 jajko
- 1 namoczona bułka w mleku
- 1 łyżka bułki tartej
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do karkówki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia

Wykonanie:

Mięso mielone mieszamy z majerankiem, tymiankiem, przyprawą do karkówki. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na 1 łyżce oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę a bułkę namaczamy w mleku (100 ml wystarczy). Wyciągamy mięso z lodówki i dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, czosnek, majonez i musztardę oraz rozbełtane jajko i bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy i formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy je na rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiano. 







19 komentarzy:

  1. U nas mielone też rzadko, ale karkówka nadaje się świetnie do takich kotletów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z karkóweczki nie robiłam mielonych. Chociaż mięso mielone to ja bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mielone - niezawodne. zawsze smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja bardzo lubię mielone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również robię mielone z karkówki. Bardzo je lubię, chociaż mięsna to za bardzo nie jestem. Ale tak, jak piszesz, one są fajne również na kanapki :) I również zawsze robię więcej aby zamrozić. Po pracy mam szybko obiadek :) Wiadomo, nie zawsze jest czas na gotowanie :)
    Ale mi smaczka narobiłaś. Będę musiała niedługo zrobić kotleciki mielone. Mniam, mniam, ... pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. Byśmy sobie domowego hamburgera z nich zrobiły :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię mielone. Ale dodatek musztardy i keczupu to dla mnie coś nowego. Następnym razem spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, nie jadłam nigdy mielonych z karkówy, wyglądają super ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosty fajny ale innowacyjny przepis. Na pewno spróbuję w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jem takiego mięsa, jak mielone to tylko z drobiu. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. ja robię często, bo u mnie wszyscy bardzo lubią:)
    a mielone z karkówki jest wyjątkowo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jedne z lepszych kotetów. Najlepsze takie prosto z patelni.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne mielone, z karkówki muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kotlety mielone bardzo lubię, co prawda nie do ziemniaków, ale takie na zimno na kanapkę. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. u mnie mielone i w ogóle kotlety pojawiają się dość rzadko.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi