Follow by Email

piątek, 20 listopada 2015

Bułeczki odrywane z twarożkiem i dżemem truskawkowym



Jak zobaczyłam te bułeczki na blogu Cook & Look to od razu je zrobiłam. Co prawda nie dodałam puree z dyni (dodam następnym razem bo zapomniałam go odmrozić a robiłam bułki bardzo późno, wręcz w nocy, ale polecam je do zrobienia. Zdjęcia też nie za ładne, ale nie to jest najważniejsze. Najważniejszy jest ich smak.
Są po prostu pyszne. Świetne na śniadanko czy posiłek w pracy lub w szkole. Z kubkiem kawy, herbaty czy kakao. Bardzo nam smakowały i będę je robić. W sumie to nadziać można czym chcecie, tutaj twarożek i dżem truskawkowy. 

Zapraszam :-)


Składniki:
ciasto
- 450 g mąki pszennej typ 500 (od Kłos-Pol)
- 20 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 30 g masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
farsz
- 250 g twarożku półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- dżem truskawkowy
kruszonka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej pszennej typ 500 (od Kłos-Pol)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki płatków migdałów
dodatkowo
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie i wkruszamy tam drożdże. Posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem (ma 37 stopni). Zostawiamy je na 10 minut. Następnie dodajemy rozbełtane jajko i roztopione masło (jak będzie za gorące to należy je przestudzić) oraz jogurt. Wyrabiamy ciasto. Ja wrzuciłam je do robota i wyrobiłam, możecie także wyrobić je w Thermomix (czas 1 minuta obr. Interwał). Ciasto przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosło na około godzinę. 
Twarożek mieszamy z jajkiem, cukrem z wanilią. Przygotowujemy kruszonkę - składniki mieszamy ze sobą palcami. Nasze ciasto dzielimy na 14 części, robimy kulki i możemy je rozwałkować, ja po prostu rozgniotłam je palcami na kształt koła. Na każdą część nakładamy po łyżeczce twarożku i dżemu i zamykamy tworząc kulki. Układamy je w naczyniu okrągłym, u mnie forma do tarty, smarujemy rozbełtanym jakiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy, aż się ładnie zarumienią około 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia, odrywamy bułki i jemy ze smakiem.








40 komentarzy:

  1. Takie bułeczki i do tego kakao, i już pyszne śniadanie gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudne bułeczki :) Muszę sobie takie zrobić na weekendowe śniadanie... na idealnie rozpoczęcie dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto drożdżowe, a w połączeniu z twarogiem najbardziej ;) Wygląda cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to nie mogę czytać takich wpisów, bo zaraz jestem głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale się nie dziwię, że od razu je robiłaś :) Sama bym zjadła !

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko, to może ja u Ciebie zamieszkam? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale! Muszę w końcu się wziąć za pieczenie... Tyle inspiracji u Ciebie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. A za mną chodzi coś słodkiego :) Oh i jeszcze ten dżem truskawkowy pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś absolutnie fantastycznego, trafiłaś w moje gusta w 100%! Nie dość, że pyszne bułeczki, to twarożek i jeszcze dżem. Na dodatek moja ukochana kruszonka!

    OdpowiedzUsuń
  10. bułeczki pyszne, ale kruszonkę obskubałabym jeszcze na gorąco:) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ajjj jak pysznie wyglądają i pewnie tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Do cieplutkiego kakao rewelacyjne :))

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam! :) doskonałe na śniadanie, podwieczorek i jako bułeczka do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No to takie drożdżóweczki nadziane w środku :D A drożdżówki są zawsze mile widziane :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Poproszę jedną bo ślinka cieknie że hej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zostały Ci jeszcze te bułeczki? :) bo jak zostały to się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Na takie leniwe śniadanko lub podwieczorek idealne...
    cudnego weekendu kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jejku! Ależ one wspaniale wyglądają! Oj zjadłabym chyba wszystkie sama :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko zapraszam na mój nowy przepis www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Super bułeczki. Poproszę o jedną z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  21. jak my lubimy takie bułeczki- ja z kawą, reszta z kakao :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie bułeczki i bardzo smaczne nadzienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nasze ulubione bułeczki, bo drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Przydałyby się na śniadanie mniam uwielbiam takie smakołyki :).

    OdpowiedzUsuń
  25. To jest bardzo super extra bula.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam takie bułeczki, kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jutro na śniadanko poproszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam takie bułeczki, najlepsze na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Cały ten przepis brzmi przepysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale mi smaka narobiłaś na takie bułeczki! Wyglądaja przepysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi