Chleb z figą i morelą



Zapraszam was dzisiaj na kromeczkę pysznego chleba z figą i morelą. Chleb upiekłam wieczorem i dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia bo na drugi dzień zostały po nim tylko okruszki. Chlebuś wspaniale smakuje z masłem i miodem, po prostu nie można poprzestać na jednej kromce, uwierzcie mi na słowo.
A jeszcze lepiej zróbcie taki sami. Naprawdę warto. Już mi chłopaki wołają, że chcą powtórkę. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 
- 300 g mąki orkiszowej (od Symbio)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki szklanka słonecznika
- 2 łyżeczki płaskie soli himalajskiej
- 450 g przegotowanej, ciepłej wody
- 4 figi suszone (od Symbio)
- 4 morele suszone (od Symbio)
-  zakwas + mąka żytnia typ 1400 + ciepła woda do dokarmienia

Wykonanie:

Wieczorem wyciągamy zakwas z lodówki, dokarmiamy go dodając dwie łyżki mąki żytniej typ 1400 i dwie łyżki ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy w cieple na całą noc. Następnie rano dokarmiamy go ponownie taką samą ilością mąki i wody co wieczorem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą. Z dokarmionego zakwasu odkładamy 3 łyżki do słoika na następny chleb, przykrywamy i chowamy do lodówki.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, siemię, słonecznik, sól i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Następnie dodajemy pokrojone figi i morele i ponownie mieszamy.
Blaszkę do keksówki  smarujemy olejem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godzin. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki. Studzimy na kratce. Nam najbardziej smakował podany z samym masłem i miodem. 







Komentarze

  1. mnie się od razu skojarzył z chlebkiem tureckim- też słodki i bakaliami:)
    pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb wygląda wspaniale i domyślam się, że te dodatki nadały mu cudownego smaku ;)
    I muszę kupić te figi, bo tej firmy jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny ten chleb! do tego tylko domowy dżem i pyszne śniadanie gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak apetycznie wygląda, że się nie dziwię, że szybko został zjedzony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow trzeba przyznać, że nawet kolor ma bardzo ciekawy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałabym ochotę na taki chlebek, wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda :) Kromeczkę z dżemem bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny chlebek :) Chętnie kiedyś skorzystam z przepisu :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenka zobacz na link ukradli ci zdjęcie?
    https://www.facebook.com/SeuSorrisoLunch/photos/a.350445928382166.84631.350438965049529/936861033073983/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki słodki chlebek, bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. chlebek wygląda bardzo fajnie :) figi i morele to fajny do nich dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam figi!!! Pyszny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko wspaniały chlebuś, muszę koniecznie taki upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny dodatek tych suszonych owoców. Nie dziwie się, że chlebek tak szybko zniknął.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny chleb, kolorek ma super, ale rekomendacja największa, to to, że znikł tak szybko :))

    OdpowiedzUsuń
  16. piękny chlebek! morele i figi nadają mu wykwintności;)

    OdpowiedzUsuń
  17. fantastyczny chlebek, taki wyrośnięty :) te owoce muszą mu nadawać słodkiego posmaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takiego chlebka nie próbowałam. Wygląda rewelacyjnie. Marzenko jak pieczesz chlebki, to zawsze jeden piecz więcej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Smacznie wygląda! :)

    Zapraszam do udziału w konkursie, który jest na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Figa i morela, brzmi genialnie. <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Taki chlebek to jak dobre ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ty kochana, zawsze kusisz pysznościami:) Pysznie ten chlebek wygląda:) ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudowny chlebek.Porywam kromeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudowny chlebek, już sobie go wyobrażam z masłem orzechowym *,*

    OdpowiedzUsuń
  25. ciekawa jestem jak smakuje takie chlebek

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja, również wołała bym o dokładkę i powtórkę :D Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam swojskie chlebki :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo fajny pomysł na chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciekawie musiał smakować:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.