Chleb z figą i morelą



Zapraszam was dzisiaj na kromeczkę pysznego chleba z figą i morelą. Chleb upiekłam wieczorem i dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia bo na drugi dzień zostały po nim tylko okruszki. Chlebuś wspaniale smakuje z masłem i miodem, po prostu nie można poprzestać na jednej kromce, uwierzcie mi na słowo.
A jeszcze lepiej zróbcie taki sami. Naprawdę warto. Już mi chłopaki wołają, że chcą powtórkę. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 
- 300 g mąki orkiszowej (od Symbio)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki szklanka słonecznika
- 2 łyżeczki płaskie soli himalajskiej
- 450 g przegotowanej, ciepłej wody
- 4 figi suszone (od Symbio)
- 4 morele suszone (od Symbio)
-  zakwas + mąka żytnia typ 1400 + ciepła woda do dokarmienia

Wykonanie:

Wieczorem wyciągamy zakwas z lodówki, dokarmiamy go dodając dwie łyżki mąki żytniej typ 1400 i dwie łyżki ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy w cieple na całą noc. Następnie rano dokarmiamy go ponownie taką samą ilością mąki i wody co wieczorem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą. Z dokarmionego zakwasu odkładamy 3 łyżki do słoika na następny chleb, przykrywamy i chowamy do lodówki.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, siemię, słonecznik, sól i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Następnie dodajemy pokrojone figi i morele i ponownie mieszamy.
Blaszkę do keksówki  smarujemy olejem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godzin. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki. Studzimy na kratce. Nam najbardziej smakował podany z samym masłem i miodem. 







Komentarze

  1. mnie się od razu skojarzył z chlebkiem tureckim- też słodki i bakaliami:)
    pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb wygląda wspaniale i domyślam się, że te dodatki nadały mu cudownego smaku ;)
    I muszę kupić te figi, bo tej firmy jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny ten chleb! do tego tylko domowy dżem i pyszne śniadanie gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak apetycznie wygląda, że się nie dziwię, że szybko został zjedzony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow trzeba przyznać, że nawet kolor ma bardzo ciekawy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałabym ochotę na taki chlebek, wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda :) Kromeczkę z dżemem bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny chlebek :) Chętnie kiedyś skorzystam z przepisu :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenka zobacz na link ukradli ci zdjęcie?
    https://www.facebook.com/SeuSorrisoLunch/photos/a.350445928382166.84631.350438965049529/936861033073983/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki słodki chlebek, bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. chlebek wygląda bardzo fajnie :) figi i morele to fajny do nich dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam figi!!! Pyszny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko wspaniały chlebuś, muszę koniecznie taki upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny dodatek tych suszonych owoców. Nie dziwie się, że chlebek tak szybko zniknął.

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny chleb, kolorek ma super, ale rekomendacja największa, to to, że znikł tak szybko :))

    OdpowiedzUsuń
  17. piękny chlebek! morele i figi nadają mu wykwintności;)

    OdpowiedzUsuń
  18. fantastyczny chlebek, taki wyrośnięty :) te owoce muszą mu nadawać słodkiego posmaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego chlebka nie próbowałam. Wygląda rewelacyjnie. Marzenko jak pieczesz chlebki, to zawsze jeden piecz więcej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Smacznie wygląda! :)

    Zapraszam do udziału w konkursie, który jest na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Figa i morela, brzmi genialnie. <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Taki chlebek to jak dobre ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ty kochana, zawsze kusisz pysznościami:) Pysznie ten chlebek wygląda:) ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudowny chlebek.Porywam kromeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudowny chlebek, już sobie go wyobrażam z masłem orzechowym *,*

    OdpowiedzUsuń
  26. ciekawa jestem jak smakuje takie chlebek

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja, również wołała bym o dokładkę i powtórkę :D Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam swojskie chlebki :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo fajny pomysł na chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciekawie musiał smakować:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.