Follow by Email

piątek, 12 lutego 2016

Chleb drożdżowy z figą i morelą


Ciągle piekę chleby, jak nie chleby to bułki i tak ciągle. Mój mąż się śmieje, że to już prawdziwe uzależnienie. Pewnie tak, ale to jest takie przyjemne. Uwielbiam jak unosi się po całym domu zapach świeżego pieczywa, a jak smakuje takie przestudzone i posmarowane masłem, bajka.
Zainspirował mnie chleb z oliwkami, który też wam polecam, piekłam go już kilka razy bo jest cudowny w smaku. Tym razem wersja nieco na słodko, z figą i morelą. Równie pyszna, w sumie to bym musiała się zastanowić, który jest lepszy. A może sami ocenicie. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g mąki pszennej - dałam typ 500
- 2 łyżeczki miodu - u mnie rzepakowy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 275 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 100 g suszonych moreli (od Symbio)
- 100 g suszonych fig (od Symbio)
- 1 żółtko zmieszane z łyżeczką miodu

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać miód, sól, ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i wlać oliwę. Ciasto wyrobić - ja wyrobiłam mikserem z hakiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Następnie pokroić figi i morele na kawałki, dodać do ciasta i ponownie zagnieść. Blaszkę (keksówka 40 cm) wysmarować oliwą i przełożyć ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół i piec go przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce. Nie przejmujcie się, że wierzch będzie się mocno rumienił. 







36 komentarzy:

  1. Fajny chlebuś. Musi smakować wyjątkowo

    OdpowiedzUsuń
  2. A po co się zastanawiać. Oba biorę w ciemno:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko
    Nam się Twoja pasja czy uzależnienie bardzo podoba:) przy okazji inni skorzystają, my też:)
    Chleba w różnych odsłonach napiekłam się w Szwecji. Tam niemal w każdym domu piecze się domowy chleb.
    Z rodzynkami, śliwkami, morelami, ziołami, pomidorami, no i oczywiście ten najbardziej pospolity czyli pszenny.
    My też ten domowy lubimy najbardziej:)
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I do tego miód, i pyszna kanapka gotowa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda fajnie, ale ten wariant to taki raczej na słodko?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Same pyszności, a ja znowu zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas w planach też coś takiego, przepis zatem się przyda :) To takie jedzenie na poprawę nastroju :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama też ciągle coś piecze nie umie bez tego. Chlebek wygląda cudnie i podoba mi się jego kształt

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę się wziąć za siebie i nauczyć się chleb piec :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I znów kusisz pysznościami ;) Chętnie bym spróbowała takiej wersji chlebka.

    OdpowiedzUsuń
  11. Suszone owoce świetnie pasują do chleba, a figi to moje ulubione ;)
    Chlebek wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe pieczywo najlepsze jeszcze z takimi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały chlebuś Marzenko, uwielbiam taki domowy chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebuś wprost na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Racja, tylko masełko no i może kubek mleka :D Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rano, do kawki - idealna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam :)suszone morele bardzo lubię, więc fajny dodatek do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kakao i taki chlebek i nic mi więcej nie potrzeba :))
    Świetna propozycja Marzenko. I chlebuś jak zwykle pięknie wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kapitalne rozwiązanie! Musiał smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przepis, chlebek wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie. :-)

    Zapraszam do siebie: http://www.fitnesswomen.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Jestem dziś tak zmęczona, ale gdybym nie była chyba zaraz pędziłabym do kuchni:)
    pychotka :)
    cudownego weekendu kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wszystko z figami uwielbiam :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  23. spaniały chlebuś. Do tego masełko, kubek mleka i jestem w raju

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie jadłam chleba drożdżowego, ale musi być boski! Z miodem bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  25. do takiego chlebka wystarczy tylko masełko i mmm człowiek zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Polecam do chlebka masło polskie mlekovity które idealnie podkreśla smak pieczywa:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda pysznie :). Tez piekę sama pieczywo, domowe jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kochana! Ale trafiłaś w mój gust! Wszelkie eksperymenty chlebowe to coś dla mnie! :D porywam przepis do wykorzystania ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi