Follow by Email

czwartek, 25 lutego 2016

Owsianka i jaglanka w jednym


Mam tak, że nie umiem się zdecydować co bardziej lubię jaglankę czy owsiankę. I naprawdę nie wiem jakie śniadanie bardziej mi smakuje. Tak więc postanowiłam połączyć te dwa ulubione śniadaniowe dania i powstała owsianko-jaglanka. Powiem wam, że połączenie wyszło pyszne.
Dodałam jeszcze mój ulubiony składnik - karmelizowane jabłka, ale możecie także dodać owoce, bakalie i orzechy, co tylko lubicie. Takie śniadanko zapewni energię na cały dzień, mocno zasyci i sprawi, że będziemy się dobrze czuć. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 1-2 łyżki syropu daktylowego
- 100 g płatków owsianych
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Do garnka wlać mleko i wodę, dodać syrop daktylowy i wsypać płatki. Gotować kilka minut, aż zmiękną. Odstawić. Na patelnię wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodać cukier i dusić, aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Doprawić do smaku cynamonem. Do garnka z ugotowanymi płatkami dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać. Można jeszcze dosłodzić jak ktoś lubi syropem daktylowym. Dodać jabłka - część zostawić do dekoracji. Przełożyć do miseczek lub kubeczków i na wierzch wrzucić pozostałe jabłka.
Jak ugotować kaszę jaglaną - kaszę przepłukać na sitku zimną wodą, następnie przepłukać ją gorącą i przegotowaną wodą. Przełożyć do garnka i zalać gorącą i przegotowaną wodą. Wymieszać i przykryć. Gotować na małym ogniu najczęściej 15 minut (zawsze pisze na opakowaniu) i następnie zostawić ją jeszcze, aby doszła na chwilę - 5 minut wystarczy, następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy kaszy odpocząć. Możemy dodać do kaszy łyżeczkę oleju kokosowego i odrobinę soli. Proporcję są zazwyczaj na opakowaniu - na pół szklanki kaszy potrzeba ponad 1 szklankę wody - tak 1 i 1/8 szklanki.










54 komentarze:

  1. Na śniadania zamiast kasz wolę płatki np. Jaglane. Kasza mi się mocniej z obiadem kojarzy. Uwielbiam śniadaniowy budyń jaglany.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie śniadania lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zrobię sobie w weekend takie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To bardzo smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie. Daje niezły kik na początek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię owsiankę, lubię jaglankę, więc takie śniadanie to jak najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne połączenie owsianki i jaglanki :D Taki mix i nie trzeba rano dokonywać trudnych wyborów :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Te jabłuszka na wierzchu - palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak by mi ktoś zrobił takie śniadanie to była bym zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż slinka leci:)
    buziaki kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie wyszła :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  12. sprytnie to połączyłaś, a jabłuszka pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Słowo owsianka nigdy nie kojarzyło mi się jakoś specjalnie smakowicie, a tu proszę:)_, bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Moniko. Takie śniadanko jest pyszne :-)

      Usuń
  14. Wygląda przepysznie :)
    Ja na śniadanie wolę owsiankę, a na kolację jaglankę i lubię je tak samo bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo smaczne połączenie, idealne na smaczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham owsiankę!
    A widzę, że jabłka apetyczne, oj apetyczne!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja ostatnio wrzucam do miseczki rano wszystko jak leci - płatki owsiane, jaglane, jęczmienne i chia. Takie mieszanki wychodzą bardzo smaczne. Co prawda z czysta kasza nie próbowałam, ale pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj na pewno byłą pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie zmiany, bardzo pięknie tak nowocześnie.
    A takie 2 w 1 to super sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  20. O przenosiny? Na własny serwer? Super

    OdpowiedzUsuń
  21. Marzenko, jak tu ładnie się pozmieniało u Ciebie. Podoba mi się :)
    A na śniadanie wolę jednak owsiankę. Jaglankę lubię, ale w późniejszej porze dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie fajne zmiany. Owsianka super

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeszcze tak nie łączyłam - brzmi pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Oo miewam rano podobne dylematy. Z przyjemnością wypróbuję Twojego połączenia bo wygląda bardzo smacznie, a do tego solidna porcja zdrowia i energii :)

    OdpowiedzUsuń
  25. przepyszne i wartościowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszności, chętnie bym wpadła na takie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  27. smak mnie zachęca juz samym opisem:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciekawe połączenie:) Jadam zarówno jaglankę, jak i owsiankę ale nie próbowałam ich łączyć ze sobą:) Spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi