Follow by Email

wtorek, 17 maja 2016

Chleb pszenny za zakwasie żytnim z pestkami dyni


Zapraszam was dzisiaj na kromeczkę pysznego, domowego chleba na zakwasie. Tak sobie pomyślałam, że piekę już chleb od przeszło dwóch lat, ciągle na tym samym zakwasie od początku. Jest on cały czas dokarmiany i chowany do słoiczka na następny bochenek i cały czas się wspaniale sprawdza. Bardzo lubimy takie chlebki, zarówno na zakwasie jak i na drożdżach. Chlebek upiekłam z różnych rodzajów mąk pszennych z dużą ilością pestek dyni i innych ziaren. Taki bochen bardzo długo utrzymuje świeżość i wspaniale smakuje. Pisząc ten post czuję zapach unoszący się z kuchni, piecze się kolejny bochenek chleba, nie ma nic piękniejszego niż takie doznania. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 120 g mąki pszennej typ 1850
- 2 łyżeczki soli
- 540 g ciepłej wody
- 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- pół szklanki pestek dyni + garść do posypania 
- pół szklanki siemienia lnianego
- pół szklanki ziaren słonecznika

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąki, sól, zakwas aktywny - czyli zakwas dokarmiony mąką żytnią i ciepłą wodą, pestki dyni, słonecznik, siemię lniane i wodę. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, nie musimy długo wyrabiać - wystarczy chwila, aby się składniki dobrze ze sobą połączyły. 
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny, następnie ponownie wszystko mieszamy łyżką drewnianą i przekładamy do blaszki - keksówki (40 cm) wysmarowanej olejem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny, oczywiście przykrywamy ściereczką. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 1 godzinę i 15-20 minut, studzimy na kratce. 







67 komentarzy:

  1. Moja mama piecze chlebki na zakwasie pychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko Twoje chlebki są rewelacyjne :) ja jakoś nie mam zbytnio ręki do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały chlebek! Uwielbiam takie z ziarnami :) nieststy nie wiem dlaczego ale nie mam ręki do chlebów na zakwasie :( zwykle mi się nie udają.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te Twoje chlebki. Wygląda tak cudownie, że aż pachnie mi przez monitor <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana :-) mam bzika na punkcie pieczenia chleba :-)

      Usuń
  5. Wspaniały chlebek Marzenko. Oj jak ja lubię domowe pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się upiekł :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleby na zakwasie są przepyszne :) właśnie delektuję się twoim...wirtualnie :)
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego zatem :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  9. Pięknie upieczony i jaki wyrośnięty.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ajak pani robi ten zakwas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Swój pierwszy zakwas robiłam z tego przepisu - i tak ciągle go używam :-)
      http://www.qchenne-inspiracje.pl/2013/08/zakwas-na-chleb-krok-po-kroku-oraz.html

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. My również :-) nie wyobrażam sobie, aby go nie było w domu :-)

      Usuń
  12. Pyszny chlebuś :-) Uwielbiam takie domowe. Ja właśnie mam w misce namieszane na chleb żytnio-orkiszowy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszny wyszedł :-) domowe pieczywo jest najlepsze :-) miłego dnia i smacznego :-)

      Usuń
  13. Piekny chlebuś. Nie ma jak domowe. Muszę się kiedyś skusić i sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu spróbuj, takie chlebki dają dużo szczęścia :-)

      Usuń
  14. Podziwiam Twoje apetyczne, domowe chlebki. Taki na zakwasie jest przepyszny. Domowe wypieki są najsmaczniejsze na świecie. Człowiek najchętniej zjadłby jeszcze gorącą pajdę takiego chlebka. Pyszności :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały chlebek! U mnie ostatnio też tylko na zakwasie...ale z piekarni :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki piękny... Musze w końcu się przemóc i zakwas spróbować zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  17. cudny chlebek! Tyle w nim ziaren - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wyrósł. Do tego te ziarenka w środku... :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak ja dawno nie piekłam chleba....Jak na razie piekę tylko drożdżowe, ale kiedyś na pewno spróbuję upiec te na zakwasie. Twój bochenek chlebka wygląda tak zachęcające, że ma się ochotę zjeść kilka kromek od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebek wygląda znakomicie :) Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Marzenko chlebuś wygląda wspaniale!
    ja ostatnio zapomniałam odłożyć zakwas i muszę robić od początku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko ja na szczęście cały czas ten sam, a ty kochana rób nowy i to szybciutko :-)

      Usuń
  22. Piękny chlebek :-) ja często dodaje pestek dyni do własnego chleba, dobrze działają na cerę i włosy :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaki ładny wyrośnięty chlebek . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyślesz mi bochenek takiego chlebka? :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Chleb wygląda jak z najlepszej piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  26. Kolejny cudny chlebek Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam domowe chlebki.
    pozdrawiam Cię kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Odpowiedzi
    1. Madziu tutaj przepis http://www.qchenne-inspiracje.pl/2013/08/zakwas-na-chleb-krok-po-kroku-oraz.html
      Tak robiłam swój pierwszy zakwas i używam go do dzisiaj :-)

      Usuń
  29. Jaki pyszny chlebek. Może ten drugi pieczesz dla mnie? ;)


























    OdpowiedzUsuń
  30. Przepiękny bochenek :) Uwielbiam takie domowe chleby na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Chlebuś jak marzenie....aż się głodna zrobiłam, a już za późno na jedzenie...

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda rewelacyjnie. Nigdy nie piekłam chleba, gdzie mogę kupić aktywny zakwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas musisz sobie zrobić - tutaj przepis http://www.qchenne-inspiracje.pl/2013/08/zakwas-na-chleb-krok-po-kroku-oraz.html albo dostać od kogoś kto już piecze :-)

      Usuń
  33. Pyszny chlebek, uwielbiam taki z ziarnami, często kupuję ze słonecznikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ale świetny pomysł! Akurat szukam jakiegoś pomysłu, by zaskoczyć męża, a on uwielbia chleb na zakwasie, więc chyba natrafiłam nań;) Zastanawiam się tylko, gdzie taki zakwas można dostać bądź jak go zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na zakwas http://www.qchenne-inspiracje.pl/2013/08/zakwas-na-chleb-krok-po-kroku-oraz.html popytaj też znajomych, może ktoś co już da zakwas bo piecze chleby :-)

      Usuń
  35. Taki chlebus najlepszy. Ja dostałam 10 letni zakwas wczoraj i aż się boję, że go zepsuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinguś nie zepsujesz :-) jestem pewna, że chlebuś wyjdzie pyszny :-)

      Usuń
  36. Wspaniały chlebuś Marzenko, takie domowe chlebki są najlepsze, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie ma to jak domowe, wspaniałe pieczywo. Ostatnio dawno nic nie piekłam, dlatego porywam kromkę tego pysznego chleba od Ciebie. Pachnie... umm, wspaniały chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Piękny domowy chlebek :) Mój zakwas ma już dużo więcej lat i też doskonale się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Chlebki pieczone na zakwasie do dopiero pachną w całym domku :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wspaniały chlebuś! Uwielbiam takie domowe, mają zupełnie inny smak.

    OdpowiedzUsuń
  41. Oj Marzenko ,tak kusisz tymi wspaniałymi chlebkami,że właśnie namieszałam i rośnie.Mam nadzieję ,że też mi taki śliczniutki wyjdzie.Pozdrawiam.Urszula M.

    OdpowiedzUsuń
  42. Ach, też miałam taki zakwas, zapożyczony od koleżanki, na którym piekłam chleb tydzień w tydzień. Niestety po przedłużonym urlopie kiedyś mi się popsuł i jakoś nie zebrałam się dotąd aby zrobić nowy :( Ale jak kusisz takim fajnym bochnem, to może w końcu mi to wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi