Follow by Email

sobota, 20 sierpnia 2016

Rolada bezowa z kremem i owocami


W końcu odważyłam się ją zrobić. Zupełnie nie wiem, dlaczego mam obawy przed robieniem bezy. Przecież nie jest taka trudna do wykonania. Tak samo się obawiałam jak robiłam po raz pierwszy w życiu Pavlową. A wyszła bez problemu. Ostatnio miałam okazję poznać w końcu moją serdeczną koleżankę Jadzię i to od niej wzięłam przepis na bezę. Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu na roladę bezową bo wyjdzie i wam. Jest po prostu pyszna, taka delikatna i rozpływająca się w ustach, mniam. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 7 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej - czyli skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki octu - ja dałam ocet z czerwonego wina 

- 500 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone 
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g dowolnych owoców - ja dałam maliny i jagody

Wykonanie:

Białka przekładamy do miski i ubijamy je mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy cukier dalej miksując. Piana na być sztywna i lekko lśniąca - musimy jej poświęcić chwilkę i dobrze ją ubić. 
Dodajemy mąkę i ocet i delikatnie mieszamy łopatką lub mikserem na najmniejszych obrotach.

Blaszkę taką dużą od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i na niej rozsmarowujemy naszą masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i studzimy bezę. Ja zostawiłam ją na 30 minut na blacie. 
Następnie na bezę nakładamy papier do pieczenia, przykładamy deskę i odwracamy delikatnie bezę, aby się nie połamała. Zrywamy delikatnie papier na którym się piekła. 

Przygotowujemy krem - schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, jak będzie już ubita to dodajemy cukier puder i sok z cytryny oraz serek mascarpone. Mieszamy delikatnie mikserem. Na koniec wsypujemy owoce i mieszamy łyżką. 

Masą smarujemy bezę i pomagając sobie papierem do pieczenia zwijamy roladę. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziła. 
Smacznego.






42 komentarze:

  1. Bardzo pięknie, idealne ci wyszła. Ja też zawsze mam obawy przed zwinięciem rolady, ale zawsze jakoś wychodzi.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja też miałam obawy, ale zupełnie niepotrzebnie. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
    2. No ja też miałam obawy, ale zupełnie niepotrzebnie. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Kochana,
    to jest cudo po prostu!
    Ach, jak bym sobie zjadła...mam sąłbość do bezy...

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczna, jak zwykle kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna... arcydzieło ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała rolada Marzenko. Wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ukochane ciasteczko ❤❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem ci kochana, że teraz rolada bezowa też do nich się zalicza :-)

      Usuń
  7. Pysznie się prezentuje - kolejny wypiek na medal :)
    Pozdrawiamy !

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna, a kremy na śmietance są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Beza nie łamie się ? Może to dzięki masie się nie łamie? Pięknie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Małgosiu, nie łamie się. Super współpracuje przy zawijaniu :-)

      Usuń
  10. Deser pyszny :-) mi na początku bezy wychodziły piękne. Ostatnio wcale mi się nie udają nie mam pojęcia dlaczego :-(

    OdpowiedzUsuń
  11. My też ciągle obawiamy się przed bezą :P Zupełnie nie wiemy dlaczego, a ta rolada jest boska! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już teraz chyba już pozbywam się lęku :-)

      Usuń
  12. Toż to musi być niebiański smak. Już sama beza wywołuje u mnie uśmiech, a co dopiero taki krem, owoce, no i ten wygląd. Ideał :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana. No beza wyszła wspaniała. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  13. O rany wygląda wspaniale bardzo chętnie poczęstowała bym się kawałkiem

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała rolada, trudno byłoby obok niej przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, jestem w szoku! Piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda przepysznie!
    jeszcze nie robiłam ale chyba w końcu ( kiedyś) się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko polecam, nie taki diabeł straszny a smak - niezapomniany :-)

      Usuń
  17. Wow! Za bezą nie przepadam, ale ta rolada wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Niebo w buzi :) Pomysł bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow! Świetna rolada :) Kusi mnie taka bezowa, ale mam obawy czy mi się uda zrobić, bo z bezami jakoś mi współpraca nie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Częstuję się kawałeczkiem tej pysznej rolady:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniały pomysł! Rolada wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto idealne na rozpustny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ja niestety za bezą średnio przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  24. Odwaga opłaciła się, rolada wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi