Follow by Email

piątek, 9 września 2016

Cukinia z piekarnika z serem i bułką tartą


Jest, moja ukochana cukinia, pysznie się uśmiecha na straganach i warzywniakach. Teraz jak jest taka młodziutka jest najlepsza, nie trzeba jej obierać ze skóry, która jest miękka. Przerabiam ją w kuchni w dużych ilościach, jest pysznym warzywem i ma mało kalorii. Naprawdę nadaje się do wielu dań, może być przygotowana w towarzystwie innych warzyw, mięsa, czy samodzielnie. Możliwości jest wiele. Ja tym razem upiekłam cukinię w piekarniku w towarzystwie bułki tartej i sera. Wpis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki, serdecznie was zapraszam do udziału i korzystania z przepisów.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 średnie cukinie - u mnie zielona i żółta
- 80 g twardego sera - u mnie grana padano
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)

Wykonanie:

Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, w razie potrzeby obieramy ze skórki. Kroimy na grubsze kawałki i wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 20 minut.

Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z 30 g sera żółtego. Cukinie obtaczamy w panierce, na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i smarujemy do olejem, układamy nasze obtoczone cukinie i polewamy resztą oleju.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut, następnie posypujemy resztą sera
i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Smacznego.





30 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie krążki cukiniowe, ale robiłam bez sera. Te muszą smakować wybornie, Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko zakochałam się w Twoich cukiniach. Mniamm. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego dania więc jestem ciekawa

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne danie, szczególnie żółta cukinia wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinii w takiej formie nie jadłam, ale wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Również bardzo lubimy cukinię i często dajemy do różnych dań. Twoja propozycja byłaby świetna na przekąskę. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę jaki pyszny pomysł :) super pyszny i szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do cukinii nie trzeba nas przekonywać :D Uwielbiamy ją w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie podana...na pewno bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cukinię w panierce jadam często, ale przeważnie te smażoną. Koniecznie muszę wypróbować Twoją, Marzenko, zapiekaną wersję :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam:) Musi być smaczna!
    cudownego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł Marzenko:) cukinia musi być pyszna w panierce:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie!!! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dobry pomysł na cukinie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, zgrabnie i szybko. Zrobię sobie takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podobną robiłam smażoną, tyle, że stawiałam bardziej na panierkę. Ciekawa opcja. Muszę spróbować, bo lubię cukinię bardzo. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. robisz przepiękne zdjęcia! fajny pomysł z taką cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ja jem ją prawie co dzień :D ale w tej wersji jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny pomysł z tą cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bez sera robiłam wiele razy, czas teraz wypróbować z serem:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi