Ketczup z dyni


Był ketchup z cukinii to jest także z dyni. Dostałam od koleżanki bardzo ładny i duży okaz, tak sobie pomyślałam, że zrobię z niej ketchup. Z cukinii bardzo wszystkim smakował, więc tak sobie pomyślałam, że z dyni będzie równie pyszny. I wiecie co - wyszedł wspaniały. Zdecydowanie wam polecam wykorzystanie dyni do ketchupu. Z podanej porcji wychodzą 4 słoiczki takie jak na zdjęciu.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1,5 kg dyni (waga po obraniu i wypestkowaniu)
- 2 duże cebule
- 200 ml octu - ja dałam z czerwonego wina
- 250 g cukru
- 3-4 łyżeczki soli
- szczypta chili
- pół łyżeczki pieprzu
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki curry
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- ząbek czosnku

Wykonanie:

Dynię (obraną i wypestkowaną) kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i zagotowujemy. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypujemy 3 łyżeczki soli
i gotujemy godzinę na średnim ogniu, mieszamy. Następnie wszystko chwilkę studzimy, dodajemy wyciśnięty czosnek i  miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy ocet, cukier i przyprawy oraz koncentrat. Mieszamy i gotujemy jeszcze 30 minut, aż wszystko zgęstnieje, przykryjmy garnek pokrywką bo keczup będzie bulgotał i "strzelał".

Gorący keczup przekładamy do wyparzonych słoiczków (mi wyszły 4), zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut - do garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy wodę i wstawiamy słoiki. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy.

Keczup świetnie smakuje na kanapkach, jako dodatek do sałatek czy do wędlin i mięs.


Komentarze

  1. Fajny pomysł na keczup :) Pierwszy raz o nim słysze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł w dechę! Musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie Marzenko i jak zawsze piękne zdjęcia. I ten imbir... muszę spróbować takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cukinii robiłam, ale z dyni jeszcze nie ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Z dyni można zrobić bardzo wiele ciekawych przepisów. O keczupie nie pomyślałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki na piękny kolor, super ketczup :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i ciekawy, mało typowy pomysł. Jak dla mnie interesujący :)
    Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam dwa lata temu, bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny ciekawy pomysł na przetwory! Fajnie musi smakować ten ketchup :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale fajny, ja mam kilka dyniek z działki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł :) Uwielbiam dynię m.in za jej uniwersalność ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe. Bardzo ciekawe.
    Może i ja spróbuję.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł na wykorzystanie dyni. Keczup musi byc pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Słyszałam już nawet o ketchupie z bananów, więc nic mnie już nie zdziwi ;) Z chęcią spróbowałabym dyniowego :) Domowy ketchup nie ma sobie równych. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z cukinii jadłam ale z dyni jeszcze nie

    OdpowiedzUsuń
  17. Kolejny ciekawy pomysł na wykorzystanie dyni! Chętnie spróbuję, ketchup musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  18. To dopiero musi byc pyszny ketchup do jesiennych dań:)
    pięknego i słonecznego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego jeszcze nie robiłam, fajny pomysł na kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł, bardzo kreatywnie wykorzystałaś dynię, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo jestem ciekawa jego smaku...

    OdpowiedzUsuń
  22. Jest pyszny!
    Kiedyś robiłam...
    A na Twoich zdjęciach wygląda szczególnie smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Musi być pyszny :) ale szkoda bo moja rodzinka ma długie zęby do takich rzeczy , może chociaż dla siebie zrobię :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie wiedziałam, że istnieje coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zaglądając do Ciebie Marzenko wychodzę z założenia, że potrafisz zrobić coś z niczego :-) Nigdy bym nie wpadła na to by z dyni ketchup zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  26. i tu mnie zaskoczyłaś:)
    muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy nie jadłam takiego keczupu, ale brzmi interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jesień pełną parą, fajny patent. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Super, że z dyni można zrobić wszystko, nawet ketchup :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda :-) dynia tak jak i cukinia nadaje się do wszystkiego :-)

      Usuń
  30. Świetna sprawa. Jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  31. Też się nastawiam w tym roku na ketchup z dyni. Twój wygląda bardzo pysznie. Podoba mi się przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Czego to Kulinarna Maniusia nie wymyśli! Pysznie kochana!

    OdpowiedzUsuń
  33. Do tej pory robiłam tylko z cukinii, ale chętnie wypróbuję dyniowe (u nas dynie obrodziły )

    OdpowiedzUsuń
  34. Nigdy takiego nie robiłam, ciekawa jestem jak smakuje taki ketchup:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Mam mnóstwo dyni, koniecznie muszę ten przepis wykorzystać! Może oszukam domowników, że to tylko pomidory?

    OdpowiedzUsuń
  36. A ja swoją 6 kg dynię zmieniłam w puree albo zamroziłam pokrojoną w kostkę a takich wspaniałych smakach nie pomyślałam. Świetny pomysł na dynię!

    OdpowiedzUsuń
  37. to jest bardzo ciekawy przepis i chyba się na niego porwę, bo właśnie nadrabiam zaległości w przetworach :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Robiłam już z cukinii, z zielonych pomidorów, ale z dyni nigdy bym nie pomyślała. W weekend będę miała dostawę dyń, to się pokuszę o zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  39. genialny pomysł :) takiego jeszcze nie jadłam i nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  40. bardzo fajny pomysł na wykorzystanie dyni, super !

    OdpowiedzUsuń
  41. Takie domowe przetwory lubię szczególnie. Smakowicie to sobie wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.