Ziemniaki pieczone w towarzystwie szynki


Zapraszam was na chwilę w świat mojego dzieciństwa, świat pełen niespodzianek i pysznego smaku. Na prosty obiad, który wspominam z uśmiechem. Takie pyszności robił nam nasz tato, z tym, że ziemniaki smażył na patelni a ja upiekłam w piekarniku. Ziemniaki z dodatkiem podsmażonej szynki ze szczypiorkiem. Jakie to danie jest pyszne, do obiadu surówka i kompot. Czasami było jeszcze jajko sadzone i maślanka, mniam. Uwierzcie mi, że warto taki obiadek przygotować i cieszyć się smakiem. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 250 g dowolnej szynki - u mnie drobiowa
- pęczek szczypiorku
- olej
- sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i ziemniaki. Polewamy je olejem - jedna łyżka wystarczy, posypujemy solą i pieprzem i mieszamy najlepiej rękami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 30-40 minut, aż się nam ładnie zarumienią.

Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni na rumiano. Jak ziemniaki będą prawie gotowe to dodajemy jeszcze do nich podsmażoną szynkę i pieczemy 5-10 minut. Przekładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z surówką, kompotem lub maślanką.







Komentarze

  1. Bardzo lubię pieczone ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój tata też smażył takie ziemniaczki na patelni. Proste danie, które kochałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby proste danie a jakie pyszne :) miłego dnia Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!
    takie ziemniaczki lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pieczone ziemniaczki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczone ziemniaki zawsze mile widziane! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis na ziemniaki, u mnie zamiast szynki dodawało się jajko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale odlotowe danie!!! Najprostsze-najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę ten talerzyk, aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochamy każde ziemniaki a już na pewno pieczone :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś wszyscy takie ziemniaki robili na patelni. Ja jeszcze czasami do nich wracam, ale już najczęściej jednak robię w piekarniku :) I uwielbiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój przysmak obiadowy, ziemniaki zapiekane....najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podoba mi się bardzo ten przepis. I oczywiście wygląda przepysznie, że aż ślinka leci:)
    Ściskam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń

  14. Uwielbiam takie ziemniaczki, kiedyś robiła je moja babcia i były pyszne, teraz staram się odtworzyć ten smak jednak z różnym skutkiem - babci były lepsze - serdecznie pozdrawiam - Halina :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam jeszcze takiej wersji Marzenko, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszny obiad :) takie ziemniaczki przywołują wspomnienia dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam pieczone ziemniaczki. Gotowane, puree mogą się przy nich chować! W domku musiało pięknie pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię takie dania, przygotowuję je zwykle jak mi zostanie dużo mięsa lub wędliny po imprezie, trochę przypraw i gotowy obiad na następny dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie ziemniaczki są pyszne, bardzo lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ to danie musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajne są takie bogate we wspomnienia potrawy dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.