3/11/2017 8

"Kuchnia polska" recenzja książki


Na taką książkę czekałam. "Kuchnia polska" to nowa propozycja książki kulinarnej od grupy wydawniczej gwfoksal.pl. To książka, którą każdy powinien mieć w swoim domu i z niej aktywnie korzystać. Dla mnie to prawdziwy skarb, to smaki z lat dzieciństwa, to spotkania przy wspólnym stole, to rozmowy przy zapachu pieczonego kurczaka czy drożdżówki z rodzynkami. To przepisy, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W książce znajdziemy 100 "kultowych" receptur na najsmaczniejsze polskie dania. Są tak stworzone, aby bez problemu dostać potrzebne składniki czy spełnić dzisiejsze upodobania smakowe. Wszystkie przepisy zostały dokładnie sprawdzone przez autorów, i są napisane w bardzo przystępny sposób. Każdy z nas bez problemu przygotuje zawarte w książce dania. Książka już zachęca do zajrzenia od samej okładki. A w środku znajdziemy niezwykle apetyczne zdjęcia. Jest także bardzo ciekawy wstęp historyczny opisujący kuchnię średniowieczną, sarmacką i tradycyjną kuchnię polską.



Zaczynamy od przystawek. Galaretka rybna, galaretka z drobiu czy nóżek to dania, które zna z pewnością każdy z nas. Karp w galarecie, kruche babeczki z grzybami, kurczak w cieście piwnym, różne rodzaje pasztetów i śledzi, smalczyk i tatar. Same pyszności, które dość często gościły i goszczą w polskich domach. 




Zupy i tu tradycyjny rosół, barszcz czerwony, zupa grzybowa czy żurek. Znajdziemy także inne propozycje na pyszne i zdrowe zupy - zupa piwna z kozim serem, zupa kalafiorowo-brokułowa, zupa dyniowa czy zacierkowa babcina. Są też chłodniki i zupy owocowe. Prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Ja zupy bardzo lubię i dość często goszczą one u mnie na stole, zresztą zawsze w moim rodzinnym domu były one obecne. 





Dania główne to przepisy na bardziej syte dania obiadowe. Jest wiele propozycji rybnym i mięsnych. Dorada z migdałami w boczku, dorsz w sosie koperkowym, karp w szarym sosie - mniam uwielbiam jego smak czy lin z masłem. Z mięs mamy do wyboru na przykład befsztyk z zielonym pieprzem, cielęce sznycelki w sosie, kaczkę z jabłkami, schab pieczony w ziołach czy roladki schabowe na dziko. Są też przepyszne pierożki, pyzy, bigos  czy placki zbójnickie. Warzywa faszerowane czy naleśniki z kurkami a także surówki. Smakowite obiady na każdą okazję.




No i słodkości, pyszna kremówka czy makowiec królewski, pączki z lukrem, mazurek, piernik czy szarlotka z bezą. Takie wspaniałe ciasta piekła moja babcia czy mama w każdą niedzielę na deser. Ach jak one wtedy smakowały. Jest też przepis na kompot, który kiedyś zawsze był obecny w moim rodzinnym domu. Są też przepisy ba napoje alkoholowe - nalewki, grzaniec korzenny, kruszon czy kwas chlebowy. Mój tato od zawsze robił nalewki i robi takie domowe do dziś. Ta książką to prawdziwa skarbnica wspaniałych przepisów dla każdego i na każdą okazję. Szczerze wam ją polecam. 






Tytuł - "Kuchnia polska"
Wydawnictwo - Buchmann
Ilość stron - 208, oprawa twarda
Cena - 49,99 zł
Opracowanie zbiorowe

8 komentarzy:

  1. Książka bardzo zachęcająca, chyba sobie ja kupię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na tę książkę. Kuchnię polską uwielbiam. A szata graficzna tutaj baaardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie prezentuje się ta książka. Chciałabym ja mieć :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sama okładka zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mnie już okładka urzekła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też była recenzja, widzę, że mamy podobne odczucia co do tej świetnej pozycji.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.