Follow by Email

czwartek, 18 maja 2017

Kapusta ze szparagami i szpinakiem


Dzień dobry kochani, mam dla wad pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Połączyłam ją ze szpinakiem i szparagami. Do tego marchewka i duża ilość zielonego. Powiem wam, że to danie wyszło super, fajne w smaku i bogate w aromaty. Wiosna i lato to moja ulubiona pora roku, bardzo lubię cieszyć się bogactwem warzyw i owoców, jeść takie lekkie dania. Dla mnie mogłoby tak być przez cały rok. Pogoda za oknem znowu dopisuje, zrobiło się znacznie cieplej i też nasze organizmy chcą lekko jeść. Oczywiście jak ktoś lubi to może dodać do bigosu podsmażoną szynkę, mięso czy kiełbasę. Ja tym razem zrobiłam wersję bez mięsa. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- główka kapusty
- pęczek szparagów
- 150 g szpinaku (ja miałam baby)
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 listki laurowe
- pęczek młodej marchewki + nać z marchewki
- pęczek koperku
- łyżka domowej vegety

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka - najpierw połowę, potem dokładamy resztę. Zalewamy dwiema szklankami wody i zagotowujemy. Dodajemy domową vegetę, liście laurowe, ziarenka pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, natkę siekamy drobno, dodajemy do kapusty. Po kilku minutach gotowania możemy dodać resztę kapusty, przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na mniejsze części szparagi (usuwamy zdrewniałe końce) oraz wrzucamy szpinak. Jeszcze chwilkę gotujemy, wystarczy dosłownie około 10 minut. Doprawiamy kapustę solą, pieprzem, dodajemy ketchup, mieszamy. Wrzucamy posiekany koperek. Przekładamy do miseczek, podajemy z chlebem lub ziemniakami. 






16 komentarzy:

  1. Pysznie Marzenko, ja też lubię takie lekkie wiosenne i letnie dania bezmięsne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta ze szparagami? Jeszcze nie próbowałam.
    Ale wygląda to apetycznie. Zdrowa porcyjka!
    Pozdrawiam. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fuzja. Ciekawa jestem jak smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. kapusta i szparagi ,ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i zdrowo oraz bardzo wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł Marzenko :) Kapustka, szparagi, a do tego te wszystkie aromaty - jestem pewna, że by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł, nie próbowałam jeszcze takiego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. niezwykle ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe połączenie którego z chęcią bym skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawdziwie wiosenne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie. U mnie dziasiaj też kapucha z marchewką, pomidorami i kooooprem ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi