Porozmawiajmy o wypiekach drożdżowych



Przeglądając stare czasopisma i książki znalazłam bardzo wiele porad dotyczących drożdżowych wypieków. Postanowiłam je dla was spisać, być może komuś się przydadzą. Jeżeli chcecie coś dodać do porad to wpiszcie w komentarzu, ja potem dodam do całości wpisu.

Drożdżowe ABC: 

1. Drożdże powinny być świeże, jeżeli używamy suchych to powinny być przechowywane po otworzeniu opakowania w lodowce. 

2. Wszystkie składniki ciasta powinny byćw temperaturze pokojowej  - zimne składniki bardzo wydłużą czas rośnięcia ciasta. 

3. Płyn powinien być odpowiednio ciepły, jeżeli mieszamy drożdże z płynem to 45-46 stopni C, a jeżeli mieszamy suche drożdże z maka to około 50 stopni C. 

4. Miejsce, w którym rośnie ciasto powinno być odpowiednio ciepłe, dobrym miejscem do tego jest piekarnik z włączona żarówka. Lub można rozgrzać piekarnik (najniższa temperatura) prze 1 minutę, wyłączyć i wtedy włożyć ciasto do rośnięcia.

Problemy z ciastem drożdżowym: 

1. Za gruba skórka 
- za dużo mąki
- za krotki okres rośnięcia
- temperatura piekarnika za niska 

2. Ciasto kruszy się po upieczeniu: 
- złe i za krótko wyrobione ciasto 
- dodano za dużo maki 
- ciasto rosło w zbyt ciepłym miejscu 
- ciasto rosło za długo (szczególnie drugie rośnięcie) 
- za niska temperatura piekarnika 

3. Ciasto ma lekko kwaśny smak 
- ciasto rosło w zbyt ciepłym miejscu i zbyt szybko urosło 
- ciasto rosło za długo 

4. Ciasto nie chce rosnąć 
- płyn użyty do ciasta był za zimny 
- ciasto jest zbyt sztywne I twarde 
- miejsce, w którym rośnie ciasto jest za zimne 

5. Ciasto ma ciemne smugi 
- niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto 
- miska, w której rośnie ciasto za mocno natłuszczona 
- ciasto nie było przykryte podczas rośnięcia i powstała twardsza skórka 

6. Ciasto po upieczeniu ma nierówne dziury 
- niedokładne odgazowanie ciasta podczas formowania 
- ciasto rosło zbyt długo przed pieczeniem 

7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu 
- ciasto zostało w foremce zbyt długo po upieczeniu 

8. Ciasto pęka na bokach 
- zbyt gorący piekarnik 
- ciasto rosło za krótko 
- źle uformowany bochenek 

9. Ciasto pęka na wierzchu 
- ciasto wystygło bardzo gwałtownie 
- ciasto było bardzo twarde i sztywne przed pieczeniem 
- ciasto nie było dobrze wymieszane I wyrobione 

10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w środku i ma grudkowatą konsystencje 
- ciasto jest niedopieczone 
- za krótki okres rośnięcia przed pieczeniem 

11. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i zwarte 
- dodano za dużo mąki 
- niewystarczajacy czas wyrastania 
- niektóre chleby z natury są cięższe (z mąki razowej czy żytniej) 

12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia 
- blacha jest zbyt jasna, błyszcząca i za duża i odbija za dużo ciepła nie pozwalając na równomierne rumienienie 
- za duża blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczającą cyrkulację powietrza 

13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drożdży 
- ciasto rosło za długo 
- miejsce, w którym rosło ciasto było za ciepłe 

14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie i jest grudkowate 
- za długi czas rośnięcia (szczególnie drugi) 
- dodano za dużo maki podczas wyrabiania 
- ciasto nie było dobrze wyrobione 
- za niska temperatura piekarnika 

15. Ciasto opadło podczas pieczenia 
- za długi okres rośnięcia, ciasto wyrosło za bardzo i stało się za lekkie, za wysokie

Komentarze

  1. Zbyt intensywny smak drożdzy to jeszcze za dużo drożdży dodanych do ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super rady, większość jest mi znana, ale niestety, czasami pośpiech robi swoje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko, co drożdżowe :)
    Moje gusta :)
    Ach, to się chyba nigdy nie zmieni.
    Pozdrawiam ciepło :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo cenne porady. Z ciastem drożdżowym nie zawsze mi po drodze, więc na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny taki spis porad w jednym miejscu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wypieki drożdżowe. Fajny poradnik i przydatne informacje zebrane w jednym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do porad dodam jeszcze, że drożdżowe nie lubi być pieczone z termoobiegiem, ponieważ wysycha.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo przydatny,i prosto spisany poradnik dotyczący drożdży i wypieków na nich przygotowanych,brawo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Żadnej wiedzy nigdy za wiele. Świetny wpis Marzenko. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super rady, na pewno mi się przydadzą bo często robię wypiek drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy artykuł, akurat piekę dużo drożdżowego pieczywa. Niektóre rady przydadzą się:)

    OdpowiedzUsuń
  12. to wszystko bardzo ważne. tyle rzeczy trzeba wiedzieć, a czasami i tak coś pójdzie nie tak : ) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne rady :) Do wyrastania ciasta miejsce musi być oczywiście ciepłe, ale i bez przeciągu, więc tak jak piszesz piekarnik jest super. Piękną skórkę na drożdżowym uzyskamy, gdy posmarujemy je z wierzchu żółtkiem lub mlekiem. Wolę mleko, gdyż odrobinę wolniej góra się przypieka.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dużo przydatnych uwag i wskazówek ;) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, przydatne rady, wszystko zebrane w jednym miejscu.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale się Marzenko napracowałaś :)
    Super rady :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy wpis, bardzo przydatny poradnik.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za wypisanie wszystkiego w punktach! Niezwykle przydatne! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.