Follow by Email

sobota, 3 czerwca 2017

Kruche ciasto z rabarbarem


Dzień dobry w sobotni poranek. Jak się macie ? ja wstałam dość wcześnie i zabrałam się za porządki. Planuje wybrać się na przejażdżkę rowerową a potem popracować nad nowymi postami na blogu. Cały tydzień miałam strasznie zalatany i nie miałam na nic czasu.
Wczoraj upiekłam ciasto z rabarbarem, wyszło wspaniałe w smaku. Powiem wam, że warto je zrobić, jest dość szybkie (trzeba tylko schłodzić ciasto w lodówce - ja przygotowałam je wieczorem i włożyłam do lodówki na całą noc) i łatwe. A jak spróbujecie kawałek to od razu sięgnięcie po kolejny. 
Pogoda zapowiada się na cały weekend piękna, korzystajcie więc z promieni słonecznych i świeżego powietrza, i koniecznie zabierzcie ze sobą pudełko z ciachem. Miłego !!!

Zapraszam :-)

Składniki:

ciasto
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe (po 40 g każdy)
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła

masa
- 5 białek
- szczypta soli
- 230 g cukru
- 2 budynie czekoladowe (po 40 g każdy)
- 125 ml oleju
- 500 g rabarbaru (waga po obraniu)

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i proszek budyniowy. Wbijamy żółtka (białka zostawiamy na masę) oraz pokrojone na kawałki masło. Wszystko razem zagniatamy. Robimy 8 kulek i wkładamy do lodówki na 2 godziny, lub na całą noc. 

Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. 

Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i ścieramy 5 kulek ciasta na tarce - duże oczka. Równo rozprowadzamy po blaszce i delikatnie ugniatamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 20 minut.
Podpieczone ciasto wyciągamy i studzimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy budynie - proszek i wlewamy powoli olej, miksujemy na małych obrotach, aż składniki się połączą. Masę wylewamy na podpieczone i wystudzone ciasto, rozprowadzamy równo. Pokrojony rabarbar układamy na całej blaszce. Na wierzch ścieramy na tarce - duże oczka, pozostałe 3 kulki ciasta.

Ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku - 190 stopni, grzanie góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, otwieramy drzwiczki i zostawiamy ciasto, aby przestygło. 
Jeżeli chcemy ciasto dłużej przechować to chowamy je do lodówki.
Smacznego.

Zajrzyjcie jeszcze na ciasto z budyniową pianką i owocami, które było dla mnie inspiracją.





44 komentarze:

  1. Ciasta z rabarbarem jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko polecam, uwierz mi nie poprzestaniesz na jednym kawałku :-)

      Usuń
  2. Bardzo lubię ciasta z rabarbarem :) Pysznie wygląda :) Podkradam kawałeczek do porannej kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sobota... dzień sprzatania ale za to potem jest niedziela - dzień leniuchowania :D
    Kruche ciasto z rabarbarem jadłam ale w zupłnie innej odsłonie. Podoba mi się Twoja wersja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się kochana, tak sobota zawsze pracowita :-)

      Usuń
  4. Pysznie wygląda :D I bardzo podoba mi się dodatek budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe :D Z kochanym rabarbarkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko częstuję się kawałkiem i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajnie skomponowane ciasto! Z pewnością było mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniś bardzo, bardzo szybko zniknęło :-)

      Usuń
  8. Jestem bardzo ciekawa tego smaku, bo uwielbiam ciasta rabarbarowe wszelakie.
    Lubię Twoje pyszne wypieki.
    Na sobotę jak znalazł :)
    Pozdrowieńka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu kochana dziękuje, polecam spróbuj bo jest pyszne :-)

      Usuń
  9. Uwielbiam takie ciasto :) Dodatek rabarbaru do ciasta kruchego sprawdza się wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasto z rabarbarem. Najczęściej robię ucierane z kruszonką, ale twoja wersja wygląda wspaniale. Chętnie bym jej spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana :-) ucierane też bardzo lubię :-)

      Usuń
  11. jak tak kusisz to zabieram;)
    bardzo lubię kruche ciasto z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawy pomysł z dodatkiem budyniu czekoladowego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ciasta kruche. Mają swoja magię. Z rabarbarem już robiłam, ale z taką masą nie znam. Fajny, ciekawy przepis. A ciasto wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kochana, spróbuj to ciasto jest wspaniałe w smaku :-)

      Usuń
  15. U nas chyba pół blachy poszła by na raz xD

    OdpowiedzUsuń
  16. Pychotka, uwielbiam ciasto z rabarbarem :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. pychotka, na pewno na jednym kawałeczku by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Musi być pychotką!
    Mmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  19. A ja się zastanawiałam co to za masa czekoladowa, a to budynie. Fajny pomysł Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam rabarbar,zwłaszcza w wypiekach

    OdpowiedzUsuń
  21. Bajeczne i niezwykle smakowite ciasto :) <3

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi