Follow by Email

sobota, 5 września 2015

Jaglanka na śniadanie


Owsianka na śniadanie jest u mnie niemal codziennie. Ostatnio w mojej kuchni pojawiły się płatki jaglane i tak sobie leżały w kuchni, chyba troszkę o nich zapomniałam. Szukając żurawiny natknęłam się właśnie na jaglane płatki i tak sobie pomyślałam, że zrobię z nim owsiankę no poprawnie jaglankę. Znalazłam jeszcze błąkający się napój kokosowy i tak powstało pyszne śniadanie. Jaglanka bardzo mi smakowała i teraz będzie na zmianę z owsianką.

Zapraszam :-)

Składniki:

- 200 g napoju kokosowego
- 4 łyżki płatków jaglanych
- łyżka syropu daktylowego
- śliwki i winogrona
- syrop daktylowy do polania w płatki migdałów do posypania

Wykonanie:

Do garnka wlewamy napój kokosowy i wsypujemy płatki. Gotujemy tak długo na niewielkim gazie, aż płatki wchłoną cały płyn. Na koniec dodajemy odrobinę słodyczy czyli syrop daktylowy, jak go nie macie to dodajcie miodu. Przekładamy jaglankę do dwóch miseczek, dodajemy pokrojone na kawałki śliwki, winogrona, polewamy jeszcze syropem i posypujemy płatkami migdałów - kilka wystarczy.






36 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam jaglanki! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglankę uwielbiam, a na słodko jeszcze jej nie jadłam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super dodatki do tych płatków. Też często jem je na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje śniadania są niesamowite. Samo zdrowie. Obserwuję od dawna i jestem pełna podziwu. Dla pomysłów i pracowitości Twoich rąk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Agnieszko, bardzo się cieszę, że się podobają :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. Pysznie to wygląda, piękne zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie śniadania to ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja ostatnio na kolację miksuję sobie płatki jaglane, owsiane, żytnie i orkiszowe, dodaję ziarna chia, słonecznika i to, na co mam jeszcze ochotę, następnie zalewam kefirem lub maślanką i zjadam. Pyyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie, choć ja wolę na slono:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jaglankę jem zazwyczaj na kolację (przed chwilą właśnie skończyłam), ale uważam, że na każdą porę nadaje się doskonale :) Twoja wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszna dawka energii ba cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne śniadanie, coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. tak, tak, tak!!! uwielbiam owsiankę i też prawie codziennie ją jem, jednak kasza jak i płatki jaglane mocno z nią konkurują! Świetny pomysł, żeby ugotować ją na kokosowym napoju alpro! musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie dziś na śniadanie była owsianka, zresztą jak, co drugi dzień =D. Jaglanki jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Płatki jaglane poznałam niedawno i zakochałam się w nich od razu. Wolę je zdecydowanie bardziej niż owsiane czy jęczmienne :) Twój pomysł na śniadanie jest idealny :) Pycha, pycha i jeszcze raz pycha :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co za zgranie! Wyobraź sobie, że właśnie idę robić swoją :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko jaglanka pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  17. u mnie dzisiaj podobna! to się nazywa synchronizacja :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Z takimi dodatkami wszystko musi smakować pysznie :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi