Follow by Email

poniedziałek, 9 listopada 2015

Pierogi z kapustą i kiełbasą


Tak mi się spodobało ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków, że zrobiłam je ponownie. Tym razem z innym farszem, z kapustą i kiełbasą. Powiem wam, że są pyszne i zrobię takie jeszcze na święta. Farsz przygotowałam sobie dzień wcześniej, więc nie było zbyt dużo pracy.
Weekend tak jakoś szybko mi minął, nawet nie wiem kiedy, co prawda spędziłam go dość pracowicie i nie miałam czasu na leniuchowanie, ale odpoczynek w kuchni działa na mnie jak pobyt w spa. Polecam wam takie pierożki.

Zapraszam :-)


Składniki:

ciasto
- 500 g mączystych ziemniaków (np. bryza)
- 2-2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka

farsz
- 300 g kiszonej kapusty
- połowa główki kapusty świeżej
- 350 g pieczarek
- 3 Kiełbasy od Dziedzica (użyłam od Hańderek)
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- 1/8 łyżeczki chili (opcjonalnie)
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki przyprawy do bigosu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 śliwki suszone

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wyrobić ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto musi dać się ładnie wałkować. Ja dałam dwie szklanki mąki i potem przy rozwałkowywaniu ciasta podsypywałam go mąką. Dzielimy ciasto na części, każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
Farsz - kapustę świeżą drobno szatkujemy, przekładamy do garnka. Zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 25 minut. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni z łyżką oleju, wrzucamy do kapusty. Dodajemy poszatkowaną drobno kiszoną kapustę, przyprawę do bigosu oraz suszone śliwki. Dusimy pod przykryciem około godziny co jakiś czas mieszając. Na koniec kiełbasę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na patelni, dodajemy do bigosu, doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie chili oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos ma mieć zdecydowany, mocny smak. Gotujemy jeszcze kilka minut, tym razem bez przykrycia, musimy odparować nadmiar sosu, musimy włączyć większy gaz i mieszać, aż bigos odparuje. Studzimy farsz. Ja farsz przygotowałam sobie wieczorem a pierogi następnego dnia.
Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z solą około 10 minut. Wykładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulką, możemy dodać kiełbasę lub boczek, albo podsmażyć pierogi na patelni.
Ja podałam z podsmażoną cebulką i kiełbasą.






37 komentarzy:

  1. Fajnie się prezentują pierożki w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy farsz. Fajne ciasto na pierogi to i efekt murowany. Pyszne i kuszą ze zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podsmażone pierożki z pysznym farszem, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno są przepyszne, ciekawe nadzienie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne pierożki i ten farsz mmmm :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, z kiełbasą jeszcze nie jadłem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ wypasione nadzienie! tyle pysznych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają i z pewnością takimi są :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No to miałaś pyszny obiad! Ja też lepiłam ruskie w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na pyszne domowe pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesteśmy pod wrażeniem:) znęcasz się Marzenko - pierogi jak marzenie ale nie u nas..... ale wybaczamy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O mniam takie przypieczone są najlepsze <3 A farsz bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, znam osobę, która byłaby takimi pierożkami wprost zachwycona :) Muszę kiedyś zrobić.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam z kiełbasą. :D Ale pierogi to uwielbiam, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  15. Marzenko to ja się wpraszam na pierożki:D
    pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z kiełbaasą? :D Chyba muszą być ciekawe w smaku ;)
    www.kuchnialukasza.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Takich pierogów jeszcze nie jadłam :)
    Ciekawy i niebanalny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ciekawy farsz, pierogi pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczny bigosowy farsz! Ja poproszę porcyjkę z boczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawy farsz i takich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę koniecznie wypróbować przepis na ciasto :D Twoje pierogi wyglądają zawsze bardzo apetycznie i kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Aa, pierogi !!! Każda ilość i o każdej porze. Pal licho wagę, diety i jakieś tam centymetry. Uwielbiam!!! Jak to dobrze, że już niedługo święta :) Przepraszam, ale kradnę przepis.

    OdpowiedzUsuń
  23. od jakiegoś czasu chodza za mną pierogi i to właśnie z kapustą :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. 100 lat nie jadłam pierogów, a Ty je tak jeszcze pięknie przyrumieniłaś - bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. z kapustą nawet lubię,ale z dodatkiem kiełbaski to nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  26. kapusta i kielbasa nie jadlam jeszcze, ciekawa sprawa, wiem za to, ze ruskie z kielbasa i szczypiorkiem sa przepyszne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciekawy pomysł na pierogi. Jak widać wyszły bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  28. wyglądają obłędnie! Kocham pierogi i mogłabym je jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Takich nigdy nie jadłam, a dodatek kiełbasy bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja osobiście uwielbiam pierogi z mięsem <3

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie znałam takiego połączenia. Musi być ciekawe! :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi