Follow by Email

sobota, 11 czerwca 2016

Szybkie ciasto kawowe na zimno


Tak nam smakowało ciasto kawowe, że postanowiłam go zrobić ponownie, ale inaczej. Dodałam do niego orzechy i ekspandowane ziarno orkiszu i amarantusa. Wyszło bardzo fajne w smaku. Oczywiście tak samo jak poprzednie ciasto, także to musi niestety się porządnie schłodzić w lodówce, a więc całą noc. Zróbcie go wieczorem a nie będzie was kusić, aby go spróbować. Za to następnego dnia będziecie mogli się cieszyć jego wspaniałym smakiem. Ciasto jest po prostu wspaniałe, ma tylko jedną wadę - bardzo szybko znika. 
Ja jadę na rynek na wielkie zakupy, truskawki i inne pyszności. Dzisiaj wielkie robienie dżemu truskawkowego. Miłej soboty wam życzę.

Zapraszam na kawałeczek :-)


Składniki:

- 750 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżeczek kawy inki
- 3 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu - znajdziecie tutaj może być zwykły cukier
- 70 g posiekanych orzechów nerkowca - znajdziecie tutaj
- 40 g amarantusa ekspandowanego - znajdziecie tutaj
- 70 g ekspandowanego ziarna orkiszu + 20 g do posypania na wierzch - znajdziecie tutaj
- garść płatków migdałów do posypania na wierzchu ciasta - znajdziecie tutaj
- 160 g herbatników
- łyżeczka masła do posmarowania formy

Wykonanie:

Tortownicę smarujemy masłem (średnica 26 cm). Wykładamy na spód część herbatników, tak aby pokryły dno formy. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier puder, kawę inkę i wszystko razem miksujemy, tak długo, aż masa zgęstnieje. 
Następnie dodajemy pokrojone orzechy nerkowca, amarantus i orkisz, mieszamy. Połowę masy wykładamy na herbatniki, przykrywamy resztą herbatników i wykładamy pozostałą część masy. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu orkiszem i płatkami migdałów. Ciasto schładzamy przez noc w lodówce.  








100 komentarzy:

  1. Marzenko, jest absolutnie cu-do-wne! Jestem bez śniadania, ale gdybym miała takie ciacho, nie opanowałabym się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniś oj ciężko mu się oprzeć, smakuje obłędnie :-)

      Usuń
  2. Wygląda tak pysznie, że już na sam widok dosłownie ślinka cieknie i miałabym ochotę podkraść Ci ten wspaniały kawałeczek. Jak kawy nie piję to kawowym słodyczom nie mam nic przeciw. Baaa, nawet lubię bardzo :) Pozdrowionka cieplutkie :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) mam nadzieję, że będzie smakowało :-)

      Usuń
  4. Uwielbiam kawowe ciasta, takie na zimno w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za ciastami z kawą nie przepadam, ale to Twoje wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I to mi się podoba, bo z dobrotliwym cukrem. :)
    Nie rozumiem tej procedury wyboru profilu. Muszę się gdzieś logować albo podać coś o czym pierwszy raz słyszę. Z reguły te formy komentarzy omijam, jednak przepis jest tak interesujący, że muszę skomentować ale jako anonim, bo to prosta forma.
    Mam na imię Edward i Twoje kucharzenia mam polubione.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety tak to jest z tym komentowaniem, nic na to nie poradzę, ale dziękuje za komentarz i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  7. Szybkie i do tego kawowe-to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne, ale niestety kaloryczne, a ja i tak dobrze wyglądam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz na jakiś czas można zaszaleć, a warto :-)

      Usuń
  9. Wygląda obłędnie, chętnie spróbowałabym jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. wpadłabym chętnie na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto na bogato. Pychotka.
    Może potrzebna pomoc do zakręcania sloikow? He he ;-)
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  12. KOGO mam schłodzić?Ciasto GO schłodzić 😁

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale kusisz tym ciastem. Już bym zjadła ten kawałek, na który zapraszasz. Chyba sobie takie zrobię (nawet mi się zrymowało) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu zrób kochana a nie będziesz żałowała. Buziolki

      Usuń
  14. Wow! Marzenko super dobrałaś składniki do swojego ciacha. A ja uwielbiam wszelkie desery na bazie kawy,więc wpraszam się Kochana do Ciebie ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zapraszam Moniś :-) zaparzę jeszcze kawkę z pianką :-)

      Usuń
  15. Super ciacho do kawy Marzenko :) lubie takie bo nie trzeba się przy nich narobić, hihi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Asiu, ja też takie ciasta bardzo lubię :-)

      Usuń
  16. Jak jest tyle wspaniałych składników, które uwielbiamy to nawet te parę łyżeczek kawy przeżyjemy xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna dziewczyny, że będzie wam smakowało :-)

      Usuń
  17. Moja mama uwielbia takie kremowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda przepysznie. składniki bardzo mi się podobają☺ zjadłabym dużą porcję 😉

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie lubię kawy niestety, więc tylko popatrzę, a jest na co! Pięknie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobić muszę! Przepysznie sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu koniecznie, jestem pewna, że będzie wam bardzo smakowało :-)

      Usuń
  21. Na pewno zrobię, bo nie mogę się napatrzeć na to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko cieszę się bardzo, naprawdę warto :-)

      Usuń
  22. Wyglada mega! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. piękne ciasto, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Oj, narobiłaś mi smaka Marzenko!! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super ciacho - szybkie i na zimno, co teraz jest bardzo porządane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowało wspaniale i szybko zniknęło :-) wprost wyparowało :-)

      Usuń

  27. Nie przepadam za ciastami z dodatkiem kawy, ale Twoje Marzenko wygląda tak niesamowicie, że nie da się przejść obok niego obojętnie, a na dodatek mam ślinotok - super - serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bajeczne ciasto. Jak ja dawno nie jadłam kawowego ciasta, a uwielbiam... :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Kurcze...jeszcze poprzedniego kawowego nie wypróbowałam, a tu już następne pyszne ;) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko no to masz teraz dwa do zrobienia :-)

      Usuń
    2. Oj. piętrzą mi się te przepisy, piętrzą..;) :D

      Usuń
  31. Lubię takie szybkie ciasta, szczególnie w porze letniej :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Fajniutkie i najważniejsze że nie a ryzyka zakalca :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  33. Wow... Ale mega kuszące ciasto:) I jak ja mam teraz iść spokojnie spać?:):):)
    Kochana, jestes kulinarną czarodziejką:)
    całusy

    OdpowiedzUsuń
  34. Cudowne ciacho. Na ciepłe dni idealne Marzenko. Jak zwykle, ciekawy przepis. Zamiast kawy na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  35. To ciasto wygląda obłędnie! Już dawno nie jadłam takich kremowych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  36. naprawdę to takie proste???
    dzisiaj spróbuję.. :******

    OdpowiedzUsuń
  37. Marzenko zapisuję- na lato bedzie jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Fajny przepis, pomysł na mega szybkie ciasto jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  39. Przyda się teraz takie ciasto bez piecznia, oj przyda.

    OdpowiedzUsuń
  40. do kawowych słodkości mam słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Uwielbiam kawowe desery a Twoje ciacho Marzenko zjadłabym od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Marzenko ale narobiłaś mi ochoty na zrobienie czegoś takiego. Wygląda tak apetycznie, że nie można się oprzeć. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  43. a nie trzeba żelatyny ani innego zagęstnika? nie rozjedzie sie? wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś nie potrzeba nic dodawać, nie rozejdzie się :-)

      Usuń
  44. A zamiast herbatników mogłabym dac cienkiego biszkopta? :-) wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  45. Dzięki za ten przepis.Trzeba mieć w zanadrzu takie szybkie ciasto, gdy na głowie tysiąc spraw do załatwienia, a trzeba czymś dobrym rodzinę poczęstować. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  46. Super przepis i wygląda zachęcająco. Tego ciasta - herbatników jest mało więc zajada się krem. Perspektywa łechcąca podniebienie. A czy zamiast kawy można sypnąć kakao? Powinno wyjść podobnie ale na czekoladowo? Ale kawa ma swój urok. I dodać jeszcze jedną warstwę herbatników? Od herbatników pewnie dużo zależy. Niektóre są tak twarde, że może nie zdołają dostatecznie zmięknąć? Pamiętam w szkolnych latach robiłem stefankę bazując na herbatnikach i wychodziło różnie w zależności od wkładu. Trzeba było je zamoczyć w mleku. Wtedy było inaczej, herbatniki produkowała jedna firma najwyżej dwie więc łatwo było trafić na lepsze.
    Idzie święto może zrobię w sobotę. Może też z biszkoptem, zwilżonym koniakiem. Zobaczę co wyjdzie. Jak wpadnę na ten blog to napiszę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamiast kawy dać kakao. Będzie równie pyszne. A herbatniki zmiękną bez problemu. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  47. Zrobiłam - pyszne :) i szybkie do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Moje ulubione smaki :-) Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  49. Fantastyczne ciasto, aż trudno uwierzyć, że bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Chętnie sięgnęłabym po kawałeczek. Ta migdałowa warstwa na wierzchu musi przyjemnie chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Wygląda rewelacyjnie! Chętnie bym się poczęstowała ;-)

    OdpowiedzUsuń
  52. Jak kawowe to dla mnie suuuper. :-) Przepis chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi