Roladki drobiowe ze szpinakiem


Zapraszam was dzisiaj na pyszne drobiowe roladki ze szpinakiem. Dostałam od zaprzyjaźnionego Pana z warzywniaka całą reklamówkę szpinaku.  Część poszła na koktajle, część zamroziłam a resztę wykorzystałam do mięsa. Dawniej jako dziecko i nastolatka nie lubiłam szpinaku, taka zmora z dzieciństwa a teraz mi smakuje. Odkrywam nowe smaki. 
Takie roladki podałam z sałatką z kapusty, ale można je zrobić z ryżem lub ziemniakami czy kaszą. Możliwości jest naprawdę wiele. Zamiast bułki tartej użyłam płatków owsianych, ostatnio używam takich różnych zamienników. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 400 g indyka (6 kotletów)
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- płatki owsiane do obtoczenia
- 1 jajko
- olej rzepakowy do smażenia - znajdziecie tutaj

Wykonanie:

Kotlety z indyka rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak wrzucamy na patelnię z łyżką masła, dodajemy sól i dusimy, aż się rozpadnie. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek i pieprz, mieszamy jeszcze chwilkę. Przekładamy do miseczki. Jajko rozbijamy i rozkłócamy go widelcem
w misce, na talerz wysypujemy płatki owsiane. Na każdego kotleta wykładamy porcję szpinaku
i zawijamy. Zanurzamy w jajku i obtaczamy w płatkach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki z dwóch stron na rumiano na niewielkim ogniu, aby płatki się nie przypaliły.





Komentarze

  1. Fantastyczne! Pyszne i jak pieknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniczko, jak ja się cieszę, że do mnie zajrzałaś, bo dzięki temu mogłam odwiedzić Ciebie i przepaść w Twoich zdrowych i apetycznych przepisach! :)
    Miłego dnia!
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś Marzena jestem, ale w zasadzie mogę być Moniką bo lubię to imię :-) bardzo się cieszę, że znalazłaś u mnie coś dla siebie. Dziękuje. Pozdrawiam serdecznie kochana :-)

      Usuń
  3. Wyglądają smakowicie :-) ja do szpinaku dodaję często ser feta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam połączenie mięsa i szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie mogłabym zjeść dziś na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie szukałam pomysłu na dzisiejszy obiad :) tak smacznie wyglądają, że nie mogę się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne roladki, już czuję się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna propozycja na obiad

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie cierpię szpinaku!!!
    Ale cała reszta jest- spoko.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kiedyś go nie lubiłam, ale smaki się zmieniają :-) z wiekiem proszę Marudy :-)

      Usuń
  10. pyszne roladki! lubię płatki owsiane zamiast zwykłej panierki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne roladki, super nadzienie i bardzo ciekawa panierka :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mam taką słabość do szpinaku tego teraz, że zawsze ląduje smażony z czosnkiem na patelni:-) Smaki dzieciństwa:-) A Twoje roladki pyszniutkie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marzenko, ja go polubiłam całkiem niedawno :-)

      Usuń
  13. Pyszne i zdrowe danie. Ja czasami jeszcze fete dodaje ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajnie wyglądają z tymi płatkami w panierce :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Płatki owsiane to super pomysł na panierkę, sama często ich używam w tym celu :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja mama czasem robi podobne. Bardzo je lubię. Do dania obiadowego nadają się jak znalazł. Lekkie, sycące. Pyszotka :) Pozdrowionka cieplutkie :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiamy szpinak, do kurczaka pasuje idealnie. Mniam, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. super pomysł na panierkę, wykorzystam kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Prezentują się idealnie. Bardzo oryginalna panierka. Chętnie wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię takie roladki:)
    pozdrawiam słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja w dzieciństwie nigdy nie próbowałam szpinaku, ale jak tylko spróbowałam po raz pierwszy (na studiach) to pokochałam ;) Wspaniały obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepyszne roladki <3 Idealne na pożywny obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam je, mogłabym jeść chyba co drugi dzień :) Czasem jeszcze dodaję albo suszonego pomidorka albo marynowaną ostrą papryczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne roladki. Samo zdrowie na Twoim talerzu Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przesmacznie się prezentują!
    Zjadłabym nawet teraz, późnym wieczorem...

    OdpowiedzUsuń
  26. Roladki prezentują się wyśmienicie! Ze szpinakiem po prostu muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  27. też kiedyś nie lubiłam szpinaku, a teraz uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszna propozycja Marzenko :) Ja ostatnio panierowałam w sezamie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.