Kotlety z indyka w sezamie


Ostatnio znajomy zapytał się mnie, dlaczego na moim blogu jest tak mało przepisów mięsnych. W sumie to przyznaje mu rację, nie ma ich tak wiele. Ale to wynika z tego, że ja tego mięsa mało jem. Nie to, że nie lubię, ale jakoś tak bliżej mi do innych dań niż kotletów. Nawet moja rodzinka czasami woła, abym zrobiła zwykłego schabowego, chociaż raz w roku, śmieje się, że nie mają ze mną lekko, blogerka rządzi się swoimi prawami. Ale wychodząc naprzeciw oczekiwaniom zapraszam na pyszne kotlety z indyka. Mam nadzieję, że przypadną one do gustu moim czytelnikom, bo rodzince bardzo smakowały. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 5 kotletów z indyka (400 g)
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
- 5 łyżeczek musztardy
- 6 łyżek sezamu
- 3 łyżki sezamu czarnego
- olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Kotlety lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy po jednej stronie musztardą. Po jednej płaskiej łyżeczce na każdego kotleta. Do głębokiego talerza wbijamy jajko i dodajemy mleko, mieszamy widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy sezam, mieszamy.

Każdego kotleta zanurzamy w jajku a następnie obtaczamy w sezamie. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron.

Podajemy z ulubioną sałatką, ziemniakami czy ryżem. Mogą także wylądować na kanapce z liściem sałaty i warzywami.








Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kotleciki.Miłego dnia Marzenko

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mięsko jem codziennie, uwielbiam mięso :)
    Takie kotleciki super są, no i ta panierka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana jestem w ogromnym szoku bo akurat wczoraj miałam ogromną ochotę na jakieś fajne mięsko z sezamem. Czytasz mi w myślach na odległość ;) Chętnie więc podkradam przepis i będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czarny sezam? Brzmi ciekawie to połączenie z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie i smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z początku jak zobaczyłam zdjęcia byłam lekko skonsternowana tym czarnym kolorem ;) Ale kotleciki wyglądają bardzo apetycznie. Indyk to delikatne mięsko. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne połączenie smaków :) takie kotlety można też upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł na kotlety ;-) podoba mi sie ta sezamowa panierka, będe musiała wykorzystać ten patent ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Sezam jest zdrowy; ) Pyszne ,chrupiące kotlety. Pozdrawiam serdecznie Marzenko 😁

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam czarny sezam ;) super apetyczne kotleciki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa propozycja... ja nie jem mięsa ale moja strasza siostra owszem i lubi takie "inne" panierki.... podeślę jej przepis i adres bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne kotleciki z indyka. Do tego sałatka i pyszny lekki obiad gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kotlety ciekawie przyrządziłaś . Ja już też sezam używałam do panierowania i muszę to powtórzyć.
    Marzenko, ja też wolę inne dania zamiast mięsa, ale jak sama wiesz dla rodziny robi się to co im smakuje najbardziej. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Krysiu, dania muszą być urozmaicone i pojawiać się także mięsne :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  15. Mamy czarny sezam ale jakoś nie specjalnie nam podchodzi. Musimy go wykorzystać w podobnie ciekawy sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna propozycja i muszę przyznać że sezam czarny jest bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.