Szybki chleb drożdżowy z pestkami dyni - czerwcowa piekarnia


Uwielbiam piec chleb i mogę to powtarzać bez końca, nie wyobrażam sobie już innego chleba jak domowy. Pieczenie chleba ma w sobie coś magicznego, tego nie da się opisać, trzeba samemu spróbować. Z wielką chęcią dołączyłam po raz kolejny do wspólnego pieczenia w Czerwcowej Piekarni u Amber. Tym razem ja sama wybrałam chleb, który piekłam już wcześniej z przepisu Asi. Troszkę go zmodyfikowałam, aby powstał inny bochenek. Zachęcam was do wypróbowanie tego przepisu, jest łatwy i nie wymaga od nas pracy. Naprawdę uda się każdemu. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 300 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 100 g pestek dyni
- 6 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąki, suche drożdże, pestki dyni, cukier, oliwę i ciepłą wodę, sól i wszystko mieszamy ze sobą łyżką. W razie potrzeby, gdy ciasto będzie bardzo gęste dodajemy dodatkowo 2-3 łyżki wody.  Oczywiście ciasto można wyrobić ręką. Jak używamy drożdży świeżych to w miseczce robimy rozczyn - drożdże mieszamy z połową ciepłej wody i cukrem i odstawiamy na 15 minut, aby ruszyły i dodajemy potem do mąki.  Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Musimy pamiętać, aby miska była większa bo ciasto podwoi swoją objętość.

Następnie rano wyrobić chleb na stolnicy lub blacie podsypanym mąką, aż ciasto przestanie się lepić do rąk, dosłownie chwilkę. Formujemy okrągły bochenek i zostawiamy go do wyrośnięcia jeszcze na 40 minut. Chleb przykrywamy ściereczką.

Naczynie do zapiekanie - żaroodporne z pokrywą okrągłe musimy wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać przez 15 minut do temperatury 220 stopni. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, wyciągamy naczynie rękawicami, bo jest gorące i podsypujemy lekko mąką. Przekładamy nasz bochenek, ja dodatkowo go nacięłam ostrym nożem, ale nie jest to konieczne i zamykamy pokrywę, pieczemy tak 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i dalej pieczemy bez przez 20 - 30 minut, aż chleb nam się ładnie zarumieni. Upieczony chleb studzimy na kratce.










Komentarze

  1. W środku z pestkami dyni, super.
    Wygląda jak z najlepszej piekarni, albo jeszcze i lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybki, ale jakie apetyczny! Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny misz-masz mąk i cudnie wyrośnięty chlebuś :) Dzięki Marzenko za polecenie mojego chlebka do Piekarni Amber i wspólne Czerwcowe Wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuje za pyszny chlebuś. Do następnego wypiekania :-)

      Usuń
  4. Piękny chlebek. Domowy jest zawsze najlepszy:)
    ściskam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm i ta chrupiąca skórka <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak nic po urlopie go zrobię, bo co oglądam kolejny - to coraz piękniejszy:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i miałam nic nie jeść na kolację, ale chyba polecę po kromeczkę chlebka. Wprawdzie nie takiego dobrego, ale zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy można upiec w prodiżu? bo nie mam naczynia zaroodp. z pokrywką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Tylko trzeba pilnować czasu, bo nie wiem jak długo trzeba piec. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  9. Pyszny chlebek Marzenko :) muszę taki upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczny chleb!
    A pestki dyni wspaniale się w nim prezentują.
    Dziękuję Marzenko za wyszukanie smakowitego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda, zwłaszcza ta kromka z dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda super... ale jakoś długo trwa to przygotowanie ...
    może w wakacje dziewczynom podrzucę przepis i będę uczyla je cierpliwości :)
    pięknego dnia kochana :******

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to jest jeden z najszybszych chlebków. Musisz tylko na noc zostawić. Jak znajdziesz chwilkę czasu to koniecznie zrób. Buziolki

      Usuń
  14. Wygląda wspaniale, dżemik mam, ale chlebka brak:-(

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, a te naczynie żaroodporne to mniej więcej jaką ma mieć średnicę?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie jestem pewna jaką ma, ale pojemność około 3 litrów. Sprawdzę wieczorem w domu średnicę i napiszę.

      Usuń
    2. Sprawdziłam. Mam naczynie o średnicy 23 cm i wysokości 7 cm bez pokrywy :-)

      Usuń
  16. Pięknie wyrośnięty bochenek, ale bym się wgryzła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chlebek, jak marzenie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajnie Ci wyrósł :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziękuje i do następnego wypiekania :-)

      Usuń
    2. Również dziękuje i do następnego wypiekania :-)

      Usuń
  19. Witam czy naczynie żaroodporne musi mieć określoną średnicę?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam czy naczynie żaroodporne musi mieć określoną średnicę?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu sprawdziłam. Mam naczynie o średnicy 23 cm i wysokosci 7 cm bez pokrywy.

      Usuń
  21. Marzenko dobrze, że nie zaglądałam tu wieczorem, bo choć jestem po śniadaniu to i tak dostałam ślinotoku :D
    przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Smaczny chlebus. Co to za akcja? Też chętnie wzięła bym udział :) Zmobilizowalo by to mnie do robienia domowego pieczywa -:) Pozdrawiam Marzenko 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malgosiu raz w miesiącu pieczemy wspólnie chlebki. Dam ci znać przy kolejnym wypiekaniu :-) pozdrawiam kochana :-)

      Usuń
  23. Marzenko pysznie wyglada chlebuś

    OdpowiedzUsuń
  24. Pestki dyni - bomba :) Uwielbiam domowe chlebki, a drożdżowe w szczególności, zwłaszcza z takim dodatkiem. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo ładny chlebek, a dynia to jeden z moich ulubionych dodatków. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda przepysznie! Ta skórka ... aż ślinka cieknie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Właśnie. Domowy, nawet ten najprostszy, zawsze pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda niezwykle apetycznie :) Kiedyś miałam okazję spróbować takiego chlebka wypiekanego w domu i rzeczywiście tego się nie da porównać z tym co serwują nam w sklepie. Może kiedyś sama zabiorę się za pieczenie swojego chlebka, tyle przepisów na blogach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. Takie pieczenie sprawia wiele radości. Pozdrawiam kochana :-)

      Usuń
  29. Udany wypiek, i te pesteczki jak ja lubię takie cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Piękny chleb upiekłaś. Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych. http://codziennik-kuchenny.blogspot.com
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko dziękuje. Ostatnio wyleciało mi z głowy wspólne gotowanie - wiesz skleroza. Ale z chęcią z wami pogotuje :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  31. Piękny chleb upiekłaś. Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych. http://codziennik-kuchenny.blogspot.com
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  32. Piękny bochenek! Żebym ja miała taki talent do pieczywa...;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Taki cudny chlebek to sam można zajadać! Piękne Ci się udał Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Piękny ten chlebek wyszedł ! Otwieraj piekarnię, jak nic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę się nad tym poważnie zastanowić, pieczenie chleba sprawia mi tyle radości :-)

      Usuń
  35. Marzenko, chlebuś jak marzenie. Skradłabym Ci teraz kromeczkę, bo tak pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Taka piętka chleba z domowym dżemem <3 Same pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Chlebek prezentuje się wspaniale! :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Piękny chlebek. Cudnie wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Pychotka! O takim chlebku na śniadanko mogę tylko pomarzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wspaniale upieczony i pękany!
    Świetny chleb znalazłaś!
    Dziękuję za czerwcowy wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  41. Piękny chleb! Pestki dyni są pyszne i zdrowe, idealnia pasują do domowego chleba :-)

    OdpowiedzUsuń
  42. Piękny wyszedł i ta gruba, chrupiąca skórka <3

    OdpowiedzUsuń
  43. wygląda na wiejski chleb robiony ze starej receptury w starym glinianym piecu, aż mi się ten smak przypomniał

    OdpowiedzUsuń
  44. Wspaniale wygląda Twój ponacinany bochenek a miękisz jest wzorcowy. Dodatek nasion dyni z całą pewnością podnosi smak i trwałość chleba. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  45. po prostu wspaniały bochen :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Bardzo smakowicie wygląda :) Pięknie wypieczony! Nie ma lepszego chleba jak domowy!

    OdpowiedzUsuń
  47. Piękny!
    Dziękuję za tę propozycję, będę korzystać z przepisu nie raz.:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Pycha! Domowy chlebek rządzi:D

    OdpowiedzUsuń
  49. Z nasionkami ..mniam..Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  50. Marzenko przepis zapisałam i chlebek koniecznie wypróbuję, ponieważ prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Skuszę się na ten bochenek.
    Nie wiem tylko, czy podołam z jego kształtem. Zazwyczaj piekę w foremkach,a nie na okrągłych naczyniach.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko możesz go upiec w foremkach. Ja też czasami tak piekę. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)

      Usuń
  52. Uwielbiam zapach pieczonego chleba w domku, smak też uwielbiam. :-) Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  53. Witam,Czy można zrobić chlebek tylko z pszennej i żytniej 720?Jeśli tak to w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście. Proszę dać 400 g mąki pszennej i 150 g mąki żytniej :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.