Zapiekanka z ryżem i kurczakiem


Ostatnio natknęłam się na fajną zapiekankę u Madzi i zainspirowała mnie ona do stworzenia podobnej. W zasadzie dołożyłam kilka składników i majonez wymieszałam z jogurtem i ketchupem. Polecam wam tą zapiekankę, bo fajnie smakuje i możemy nią poczęstować przyjaciół i nakarmić porządnie rodzinkę. 
Przepis jest pewnego rodzaju wyzwaniem, do którego zostałam zaproszona - "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza". Myślę, że moja propozycja zainteresuje Szefa Kuchni, ale czy go pokona - kto wie ?

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 woreczki ryżu białego (200 g)
- 6 ogórków konserwowych
- 3 płaty papryki konserwowej
- pół puszki kukurydzy
- 200 g ugotowanego bobu
- 200 g sera żółtego (użyłam morskiego od Mońki)
- 500 g filetu z kurczaka
- 10 zielonych oliwek
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 6 łyżek ketchupu

Wykonanie:

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (czas podany na opakowaniu). Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy - przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem, cynamonem, bazylią. Podsmażamy na łyżce oleju i dusimy aż zmięknie. Wystarczy naprawdę chwila, ponieważ kurczak dość szybko jest gotowy.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, bób ugotowany obierany z łupinek, paprykę kroimy na kawałki, oliwki kroimy na plasterki.

Przygotowujemy sos - jogurt naturalny mieszamy z majonezem i ketchupem.

Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie olejem i na dno układamy ugotowany ryż. Wygładzamy i smarujemy 1/3 sosu oraz wykładamy 1/3 sera żółtego. Następnie wykładamy kurczaka i ponownie smarujemy 1/3 sosu i wykładamy 1/3 sera. Na koniec układamy bób, oliwki, paprykę, ogórki i kukurydzę, smarujemy pozostałym sosem i układamy pozostały ser.

Naczynie zamykamy pokrywką i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut, następnie odkrywamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy zapiekankę i pozwalamy jej odpocząć chwilkę - u mnie stała 15 minut. Przekładamy porcję na talerze.
Smacznego.






Komentarze

  1. Mojej mamie by smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepiej wykup czly spozywczy sklep do tej zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie. Przecież nikt nie karze ci robić tej zapiekanki, jak ci nie odpowiada przepis. Pozdrawiam serdecznie 😃

      Usuń
  3. Z takich składników powstała niewątpliwie pyszna zapiekanka. Marzenko, chętnie bym zjadła porcję tej pysznej zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie zapiekanki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam wczoraj bardzo podobną :)  zapiekanki z ryżem są świetne na taką pogodę, o wiele lżejsze niż makaronowe, a jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie dodawałam bonu do zapiekanek, ale od teraz będę to robić. Twój przepis chętnie wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest taka paskudna pogoda w Poznaniu, więc zapiekanka to najlepsza rzecz jaka by mi teraz humor poprawiła, a do tego kolorowa ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu u nas zaczęło właśnie padać. Częstuj się zatem :-)

      Usuń
  8. Marzenko, a ja zainspiruje się Twoją! wygląda super! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Lekko i kolorowo na pewno smakowała wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię Twojego bloga :) Zauważyłam, że jest na nim mnóstwo prostych i szybkich przepisów, które chętnie (gdy tylko znajdę chwilę) wypróbuję u siebie w kuchni ;) Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo, miło jest słyszeć takie słowa. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  11. Bardzo lubię takie dania jednogarnkowe, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak to pięknie i apetycznie wygląda. Wspaniała zapiekanka. Chciałabym dziś mieć taki obiadek :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. dobrze że jestem po obiedzie, bo pewnie zaśliniłabym ekran :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapiekanka oczywiście pysznie wygląda ale ja co innego chciałabym zauważyć i docenić - PIĘKNE ZDJĘCIA ☺

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię zapiekanki z ryżem. są szybkie w przygotowaniu i syte - a o to przecież chodzi. Twoja wygląda pysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała, pożywna i bardzo smakowita zapiekanka <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja rodzinka byłaby zachwycona! Bardzo lubimy takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. A wiesz Marzenko, że ja jeszcze zapiekanki z ryżem nie robiłam. Następnym razem dodam ryż, jak będę w kuchni szaleć. Twoja zapiekanka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam zapiekani:) Twoja Marzenko wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak ja dawno jadlam zapiekankę,, a z ryżem to już nie pamiętam kiedy ;-) bardzo smaczna propozycja smakowa tej zapiekanki ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam! Świetny sposób na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda rewelacyjnie i tak pewnie też smakuję :) Myślę, że Szef Kuchni zostanie pokonany ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pycha :) aż mi żal, że w taki upał nie mogę nic gorącego przełknąć :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo apetyczna lista składników :) zapowiada się pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Niby zwykła zapiekanka ale wygląda bardzo smacznie, i jak pięknie podana! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Połączenie znakomite :) Kurczak i ryż zapiekany z dodatku z taką ilością warzyw, bomba.

    OdpowiedzUsuń
  28. świetna zapiekanka, też mi się spodobała u Madzi :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszny pomysł na kurczaka, ktory został z obiadu.
    Zajadam się!

    OdpowiedzUsuń
  30. bardzo lubię wszelakie zapiekanki, szybkie do zrobienia i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  31. Super smaczna zapiekanka Marzenko, bardzo takie lubie :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wspaniała :) W takim razie życzę powodzenia i pokonaj Mistrza :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam takie kolorowe zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  34. O, z bobem! Bardzo fajna zapiekana :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.