Follow by Email

sobota, 17 grudnia 2016

Świąteczny sernik gotowany


Przypomniał mi się sernik gotowany, pamiętam jak moja mama taki nam robiła na niedzielę lub rodzinne spotkania. Pamiętam jego pyszny smak. I taki właśnie serniczek zrobiłam dodając do niego świąteczny akcent. Jeszcze przed świętami musiałam go wypróbować, i wyszedł tak pyszny, że na święta piekę go ponownie. Jest tak naprawdę łatwy i szybki do zrobienia, nie wymaga pieczenie tylko schłodzenia w lodówce. Kolejna propozycja na świąteczny stół.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg twarogu półtłustego
- 200 g masła ekstra
- szklanka cukru - ja dałam trzcinowy
- 100 ml mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 4 jajka
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- herbatniki kakaowe - około 450 g
- polewa kakaowa - 50 g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki kakao
- 2 garście orzechów - u mnie pekan i nerkowce

Wykonanie:

Twaróg 2-krotnie mielimy przez maszynkę. Jajka wbijamy do miski i miksujemy je na puch, dodajemy cukier i ponownie miksujemy.  Dodajemy porcjami twaróg i cały czas miksujemy. Na koniec wsypujemy przyprawę do piernika i mleko, w którym rozpuszczamy budynie. Wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy.

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy masę twarogową. Zagotowujemy i cały czas mieszamy, aby masa nam się nie przypaliła. Masa jest gotowa jak będzie gęsta. 

Blaszkę (21x32) smarujemy masłem i wykładamy herbatniki, wykładamy połowę masy i wyrównujemy, następnie wykładamy kolejną porcję herbatników i resztę masy, na sam wierzch ponownie herbatniki. Chowamy ciasto do lodówki, aby się chwilkę schłodziło. 

Przygotowujemy polewę - masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy. Gotową polewę wylewamy na herbatniki, układamy pokrojone orzechy i schładzamy w lodówce przez noc. Przechowujemy także w lodówce.
Smacznego.


40 komentarzy:

  1. O tak. Taki sernik to mistrzostwo. Jadłem kiedyś.
    Ludzie - pieczcie takie serniki nie tylko na święta. Mniam mniam
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój opis jest apetyczny i zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! To klasyka na naszym świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, będzie smakowało wszystkim. Pozdrawiam Arku :-)

      Usuń
  5. Nigdy takiego nie jadłam, ale jak widzę recepturę to wiem, że jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W Święta nie może zabraknać sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychaa! Już mi ślinka cieknie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/17/ryz-basmati-z-wolowina-cukinia-i-orzechami-nerkowca/

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę to cudo kiedyś zrobić, może na urodziny męża :))

    OdpowiedzUsuń
  9. ale mi apetytu narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy sernik bez pieczenia, zapisuję przepis i pozdrawiam Marzenko :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik gotowany smakuje zupełnie inaczej, ale jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma jak sernik,gotowany sernik ;)
    Kolejna pyszna propozycja Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się znakomicie Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  14. Raz robiłyśmy sernik gotowany i zdecydowanie musimy go powtórzyć, bo ten wygląda prze apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie stare, klasyczne przepisy są najlepsze:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację kochana :-) warto do takich przepisów wracać :-)

      Usuń
  16. Mmm... uwielbiam taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ekstra przepis! Sernik wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Serniki gotowane są pyszne. Nie jadam ich za często, ale bardzo lubię. Pięknie podany i bardzo apetyczny. Na świąteczny stół nadałby się idealnie. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo dawno takiego nie jadłam, a ten wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Marzenko, taki sernik to marzenie. Umm, jakże pysznie brzmi cały przepis. Już w myślach go zjadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. chyba całe wieki nie jadłam tego serniczka, pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny Marzenko :) Już bym zjadła kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Aż ślinka leci i to piękne zdjęcie... :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Obłędny :) Skusiłabym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie próbowałam jeszcze gotowanego sernika i ciekawi mnie smak. Chętne podkradłabym Ci kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam gotowany sernik i często go robię (znika z blaszki w mgnieniu oka) :)
    Taka wersja, jak Twoja, musi być niezwykle smaczna :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi