Sernik z mlekiem w proszku i czekoladą

 


Sernik z mlekiem w proszku i czekoladą. Kochani polecam was z całego serca ten serniczek bo jest przepyszny w smaku. Dodatek mleka w proszku dodaje mu niezwykłej puszystości, serniczek jest taki mięciutki i delikatny. Jeżeli jeszcze nie robiliście takiego serniczka to koniecznie zróbcie. Przygotowanie go jest bardzo łatwe i szybkie, każdy sobie z nim poradzi bez problemu. Zapraszam was na kawałek serniczka i życzę miłego dnia. 


Składniki:

1 kg twarogu z wiaderka
- 180 g cukru
- 250 g mleka w proszku
- 6 jajek
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 300 g mleka
spód
- 300 g herbatników
- 120 g masła
wierzch ciasta
- 100 g czekolady mlecznej na polewę
- garść posiekanych orzechów do dekoracji

Herbatniki miksujemy i łączymy je z roztopionym masłem, przekładamy je na blaszkę i dociskamy. Schładzamy przez chwilkę w lodówce. 

Masło rozpuszczamy w garnku. 

Do miski wkładamy żółtka i miksujemy je z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło i twaróg.  Miksujemy. Dodajemy budynie i mleko w proszku oraz wlewamy mleko. Ponownie miksujemy chwilkę, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. 

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy łyżką. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy sernik przez godzinę. 

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ja już wystygnie wówczas rozpuszczamy czekoladę mleczną w kąpieli wodnej i polewamy nią sernik. Posypujemy posiekanymi orzeszkami. 

Sernik najlepiej schłodzić w lodówce. 








Bułeczki drożdżowe z ziołami

 


Drożdżowe bułeczki z ziołami polecają się na pyszne śniadanko. Kochani koniecznie musicie spróbować tych bułeczek bo są naprawdę przepyszne. Te zioła i papryka nadają im fajnego smaku. A samo przygotowanie bułek jest szybkie i mega proste. To co pieczecie razem ze mną ? Pozdrawiam was i życzę miłego dnia. Przepis mam od Eli @elakondrat z instagrama. Smacznego.


Składniki:

- 340 g mąki pszennej
- 250 g ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki suszonego oregano, bazylii i słodkiej papryki plus zioła i papryka słodka do posypania bułeczek na wierzchu
- 3 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania bułeczek


Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól i przyprawy - suszoną bazylię, oregano i słodką paprykę. Dodajemy oliwę. W kubeczku rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy, aby zrobiły się płynne. Dodajemy je wraz z ciepłą wodą do mąki. 

Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło. 

Następnie formujemy 8 kulek, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem i posypujemy ziołami i papryką i odstawiamy na 15 minut, aby jeszcze podrosły.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy bułeczki przez 25-30 minut. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły. 







Pieczone talarki ziemniaczane

 


Pieczone talarki z ziemniaków polecają się na obiad. Pyszne, zarumienione i chrupiące. Jako dodatek polecam zestaw ulubionych surówek - np z kapusty pekińskiej, super pasuje także brokuł. Jak macie ochotę to możecie także podać takie ziemniaczki z mięsem - może być schabowy lub mielony


Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków
- olej
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej bazylii


Ziemniaki myjemy. Kroimy je w plasterki. Układamy w misce i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą na 10 minut. 

Następnie odcedzamy je na sitku. 

W kubku mieszamy dwie łyżki oleju z przyprawami. Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy olej z przyprawami, mieszamy. 

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, grzanie góra-dół. 

Na blaszkach układamy plasterki ziemniaków tak, aby nie nachodziły na siebie. 

Pieczemy przez około 30 minut, pod koniec pieczenia włączamy funkcję termoobiegu, aby nam się ładnie zarumieniły. 

Podajemy z surówkami, warzywami lub mięsem. 







Deser fit monte


Deser fit monte. Zapraszam was dzisiaj na przepyszny deser z twarogu i jogurtu naturalnego z dodatkiem kakao i masła orzechowego. Jak nie macie odżywki białkowej to możecie ją pominąć, dodać wiórki kokosowe lub mąkę migdałową. Róbcie bo ten deser jest obłędny w smaku i jeszcze na dodatek fit. 


Składniki:

- 250 g twarogu półtłustego
- 230 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżeczek erytrytolu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka odżywki białkowej 
- garść orzechów

Do miski wkładamy twaróg, jogurt naturalny i erytrytol, wszystko rozdrabniamy widelcem lub miksujemy blenderem. 

Masę dzielimy na dwie części.

Do jednej masy (ciemna) dodajemy kakao i masło orzechowe, mieszamy. Do drugiej masy (jasna) dodajemy odżywkę białkową. Jak nie macie odżywki białkowej to możecie dać mleko w proszku lub wanilię, można dać także mascarpone, można także nic nie dodawać. 

Orzechy siekamy na kawałki.

Do słoiczków (4 sztuki) nakładamy porcję masy ciemnej, następnie masę jasną i na wierzch orzechy. I już mamy pyszny deser. Jeden słoiczek deseru ma 180 kcal. 





Bułki śniadaniowe pszenno-żytnie


Bułki pszenno-żytnie to pyszny pomysł na śniadanie. Uwielbiam domowe pieczywo i cały czas piekę je sama w domu. Takie bułeczki są łatwe do zrobienia i zawsze wychodzą, spróbujcie a się zakochacie w ich smaku. Życzę smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 350 g mąki pszennej typ 550
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g oleju
- 250 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuję je cukrem, mieszam i odstawiam, aby zrobiły się płynne.

Do miski wsypuję obie mąki, dodaje sól, olej i wodę. Wlewam drożdże i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem przez 2-3 minuty. Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin.

Ciasto przekładam na blat i dzielę je na 8 części, formuję kulki i obtaczam je w mące i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam i nacinam ostrym nożem. Przykrywam ponownie ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, piekę bułki 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Można włączyć pod koniec pieczenia funkcję termoobiegu. 

Upieczone bułki przekładam na kratce, aby wystygły. 





Owsianka pieczona kokosowa z czekoladą i orzechami

 


Pieczona owsianka kokosowa z czekoladą i orzechami. Dzień dobry kochani, dzisiaj zapraszam was na moje ukochane śniadanie, owsiankę. Przygotowuję ją w różnej formie i bardzo lubimy pieczoną, jest naprawdę przepyszna. Do owsianki dodałam białą proteinową czekoladę Nutlove Coco Crunch, mówię wam jaka ona jest pyszna. Ta czekolada zawiera aż 24 g białka w 100 g i jest słodzona erytrytolem. Biała czekolada z kokosem i migdałami, rewelacyjna w smaku, wytwarzana w tradycyjny, ręczny sposób. Koniecznie musicie ją spróbować, to zdrowy sposób na coś słodkiego i pysznego. 
Czekoladę Nutlove Coco Crunch możecie kupić w sklepie SFD, z moim kodem MANIUSIA10 macie -10% zniżki na całe zakupy. 


Składniki:

- 180 g płatków owsianych
- 380 g napoju ryżowo-kokosowego lub mleka
- 50 g odżywki białkowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki erytrytolu
- kilka orzechów pekan
- 40 g czekolady NutLove Coco Crunch SFD


Do miski wsypujemy płatki owsiane. Wlewamy napój ryżowo-kokosowy lub mleko i mieszamy. 

Dodajemy odżywkę białkową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, erytrytol, mieszamy. 

Czekoladę kroimy na kawałki i połowę dodajemy do płatków. 

Masę wykładamy do naczynia do pieczenia, ja użyłam formy do tarty. Na wierzchu układamy orzechy pekan i pozostałą część czekolady.

Owsiankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. 

Podajemy ciepłą lub na zimno, można dodać jogurt naturalny i posypać cynamonem. Porcja dla 4 osób. 








Mini pancakes małe placki na śniadanie


Mini pancakes to takie małe placuszki dla każdego, to super pomysł na śniadanie. Wasze dzieci będą zachwycone takim śniadaniem. Dodatki według uznania - u mnie banany, truskawki i czekolada, masło orzechowe i wiórki kokosowe. Mówię wam jakie to jest przepyszne. 


Składniki:

- 2 jajka
- 20 g erytrytolu lub cukru
- 200 ml kefiru
- 100 ml napoju ryżowego lub mleka
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oleju
dodatki
- truskawki
- banan
- gorzka czekolada
- wiórki kokosowe


Do misy miksera wbijamy jajka i miksujemy je na puch z erytrytolem lub cukrem. 

Dodajemy kefir, napój ryżowy oraz olej i dalej miksujemy. 

Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy.

Rozgrzewamy patelnię. Za pomocą łyżeczki nakładamy porcje ciasta tworząc małe placuszki, ja dawałam jedną łyżeczkę ciasta. Smażymy placki na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron.

Gotowe placki układamy na talerzach lub miseczkach, dekorujemy pokrojonymi truskawkami, bananem i polewamy roztopioną czekoladą, posypujemy wiórkami.