Jajka faszerowane szynką

 


JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ

Uwielbiam faszerowane jajka i na moim blogu jest dość dużo przepisów na nie, możecie sobie zobaczyć tutaj. Cała moja rodzinka je uwielbia i pojawiają się na śniadaniowym stole co najmniej raz w tygodniu. Super się sprawdzają także na imprezach, koniecznie spróbujcie takiej wersji. Ja użyłam w przepisie szynki drobiowej a ty możesz użyć jaką lubisz lub jaką akurat masz w lodówce. 

Życzę ci smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 8 ugotowanych jajek
- 100 g szynki - u mnie drobiowa
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
- do dekoracji papryka i szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka kroje na pół i wyciągam żółtka. Dodaje pokrojoną bardzo drobno szynkę, przyprawy, majonez i musztardę. Rozdrabniam widelcem i mieszam. 

Napełniam połówki białka i układam na talerzu. Dekoruje pokrojoną papryką i szczypiorkiem.







Rolada z mięsa mielonego

 


ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO

Mam dla ciebie dzisiaj przepis na bardzo fajny dodatek do kanapek lub danie obiadowe. Ja zawsze taką roladę robię na święta i jest hitem, wszystkim bardzo smakuje tak więc dzisiaj dzielę się tutaj tym przepisem z tobą. Może zrobisz taką roladkę na świąteczny stół lub przygotujesz ją po prostu jako dodatek na pyszne rodzinne śniadanie. Zapewniam, że będzie ci smakowała. Przepis może się wydawać ciut skomplikowany, ale jest bardzo łatwy do przygotowania. Zachęcam cię do zrobienia takiej rolady. 


Składniki:

- 700 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 300 g pieczarek
- 70 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz, przyprawa gyros
- 30 plastrów szynki parmeńskiej
- 100 ml wody
- 40 g bułki tartej

Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy. 

Na papierze do pieczenia układamy plastry szynki zakładając je na siebie - po dwa plastry obok siebie.

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros, dodajemy jajka, wodę, bułkę tartą i wyrabiamy przez chwilkę. Mięso będzie na początku rzadkie ale potem połączy się w całość i będzie odpowiednie. Przekładamy mięso na szynkę i równomiernie rozprowadzamy na całej długości.

Posypujemy serem żółtym przy dolnej krawędzi i układamy pieczarki. Zawijamy roladkę pomagając sobie papierem do pieczenia. Zawijamy w jeszcze jeden papier dość ciasno. 

Przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę i 15 minut.

Po tym czasie odwijam delikatnie roladkę i piekę ją jeszcze przez 20 minut, aby się ładnie zarumieniła. Po upieczeniu odstawiam ją, aby wystygła. Chowam do lodówki. Kroję na plastry. 







Śniadaniowe kanapki z jajkiem i awokado


ŚNIADANIOWE KANAPKI Z JAJKIEM I AWOKADO 

Pyszne kanapeczki z jajkiem, awokado, pieczarkami i serkiem.  Może zrobisz ze mną pyszne śniadanko dla siebie i swojej rodzinki  jestem pewna, że będzie wam smakowało. Miłego dnia i smacznego.


Składniki:

- 8 kromek chleba 
- 8  jajek 
- 8 pieczarek 
- awokado 
- serek topiony o smaku pieczarkowym  
- przyprawa pomidory suszone z bazylią 
- świeża bazylia 
- łyżeczka soku z cytryny 
- sól, pieprz 
- 2 łyżki majonezu 
- łyżka oleju

Przygotowanie:

Z chleba przygotowuje grzanki.

Pieczarki kroję na plastry i je podsmażam na patelni z łyżką oleju. 

Jajka gotuje, studzę i ścieram na tarce na małych oczkach. 

Do miski wkladam awokado i rozdrabniam je widelcem, dodaje jajka, majonez, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Mieszam. 

Grzanki smaruje serkiem topionym, dodaje pastę z jajka, ukladam pieczarki, posypuje przyprawą i pokrojoną bazylią. 





Kurczak w sosie z warzywami i masłem orzechowym

 


KURCZAK W SOSIE Z WARZYWAMI I MASŁEM ORZECHOWYM

Cześć. Zapraszam cię dzisiaj na pyszny i szybki obiad, przygotujesz go dosłownie w ciągu kilku minut. Jestem pewna, że taki obiad posmakuje twojej rodzince i będziesz wracać do tego przepisu często. 
Tak naprawdę możesz do niego dodać różnego rodzaju warzywa, podstawą jest mięso i koniecznie trzeba dodać masło orzechowe, które nadaje całemu daniu fajny posmak. 
To co - gotujesz razem ze mną ??? Miłego wieczorku ci życzę. 

[wpis sponsorowany/reklama]

Przyprawy jakie użyłam do przygotowania tego dania zamówiłam w sklepie internetowym true.green.twoje.przyprawy. Chciałabym je wam bardzo polecić, znajdziecie tam przyprawy jednorodne jak i bardzo fajne mieszanki przypraw, które są naturalne i bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Dla chętnych mam zniżkę -15% z kodem Marzena15. 

Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- czubata łyżka mąki pszennej
- dwie łyżki oleju
- dwie szklanki wody
- przyprawa do kurczaka - łyżka
- pomidor igły - 2 łyżki
- przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią - łyżka
- kawałek kapusty włoskiej
- marchewka
- czerwona cebula
- kawałek papryki
- czubata łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- natka pietruszki

Przygotowanie:

Na patelnię wlewam olej. Dodaje pokrojonego kurczaka i posypuję go mąką. Dodaje przyprawy i mieszam, podsmażam chwilkę. 

Następnie wlewam wodę i dodaję pokrojoną kapustę, marchewkę i cebulę. Dodaje masło orzechowe i sos sojowy, mieszam. 

Gotuję przez 20 minut. Posypuje natką pietruszki. Przyprawiam do smaku jak jest taka potrzeba. 

Podaje z ryżem i buraczkami, na koniec posypuję jeszcze natką pietruszki.






Mini serniczki pistacjowe



Dzień dobry. Zapraszam cię dzisiaj na coś pysznego, po prostu nie można przejść obok tych słodkości obojętnie. 

Nie wiem jak ty, ale ja kocham pistacje i to jest mój wielki nałóg. A w tych serniczkach dosłownie się zakochałam, takie są pyszne. Koniecznie sobie takie zrób. 

Miłego dnia i smacznego. 

Składniki:

- 500 g twarogu półtłustego 
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 40 g budyniu waniliowego 
- 3 łyżeczki pasty pistacjowej 

spód
- 100 g ciasteczek 
- 40 g roztopionego masła 

dodatkowo 
- 250 g serka mascarpone 
- 3 łyżeczki pasty pistacjowej
- garść posiekanych pistacji 

Przygotowanie:

Do miski przekładam twaróg, dodaję jajka, cukier, budyń i pastę pistacjową. Wszystko razem miksuję blenderem. 

Ciasteczka przekładam do pojemnika i blenduje na piasek. Dodaje roztopione masło i mieszam. 

Przygotowuje 12 foremek na muffinki. Wykładam ciasteczka na spód i lekko dociskam. Następnie przekładam masę serową i wyrównuję. 

Serniczki piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 25 minut. Następnie je studzę. 

Serek mascarpone mieszam z pastą pistacjową. Dekoruje serniczki i posypuje jeszcze posiekanymi pistacjami. 

Deser gotowy. Serniczki przechowuje w lodówce. 



Makaron spaghetti z pesto


Zapraszam cię dzisiaj na pyszny taki wiosenny obiad. Zrobiłam wczoraj pesto i postanowiłam go połączyć z makaronem. Bardzo lubię takie dania a makaron mogłabym jeść dosłownie codziennie. Jeżeli chcesz szybko przygotować taki obiad możesz użyć gotowego pesto ze słoika, będzie równie pysznie. 

Pozdrawiam i życzę ci smacznego. 

MAKARON SPAGHETTI Z PESTO


 Składniki:

- 300 g ugotowanego makaronu spaghetti
- duży pęczek świeżej bazylii
- 40 g orzeszków pinii 
- 40 g sera grana padano
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- sól, pieprz

dodatkowo - kilka listków świeżej bazylii, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Do kielicha blendera wkładam listki bazylii, dodaje podprażone na suchej patelni orzeszki pinii, czosnek, sól, pieprz i oliwę. Wszystko razem miksuje. 

Do garnka po gotującym się makaronie przekładam pesto, dodaje makaron i wszystko razem mieszam. Przekładam na talerz i posypuje jeszcze bazylią i układam pomidorki.








Zapiekane bułeczki



ZAPIEKANE BUŁKI 

Macie ochotę na pyszne śniadanko ? Zróbcie koniecznie takie bułeczki, smakują rewelacyjnie. Tak naprawdę jako farsz możecie wykorzystać to co macie akurat pod ręką, to także fajny sposób na czyszczenie lodówki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, będzie wam smakowało. 


Składniki: 

- 6 bułek 
- 500 g pieczarek 
- 2 cebule 
- 150 g sera żółtego
- czerwona papryka
- 2 jajka 
- sól i pieprz 
- szczypiorek 
- olej do smażenia 

Przygotowanie:

Pieczarki ścieram na tarce. Cebulę kroję na plasterki, paprykę kroję w kostkę. Pieczarki podsmażam na patelni z odrobiną oleju, odkładam do miseczki. Następnie duszę cebulę. 

Do miski przekładam pieczarki, cebulę, paprykę, dodaje jajka, sól i pieprz oraz szczypiorek. Ser żółty ścieram na tarce i dodaje do miski, mieszam wszystko. 

Bułki kroję na pół, wydrążam środek i układam na blaszce z papierem do pieczenia.

Napełniam farszem i zapiekam w piekarniku w 200 stopniach przez 17-20 minut. Posypuje jeszcze szczypiorkiem.