Porady

Drożdżowe ABC: 

1. Drożdze powinny byc świeże, jezeli używamy suchych to powinny być przechowywane po otworzeniu opakowania w lodowce. 

2. Wszystkie składniki ciasta powinny byćw temperaturze pokojowej  - zimne składniki bardzo wydłużą czas rośnięcia ciasta. 

3. Płyn powinien byc odpowiednio ciepły, jeżeli mieszamy drożdże z płynem to 45-46 stopni C, a jeżeli mieszamy suche drożdże z maka to okolo 50 stopni C. 

4. Miejsce, w którym rośnie ciasto powinno byc odpowiednio cieple, dobrym miejscem do tego jest piekarnik z włączona żarowką. Lub można rozgrzać piekarnik (najniższa temperatura) prze 1 minute, wyłaczyć i wtedy włożyć ciasto do rośnięcia.

Problemy z ciastem drożdżowym: 

1. Za gruba skórka 
- za dużo mąki
- za krotki okres rośnięcia
- temperatura piekarnika za niska 

2. Ciasto kruszy sie po upieczeniu: 
- złe i za krótko wyrobione ciasto 
- dodano za dużo maki 
- ciasto rosło w zbyt ciepłym miejscu 
- ciasto rosło za długo (szczególnie drugie rośnięcie) 
- za niska temperatura piekarnika 

3. Ciasto ma lekko kwaśny smak 
- ciasto rosło w zbyt ciepłym miejscu i zbyt szybko urosło 
- ciasto rosło za długo 

4. Ciasto nie chce rosnąc 
- płyn użyty do ciasta był za zimny 
- ciasto jest zbyt sztywne I twarde 
- miejsce, w którym rośnie ciasto jest za zimne 

5. Ciasto ma ciemne smugi 
- niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto 
- miska, w której rośnie ciasto za mocno natłuszczona 
- ciasto nie było przykryte podczas rośnięcia i powstała twardsza skorka 

6. Ciasto po upieczeniu ma nierówne dziury 
- niedokladne odgazowanie ciasta podczas formowania 
- ciasto rosło zbyt długo przed pieczeniem 

7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu 
- ciasto zostało w foremce zbyt długo po upieczeniu 

8. Ciasto pęka na bokach 
- zbyt gorący piekarnik 
- ciasto rosło za krótko 
- źle uformowany bochenek 

9. Ciasto pęka na wierzchu 
- ciasto wystygło bardzo gwałtownie 
- ciasto bylo bardzo twarde I sztywne przed pieczeniem 
- ciasto nie było dobrze wymieszane I wyrobione 

10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w środku i ma grudkowatą konsystencje 
- ciasto jest niedopieczone 
- za krótki okres rośnięcia przed pieczeniem 

11. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie I zwarte 
- dodano za dużo mąki 
- niewystarczajacy czas wyrastania 
- niektóre chleby z natury są cięższe (z mąki razowej czy żytniej) 

12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia 
- blacha jest zbyt jasna, błyszcząca i za duża I odbija za dużo ciepła nie pozwalając na równomierne rumienienie 
- za duża blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczającą cyrkulację powietrza 

13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drożdży 
- ciasto rosło za długo 
- miejsce, w którym rosło ciasto było za ciepłe 

14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie i jest grudkowate 
- za długi czas rośnięcia (szczególnie drugi) 
- dodano za dużo maki podczas wyrabiania 
- ciasto nie było dobrze wyrobione 
- za niska temperatura piekarnika 

15. Ciasto opadło podczas pieczenia 
- za długi okres rośnięcia, ciasto wyrosło za bardzo i stało się za lekkie, za wysokie



PORADY KULINARNE Uśmiech
 - gdy gotujesz mleko musisz uważać, aby nie wykipiało - zapobiegniesz temu smarując brzeg rondla masłem 
 - do ciasta kruchego użyj cukru pudru zamiast cukru kryształu, dzięki temu ciasto będzie wyjątkowo udane, i zawsze używaj bardzo zimnego masła i szybko zagnieć ciasto 
 - gdy upieczesz biszkopt i masz problem, żeby go wyjąć z tortownicy, zostaw go na chwilkę niech forma się przestudzi i włóż na 15 minut do lodówki, wtedy biszkopt lekko się skurczy i odejdzie od blaszki.
 - obierając pomarańcze włóż je na minutę do wrzątku i wtedy łatwo oddzielisz skórkę wraz z białą błonką.
 - smaczną panierkę do mięsa przygotujesz z pomocą słonych krakersów, pokrusz je i wymieszaj pół na pół z mąką lub bułką tartą.
- gdy zamierzasz napełnić tartę owocami, posmaruj upieczone ciasto białkiem i wstaw jeszcze do piekarnika na 3-5 minut, dzięki temu ciasto nie zmięknie pod wpływem soku z owoców.
- aby zmielony pieprz nie stracił swojego aromatu do pudełeczka z mielonym pieprzem dodaj kilka ziaren pieprzu w całości - pozostanie aromatyczny i sypki.
- olej czy smalec umieszczaj zawsze na rozgrzanej patelni, nigdy na zimnej i dopiero potem umieszczaj na niej kotlety, zapewni to najlepszą temperaturę smażenia.
- gotujący się kalafior wydziela nieprzyjemny zapach , aby temu zapobiec wlej do garnka kilka łyżek mleka.
- aby farsz z ryżem się nie rozsypywał używaj ryżu białego ale nie paraboloid, lub dodaj do farszu starty ser żółty.
- aby przyspieszyć wyrastanie drożdżowego ciasta należy je włożyć do miski z pokrywką i wstawić do gorącej wody.
- gdy ciasto drożdżowe nie chce wyrosnąć np drożdże nie były świeże albo zostały zalane za ciepłą wodą, dodaj do niego płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze raz zagnieć.
- ciasto kruche ma w sobie dużo tłuszczu, nie ma potrzeby smarowania tłuszczem foremki, kruche ciasto wyjmuje się z foremki zanim całkowicie wystygnie, zastygły tłuszcz sprawia, że jest to trudne.
- naleśniki smażone na maśle są wyjątkowo aromatyczne i chrupiące, łatwo jednak się przypalają, aby temu zapobiec należy dodać do rozpuszczonego masła odrobinę oleju.
- aby zwykłe galaretki nabrały smaku i aromatu, zamiast rozpuszczać je w wodzie należy rozpuścić je w soku np. do galaretki żółtej i pomarańczowej najlepszy będzie sok pomarańczowy, do zielonych sok jabłkowy, do czerwonych sok wiśniowy.
- szybką metodą schłodzenia napojów jest umieszczenia butelek w misce z zimną wodą, kostkami lodu i solą, około łyżeczki na 1 litr, sól dodatkowo obniża temperaturę wody.
- jeżeli przechowujemy cukier w pojemniku, który jest często otwierany lub w cukierniczce, pod wpływem wilgoci może się rozpuszczać a następnie skawalić, aby temu zapobiec wkładamy kromkę chleba do pojemnika.


Źródło - stare czasopisma i gazety :-)

Komentarze

  1. ja też uważam że te porady są świetne ja jeszcze korzystam dodatkowo ze stronki fajneporady.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre porady :)przydatne i interesujące

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.