Follow by Email

czwartek, 24 kwietnia 2014

Taka Baba :-)



W tym roku na Wielkanoc była Baba. Drożdżowa, polana lukrem cytrynowym, ze skórką pomarańczową. Wyszła bardzo dobra, puszysta - musicie koniecznie ją wypróbować.


Przepis mam od mojej Mamy, pochodzi z blogu mojewypieki.

Zachęcam do wypróbowania. Jest długo świeża, jedliśmy ją jeszcze po świętach bo wyszła duuuuża.



Składniki:

- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 opakowania suchych drożdży ( po 7 g opakowanie)
- 6 żółtek, roztrzepanych
- 1 jajko, roztrzepane
- szczypta soli
- 1 szklanka letniego mleka
- pół szklanki drobnego cukru
- 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 15 dag rodzynek
- aromat cytrynowy, można dać także startą skórkę z cytryny


Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i cukier i wymieszać. Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat cytrynowy, masło. Wszystko wyrobić razem ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić.

Formę do baby wysmarować masłem i wysypać kaszą manną, ciasto nałożyć do formy do 1/3 wysokości - wyszła jedna baba duża, przykryć znowu i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto wyrośnie po brzeg foremki.

Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół, babę piec 30 minut - do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie przez 10 minut, potem wyjąć z formy i studzić na kratce.

Ja zrobiłam do baby lukier cytrynowy - sok wyciśnięty z połowy cytryny plus cukier puder w takiej ilości, aż będzie gęsta masa. Posypałam jeszcze skórką kandyzowaną z pomarańczy.

Można także zrobić polewę czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)








Babki i babeczki Babki Wielkanocne 2015

2 komentarze:

  1. Choć nie jestem fanem tego typu wypieków, ta babka była smaczna. Najważniejsze, że była wilgotna i nie przypominała trocin. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Arku i ciesze się, że smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi