Ciasto francuskie z nadzieniem :-)




A dzisiaj na obiadek było ciasto francuskie z nadzieniem. Obiadek pyszny i bardzo syty. Wszystkim smakowało :-) a to najważniejsze :-) lubię dania z ciasta francuskiego, co prawda są kaloryczne ale raz na jakiś czas warto zaszaleć dla smaku :-)

Zapraszam :-)


Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g pieczarek
- cebula
- 200 g mieszanki marchewki z groszkiem mrożonej
- 100 g szynki drobiowej
- 100 g kabanosów
- sól i pieprz
- 100 g sera żółtego


Wykonanie:

Na patelni podsmażamy pieczarki, dodajemy cebulę i marchewkę z groszkiem, dodajemy wodę i dusimy około 5 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i kabanosy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ser żółty ścieramy na tarce.

Na płat ciasta francuskiego wykładamy farsz ( na jednej połowie) posypujemy serem i składamy, brzegi zagniatamy do środka - sklejamy aby zamknąć ciasto.

Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy nożem  wzdłuż na całej długości.

Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia ciasta.

Podajemy same ciasto lub z surówką, sosem czosnkowym.

Smacznego :-)





Ja zrobiłam od razy dwie porcję, będzie obiadek również na jutro z surówką z marchewki :-)

Komentarze