Pasta z soczewicy :-)


Zrobiłam pastę na kanapki z soczewicy czerwonej. Wyszła pyszna, super urozmaicenie smarowideł na chlebek. Z podanej porcji wyszło bardzo duuuużo pasty :-) ale ja zawsze robię dużo bo mam w zwyczaju obdarowywanie moimi tworami bliskich i znajomych. Jak chcecie zrobić ją tylko dla siebie użyjcie połowy składników.
Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 400 g soczewicy czerwonej
- 40 g otrębów żytnich
- 80 g płatków owsianych błyskawicznych
- parę kropel sosu tabasco
- sól, pieprz
- bazylia, oregano, rozmaryn
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 ząbek czosnku


Wykonanie w Termomix:


Soczewice płuczemy. Do naczynia wlewamy litr wody i wkładamy soczewicę i 1 łyżeczkę soli i rozmaryn, jak mamy świeży to najlepiej. Gotujemy czas 20 minut, obr.2, temp. 100 stopni. Nstepnie dodajemy resztę składników i miksujemy czas 20-30 sek, obr. 7-8. Studzimy.
Przekładamy do miski i przechowujemy w lodówce.

Podajemy na kanapki z ulubionymi dodatkami - ogórkiem, rzodkiewką czy kiełkami.

Zapraszam i życzę smacznego :-)




Zdrowy tryb życia

Komentarze