Ciasteczka ryżowe :-)






Te ciasteczka to moje ulubione słodkości :-) a najbardziej lubi je mój Mężulek. Chciałabym się
z Wami podzielić przepisem na nie, który pochodzi ze starego już zeszytu z przepisami mojej Mamuni.


Na pewno wiele z Was już robiło te ciasteczka i zna ich przepyszny smak, ale Ci którzy jeszcze go nie robili niech szybko je przygotują a będą zachwyceni.

Zachęcam do wypróbowania :-)



Składniki:


  • 250 g kleiku ryżowego
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 40 g jogurtu naturalnego
  •  ulubiona marmolada, dżem


Wykonanie w Termomix:



Do naczynia wkładamy jogurt naturalny, połowę kleiku, jajka,wiórki, cukier 
i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, połowę masła, drugą połowę kleiku, drugą połowę masła i za pomocą kopystki mieszamy czas 20-30 sek, obr.3. 

Ciasto wyjdzie gęste i należy po otworzeniu wieczka zamieszać jeszcze kopystką w naczyniu. 

Z ciasta formować kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko spłaszczyć każdą kulkę i zrobić palcem dziurkę i nałożyć do niej marmoladę (ok. pół łyżeczki).

 Ciastka piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temp. 180 stopni. 

Można tak z 3 minuty przed końcem włączyć termoobieg aby się ładnie zarumieniły - to zależy od piekarnika. 

Odstawić do wystygnięcia.

Smacznego :-)





Komentarze