Follow by Email

sobota, 15 listopada 2014

Meksykańskie grande nachos




Lubicie meksykańską kuchnię ? ja od jakiegoś czasu zgłębiam jej tajniki. Lubię dodatek pikantnego smaku w potrawach, jestem pewnie w tym poziomie ostrości na szarym końcu, bo moje kubki smakowe nie są aż tak wytrzymałe, ale szczypta dodana do dania sprawia, że nabiera ono charakteru. To danie przygotowałam wspólnie z moim wujkiem, którego obecność w mojej kuchni czasami się tu przewija.
Powiem tak, kto tego dania jeszcze nie próbował powinien chociaż raz w życiu oddać się tej przyjemności. Danie nie należy do dietetycznych, ale uwierzcie mi raz na jakiś czas warto. Smaki, które się pojawiają przy kolejnych kęsach są niezwykłym doznaniem kulinarnej podróży. W tej mojej wyprawie w świat daleki towarzyszyły mi produkty ze sklepu arriba

Zaraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 1 papryka czerwona
- 4 cebule ( 2 szalotki i 2 zwykłe białe )
- 1 kg mięsa zmielonego z filetu kurczaka
- 6 sztuk pomidorów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- dip quacamole
- pół puszki kukurydzy
- 250 g sera żółtego o ostrzejszym smaku - ja miałam gouda i kolumb
- 2 opakowania tortilla chips Arriba
- 2 łyżki sałatki pikantnej Pikantiera Arriba
- pół słoiczka salsy Cassera Arriba
- puszka fasoli czarnej Arriba
- dla odważnych zielone papryczki marynowane jalapeno
- szczypta przyprawy chilli con carne
- koncentrat pomidorowy 
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyzeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki ostrej wędzonej
- sól do smaku
- śmietana kwaśna gęsta 

Wykonanie:

Do garnka najlepiej dużego wrzucamy posiekaną cebulę i łyżkę oleju, chwilkę dusimy. Wrzucamy mięso wymieszane z przyprawą do kurczaka i mieszamy, podsmażamy chwilkę i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone suszone pomidory, zalewamy szklanką wody. Wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, papryki w proszku, i koncentrat pomidorowy, kukurydzę, szczyptę chilli con carne. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Następnie dodajemy fasolę z puszki i w razie potrzeby dodajemy wody, sos ma być gęsty. Dodajemy pół słoiczka salsy i 2 łyżki sałatki pikantnej. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Danie ma być lekko pikantne, jak ktoś lubi bardziej to dodaje papryki ostrej więcej lub sproszkowanego chilli. 
Potrzebujemy talerze, które możemy zapiec w piekarniku, ja użyłam takich głębokich.
Na dno i boki wykładamy chipsy tortilla (u mnie 4 porcje), wykładamy sos i posypujemy startym serem żółtym. Ja talerze ułożyłam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10-15 minut, ser żółty ma się roztopić i lekko zapiec. 
Wykładamy blaszki, i przekładamy talerze głębokie na talerze płaskie, są bardzo gorące i rozkładamy na wierzchu dip quacamole, sos salsa i kwaśną śmietanę. Dla odważnych na wierzch kładziemy również papryczki marynowane jalapeno. 

Smacznego :-)







59 komentarzy:

  1. Meksykańska kuchnia zawsze podbijała moje serce. Ta potrawa też by to zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominiko ja lubię takie pikantne dodatki, a to danie podbiło serce wielu osób :-)

      Usuń
  2. Lubię pikantną kuchnię-ale wolę doprawić na talerzu, bo moja tolerancja bywa zmienna:) Bardzo ciekawe danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja doprawiam w garnku lekko a na talerzu sobie dodają pikanterii jak potrzeba :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam taką kuchnię! Narobiłaś mi ochoty na nachosy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj można zaszaleć :-) i lampkę wina dodać :-)

      Usuń
  4. mmm... taka kuchnia to coś fantastycznego :) danie prezentuje sie bardzo apetycznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu ja ją bardzo lubię, a danie polecam :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  5. Kuchnia meksykańska jest swietna, uwielbiam takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda świetnie! uwielbiam kuchnię meksykańską - ostre przyprawy idealnie rozgrzewają w chłodny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak i poprawiają przemianę materii :-)

      Usuń
  7. Ale musi być pyszne i rozgrzewające! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna przekąska , dzisiaj by mi się przydała .

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba się wproszę do Ciebie na taką przekąskę :) Super pomysł :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym pochrupała tych pyszności :) lubię ostre smaki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu danie wyszło rewelacyjne, pyszne i pikantne , no i schrupiące :-)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Małgosiu to jest nas dwie :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  12. Nie przepadam za ostrymi smakami. To danie wygląda kusząco, kusząco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoneczko można zrobić także w łagodnej wersji :-)

      Usuń
  13. Fantastyczne danie, ale nie wiem, czy moje kubki smakowe wytrzymałyby próbę ostrości, aczkolwiek, sama już parę razy próbowałam przygotować danie kuchni meksykańskiej- pyszne było,ale na pewno mniej ostre niż oryginał :) Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko ja zrobiłam w znacznie łagodniejszej wersji niż orginał nakazuje, mój mąż i wujek dodał sobie papryczki jalapeno dla ostrości :-)

      Usuń
  14. Coś dla mnie, bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ahh na wypasie :-) u mnie też dzisiaj nachosy, ale w skromniejszje wersji heheh :-)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenka zaprasza do stołu, to ja bardzo chętnie lubię takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Elunia :-) pozdrowionka i do zobaczenia :-)

      Usuń
  17. zawsze traktowałam nachosy jako przysmak do pochrupania podczas oglądania tv, a tu widzę, że za sprawą sosów mogą być nawet głównym daniem. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i to jakie pyszne danie z nich można zrobić, polecam :-)

      Usuń
  18. Marzenko świetna i bardzo smakowita propozycja:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale mi smaka narobiłas, wygląda obłednie

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne danie, zrobi furorę na imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zdecydowanie :-) i wszyscy się najedzą :-)

      Usuń
  21. Nie znam się na kuchni meksykańskiej ale to wygląda fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Olu, ja ostatnio szperam i zgłębiam jej tajniki :-)

      Usuń
  22. Marzenko wpraszam się bez pytania! :) to wygląda po prostu mega pysznie :) uwielbiam nachosy ale z dodatkiem tych sosów dopiero nabierają wyjątkowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Karinko, zapraszam serdecznie :-) i polecam bo to jest pyszniaste :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  23. Nigdy nie jadłam nachos'ów, ale po Twoich zdjęciach wyglądają na tak mega apetyczne, że muszę wkrótce to nadrobić :) Poza tym widzę dużo warzyw, więc kupuję od razu :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię dania kuchni meksykańskiej. twoje nachosy wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmm... Uwielbiam! Wszystko prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubimy kuchnię meksykańską! Choc dawno nic takiego nie robiłam! Będziesz moją inspiracją!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi