Pasta na kanapki z fasoli i ciecierzycy




Kolejna pyszna pasta na kanapki. Tym razem fasola z ciecierzycą i czosnkiem. Pasta wyszła smakowita, aromatyczna. Koniecznie spróbujcie ją zrobić. Jest to fantastyczna propozycja zamiast kupnych, sklepowych past i świetna odmiana na kanapki, które nie muszą ciągle wyglądać tak samo. Przepis na pastę znalazłam w książce jaką dostałam od Księgarni Egros - autorstwa Katie Quinn Davies "What Katie Ate", wydanie w języku polskim.
Książka zawiera super przepisy na różne dania, na różną porę i okazję. Kuchnia prosta i w dobrym stylu. Ja znalazłam tam wiele inspiracji na dania. Do pasty dodałam oliwy z oliwek z Oleofarm.

Zapraszam Was do spróbowania :-)


Składniki:

- 2 duże ząbki czosnku w łupinach
- 80 ml oliwy z oliwek Oleofarm
- 1 puszka ciecierzycy (400g)
- 1 puszka białej fasoli (400g)
- sok z 1,5 cytryny - ja dałam z połowy
- szczypta chili
- sól i pieprz

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i włączamy termoobieg. Układamy ząbki czosnku na blaszce w łupinkach i pieczemy przez 30 minut. Wyciągamy, studzimy i wyciskamy miąż, skorupki lądują w koszu. 
Ciecierzycę i fasolę odcedzamy na sitku i płuczemy pod wodą, przekłądamy do blendera, dodajemy czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz oraz chili (opcjonalnie). Miksujemy na pastę. Przekłądamy do miski i polewamy po wierzchu oliwą (łyżeczka wystarczy) i możemy posypać szczyptą chili. Podajemy na kanapki, do krakersów. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :-)












Komentarze

  1. takie właśnie pasty lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki fasolowy hummus! wyjadałbym tą pastę samą prosto z miseczki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Madziu :-) oj ja się nie mogłam od niej oderwać :-)

      Usuń
  3. Rewelacyjny pomysł na pastę,bardzo ciekawy przepis,prezentuje się super apetycznie ....
    Pycha wkrótce zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis w sam raz na kolację :)
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) pyszna wyszła :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  5. O coś dla mnie na kolację, piszę się Marzenko, częstuj gości :)) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj Elunia tylko szybko, bo mój mąż się do niej dosiadł :-)

      Usuń
  6. Właśnie, chętnie bym podkradła trochę pasty na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie ... doskonała. Bardzo lubię wszelkie domowe. Smacznie to zrobiłaś. Odgapię i tez zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis, chętnie bym spróbowała takiej pasty

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda :) mam ochotę na tą pastę i książkę :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis! Jutro zrobię na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko, na taką kanapkę z taka pastą to ja sie piszę! A książkę właśnie zamówiłam i czekam już jak na szpilkach ;) Widzę, że Ty chyba jesteś z niej zadowolona! Pozdrawiam Cię! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słonko książka super, wiele fajnych przepisów i piękne zdjęcia. To jak książka przyjdzie zrób najpierw pastę :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. Radę biorę sobie do serca! Dziękuję! ;)

      Usuń
  12. taki trochę hummus, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Trafiłaś w moje gusta! Oj tak!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziś mnie u Ciebie zainteresował ten przepis. Szukam coś niebanalnego do kanapek i mam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. brzmi smakowicie na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.