Hamburgery w wersji bez mięsa




Zapraszam Was dzisiaj na pyszny domowy fast food, hamburgera, ale w wersji bez mięsa. Wymyśliłam sobie oto takie podanie, z kotletem z pieczarek i z jajkiem sadzonym. Eksperyment bardzo udany i smaczny. Upiekłam domowe bułki do hamburgerów z przepisu Domi. Bułki wyszły rewelacyjne w smaku. 

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

Bułki
- 600 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 290 ml ciepłej wody
- 4 łyżki mleka w proszku
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 rozbełtane jajko z 2 łyżkami mleka do posmarowania
- sezam do posypania

Kotlety pieczarkowe
- 300 g pieczarek
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka płatków owsianych
- sól, pieprz
- 2 jajka

- 6 jajek
- sos do hamburgerów Develey
- ketchup Develey
- sałata lodowa
- pomidor
- papryka czerwona

Wykonanie:

Bułki - Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i całą wodę - ciepła (max 37 stopni) i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski ( ja zrobiłam w misce Tupperware) wsypujemy mąkę, mleko w proszku, sól i wlewamy zaczyn, mieszamy i dodajemy roztopione i wystudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 7-8 części, mi wyszło 7 kulek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy jak placek, smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy sezamem, odstawiamy jeszcze na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy bułki przez 15-20 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce.

Kotlety pieczarkowe - pieczarki ścieramy na tarce na duzych oczkach, dodajemy do nich bułkę tartą, płatki, jajka, sól i pieprz, mieszamy. Ręką nabieramy porcję i smażymy na patelni z odrobiną oleju kotleciki (przekładamy na patelnię i spłaszczamy łyżką, z porcji ma nam wyjść 6 kotletów).

Jajka smażymy na patelni, ja mam taką specjalną do jajek, ma ich być 6 ( przynajmniej u mnie, wy usmażcie ile chcecie, tak samo kotlety ).

Bułki kroimy na pół wzdłuż i podpiekamy na suchej patelni chwilkę, smarujemy ketchupem i sosem do hamburgerów, kładziemy liść sałaty, kotleta z pieczarek, plaster pomidora i kawałki papryki, na to sos do hamburgerów, liść sałaty jajko i przykrywamy bułką, która też ma być wysmarowana ketchupem i sosem do hamburgerów.

Dużo radości mieliśmy podczas jedzenia takich wielkich hamburgerów, ale były pyszne :-)

Smacznego :-)










Komentarze

  1. i u mnie dziś hamburgery, również w wersji wege;) ale chętnie zjadłabym jeszcze tego z pieczarkowym kotletem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, super, zaraz zajrzę do Ciebie :-) powiem Ci że były pyszne :-)

      Usuń
  2. Hmm... chętnie bym takiego zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczarkowe burgery? ja się piszę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w wersji takiej bez mięsa, polecam do spróbowania :-)

      Usuń
  4. burgery i kotlety bez mięsa bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazdroszczę bułek, wyglądają tak profesjonalnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie są dobre w smaku, nie tylko do hamburgerów :-) spróbuj koniecznie :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  6. Te burgery w sam raz dla mnie, pychotka Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu były pyszne, będę je powtarzać, a te bułki jeszcze wykorzystam :-)

      Usuń
  7. Piękne danie. Nie wiem kochana jak Ty takie burgery bez mięcha przemyciłaś domownikom. :) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Elu, a wiesz, że moim chłopakom smakowało i mam to szczęście, że lubią takie dania :-)

      Usuń
  8. Wiem kto z moich bliskich byłby chętny na takiego hamburgera, bo bez mięsa. Zapiszę przepis i zrobię niespodziankę, kiedy podam takiego hamburgera:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Krysiu, z pewnością będzie smakował :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  9. Pieczarkowe kotleciki bardzo mnie zaintrygowały, na pewno spróbuję takiej wersji hamburgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł takie bezmięsne hamburgery to dopiero coś.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają smacznie :)
    Zapraszam na rozdanie http://agnieszkatestuje.blogspot.com/2014/08/rozdanie-z-naturalne-kosmetyki-24.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj :-) dzięki, już zaglądam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba jednak wolę z mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tosiu każdy woli coś innego, mamy różne smaki :-):-):-) ja jednak wolę bez mięsa :-)

      Usuń
  14. Mniam, zamawiam na kolację. :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Smaczne to one są na pewno, tylko te kotleciki z pieczarek na pewno łatwe do usmażenia nie są...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Gaju :-) wcale nie ciężko, super się je formuje a smażyłam na średnim ogniu pod przykryciem i super wyszły :-)

      Usuń
  16. Bez mięsa? To w sam raz dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha, uwielbiam burgery i właśnie niedawno u mnie gościły na stole - tym razem klasyczne :) muszę skusić się teraz na wege

    OdpowiedzUsuń
  18. No kto by się spodziewał, że są bezmięsne. Wyglądają świetnie i niezwykle apetycznie. Świetny pomysł, na dzień, gdy akurat nie mamy ochoty na mięsko, a hamburgera byśmy zjedli. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu :-) a to taka moja kombinacja ale pyszna :-) miłego dzionka :-)

      Usuń
  19. Bardzo lubię domowe hamburgery :) A takie bez mięsa są ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój Junior złożył zamówienie na hamburgery ale takie inne :-) wyszły pyszne :-)

      Usuń
  20. Domowe fast foody są najlepsze. Sama też czasem robię:) Twoje hamburgery wyglądają bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Też lubię i ja i moja rodzinka takie domowe fast foody :-)

      Usuń
  21. wege burger :D bardzo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Dominiko. Wyszedł pyszny, polecam a bułki rewelacja :-)

      Usuń
  22. Odpowiedzi
    1. I pyszne. Cieszę się, że moje dziecko woli takie domowe od budkowych :-)

      Usuń
  23. O kochana, co za pyszności! Najlepsze jest to co się nie mieści w ustach i czym się można bezkarnie ubrudzić ! :)
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Mieliśmy masę śmiechu i frajdy z jedzenia :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  24. Uwielbiam domowe hamburgery, te kupne to same śmieci, nigdy nie jem, ale Twoje są przepyszne, świetny pomysł z tymi bezmięsnymi kotlecikami, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Natalio. My też nie jemy tych z budek :-) za to domowe są super :-)

      Usuń
  25. Wygląda smacznie!:)
    Zapraszam do siebie:*
    Obserwujemy?:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) już wróciłam z odwiedzin. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  26. Powiem tylko tyle : mniam, mniam, mniam :) Dziękuję za taki pyszny przepisik w konkursie ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Fajnie się prezentują i jak dla mnie pycha :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Smakowicie wyglądają i bez wątpienia bardzo sycące, hamburgery coś dla moich chłopaków ,jedzonko numer jeden.....
    Pyszności )))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo moi też lubią, ale do tej pory robiłam z mięsem, ale taka moja mała modyfikacja bardzo im smakowała :-) Pozdrawiam i polecam :-)

      Usuń
  29. domowe burgery.. :D nic dodać nic ująć!

    OdpowiedzUsuń
  30. domowe burgery najlepsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Dziewczyny, niech się te gotowe z budek schowają :-)

      Usuń
  31. Bardzo fajne te burgery, ciekawią i kuszą mnie te pieczarkowe kotleciki, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś spróbuj, jestem pewna, że będą Ci smakowały. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  32. Marzenko, Twoje burgery zjadłabym, nawet z jajkiem sadzonym, za którym nie przepadam. Towarzystwo kotlecika pieczarkowego i domowa bułka zapowiadają pyszną ucztę. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Danusiu :-) danie wyszło naprawdę pyszne. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  33. ostatnio staram się co najmniej 3 dni w tygodniu jeść wege, więc przepis bardzo się przyda :) ostatnio robiłam kotleciki brokułowe, też warte polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :-) kotleciki brokułowe brzmią pysznie :-)

      Usuń
  34. na taki hamburgerek to ja sie piszę bardzo. To właściwie nie ham tylko pieczaro burgrrek. Świetnie że zrobiłaś własne buły (ja niestety z pieczeniem pieczywa jestem na bakier)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam buły są łaywe do zrobienie, serio :-) a hamburgerka czy jak kto zwał polecam, jest pyszny :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.