11/15/2014 59

Meksykańskie grande nachos




Lubicie meksykańską kuchnię ? ja od jakiegoś czasu zgłębiam jej tajniki. Lubię dodatek pikantnego smaku w potrawach, jestem pewnie w tym poziomie ostrości na szarym końcu, bo moje kubki smakowe nie są aż tak wytrzymałe, ale szczypta dodana do dania sprawia, że nabiera ono charakteru. To danie przygotowałam wspólnie z moim wujkiem, którego obecność w mojej kuchni czasami się tu przewija.
Powiem tak, kto tego dania jeszcze nie próbował powinien chociaż raz w życiu oddać się tej przyjemności. Danie nie należy do dietetycznych, ale uwierzcie mi raz na jakiś czas warto. Smaki, które się pojawiają przy kolejnych kęsach są niezwykłym doznaniem kulinarnej podróży. W tej mojej wyprawie w świat daleki towarzyszyły mi produkty ze sklepu arriba

Zaraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 1 papryka czerwona
- 4 cebule ( 2 szalotki i 2 zwykłe białe )
- 1 kg mięsa zmielonego z filetu kurczaka
- 6 sztuk pomidorów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- dip quacamole
- pół puszki kukurydzy
- 250 g sera żółtego o ostrzejszym smaku - ja miałam gouda i kolumb
- 2 opakowania tortilla chips Arriba
- 2 łyżki sałatki pikantnej Pikantiera Arriba
- pół słoiczka salsy Cassera Arriba
- puszka fasoli czarnej Arriba
- dla odważnych zielone papryczki marynowane jalapeno
- szczypta przyprawy chilli con carne
- koncentrat pomidorowy 
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyzeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki ostrej wędzonej
- sól do smaku
- śmietana kwaśna gęsta 

Wykonanie:

Do garnka najlepiej dużego wrzucamy posiekaną cebulę i łyżkę oleju, chwilkę dusimy. Wrzucamy mięso wymieszane z przyprawą do kurczaka i mieszamy, podsmażamy chwilkę i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone suszone pomidory, zalewamy szklanką wody. Wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, papryki w proszku, i koncentrat pomidorowy, kukurydzę, szczyptę chilli con carne. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Następnie dodajemy fasolę z puszki i w razie potrzeby dodajemy wody, sos ma być gęsty. Dodajemy pół słoiczka salsy i 2 łyżki sałatki pikantnej. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Danie ma być lekko pikantne, jak ktoś lubi bardziej to dodaje papryki ostrej więcej lub sproszkowanego chilli. 
Potrzebujemy talerze, które możemy zapiec w piekarniku, ja użyłam takich głębokich.
Na dno i boki wykładamy chipsy tortilla (u mnie 4 porcje), wykładamy sos i posypujemy startym serem żółtym. Ja talerze ułożyłam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10-15 minut, ser żółty ma się roztopić i lekko zapiec. 
Wykładamy blaszki, i przekładamy talerze głębokie na talerze płaskie, są bardzo gorące i rozkładamy na wierzchu dip quacamole, sos salsa i kwaśną śmietanę. Dla odważnych na wierzch kładziemy również papryczki marynowane jalapeno. 

Smacznego :-)







59 komentarzy:

  1. Meksykańska kuchnia zawsze podbijała moje serce. Ta potrawa też by to zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominiko ja lubię takie pikantne dodatki, a to danie podbiło serce wielu osób :-)

      Usuń
  2. Lubię pikantną kuchnię-ale wolę doprawić na talerzu, bo moja tolerancja bywa zmienna:) Bardzo ciekawe danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja doprawiam w garnku lekko a na talerzu sobie dodają pikanterii jak potrzeba :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam taką kuchnię! Narobiłaś mi ochoty na nachosy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... taka kuchnia to coś fantastycznego :) danie prezentuje sie bardzo apetycznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu ja ją bardzo lubię, a danie polecam :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  5. Kuchnia meksykańska jest swietna, uwielbiam takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda świetnie! uwielbiam kuchnię meksykańską - ostre przyprawy idealnie rozgrzewają w chłodny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale musi być pyszne i rozgrzewające! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna przekąska , dzisiaj by mi się przydała .

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba się wproszę do Ciebie na taką przekąskę :) Super pomysł :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym pochrupała tych pyszności :) lubię ostre smaki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu danie wyszło rewelacyjne, pyszne i pikantne , no i schrupiące :-)

      Usuń
  11. Nie przepadam za ostrymi smakami. To danie wygląda kusząco, kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne danie, ale nie wiem, czy moje kubki smakowe wytrzymałyby próbę ostrości, aczkolwiek, sama już parę razy próbowałam przygotować danie kuchni meksykańskiej- pyszne było,ale na pewno mniej ostre niż oryginał :) Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko ja zrobiłam w znacznie łagodniejszej wersji niż orginał nakazuje, mój mąż i wujek dodał sobie papryczki jalapeno dla ostrości :-)

      Usuń
  13. Coś dla mnie, bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ahh na wypasie :-) u mnie też dzisiaj nachosy, ale w skromniejszje wersji heheh :-)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Marzenka zaprasza do stołu, to ja bardzo chętnie lubię takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zawsze traktowałam nachosy jako przysmak do pochrupania podczas oglądania tv, a tu widzę, że za sprawą sosów mogą być nawet głównym daniem. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i to jakie pyszne danie z nich można zrobić, polecam :-)

      Usuń
  17. Marzenko świetna i bardzo smakowita propozycja:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale mi smaka narobiłas, wygląda obłednie

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne danie, zrobi furorę na imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie znam się na kuchni meksykańskiej ale to wygląda fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Olu, ja ostatnio szperam i zgłębiam jej tajniki :-)

      Usuń
  21. Marzenko wpraszam się bez pytania! :) to wygląda po prostu mega pysznie :) uwielbiam nachosy ale z dodatkiem tych sosów dopiero nabierają wyjątkowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Karinko, zapraszam serdecznie :-) i polecam bo to jest pyszniaste :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  22. Nigdy nie jadłam nachos'ów, ale po Twoich zdjęciach wyglądają na tak mega apetyczne, że muszę wkrótce to nadrobić :) Poza tym widzę dużo warzyw, więc kupuję od razu :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię dania kuchni meksykańskiej. twoje nachosy wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mmm... Uwielbiam! Wszystko prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubimy kuchnię meksykańską! Choc dawno nic takiego nie robiłam! Będziesz moją inspiracją!:-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.