Follow by Email

wtorek, 10 lutego 2015

Chleb na zakwasie z pomidorkami





Jakiś czas temu odkryłam małe, pyszne pomidorki. Na początku myślałam, że będą smakowały jak pomidory suszone, jednak jak ich spróbowałam to bardzo się zdziwiłam smakiem. One są słodkawe, mają smak pomidorków i są rewelacyjne. Bardzo mi zasmakowały i zaczęłam je dodawać do różnych dań. Była pizza, sosy i nawet dodałam je na kanapki, jak mi się zachce coś słodkiego to także ratuje się takimi pomidorkami.
Super smakują w różnych sałatkach. A teraz dodałam je do chleba. Pomysł trafiony w 10. Chlebek wyszedł smakowity, a podany z samym masłem to poezja smaku. 

Zapraszam na kromeczkę :-)


Składniki:

- 450 g mąki pszennej  typ 750 
- 400 g mąki żytniej typ 2000
- 1 szklanka płatków owsianych
- pół szklanki siemienia lnianego złotego Ale Raj
- pół szklanki słonecznika Ale Raj
- pół szklanki pestek dyni Ale Raj
- 2,5  łyżeczki soli
- 750 g przegotowanej, ciepłej wody
- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej wody + szklanka mąki żytniej typ 2000
- zakwas - przepis tutaj

Wykonanie:

Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki, siemie, słonecznik, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Dodajemy dopiero pomidorki i mieszamy. Przykrywamy miskę z ciastem na chleb ściereczką i odstawiamy na 4 godziny, w ciągu 1,5 godziny mieszamy łyżką 3-krotnie. Potem już dajemy mu rosnąć, nie mieszamy. 
Blaszki do keksówki (40 cm i 36 cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190-200 stopni na 1,5 godziny, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy chleby z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.

Smacznego :-)













27 komentarzy:

  1. Piękny i zdrowy chleb! kusi mnie, by go upiec. I mam pytanie - ciasto jest klejące czy raczej zwarte? chlebek pieczemy 1,5h?

    OdpowiedzUsuń
  2. Julianno ciasto na ten chleb jest takie pół klejące - pół zwarte. Trzymam go w dużej misce bo urośnie. Po wyrośnięciu przekładam drewnianą łyżką do foremek i równam po wierzchu, raczej nie da rady z niego uformować bochenka. I tak chlebek pieczemy 1,5 godziny, lubię spieczoną skórkę :-) polecam jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Marzenko, za szczegóły;) chętnie wypróbuję, tak bogato nadziany ziarnami musi być pyszny!

      Usuń
  3. Ciekawe są te pomidorki, jeszcze w sklepie nie natrafiłam na takie kandyzowane. A chlebek -pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek marzenie, takich pomidorków nie miałam okazji spróbować.
    Kanapeczki z nim muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachęcona opiniami innych postanowiłam i ja spróbować upiec swój pierwszy chleb na zakwasie.Na razie zakwas dojrzewa, więc czekam. Twój chlebek wyglada wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, cudownie wygląda ten chlebek w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie, że widać te wszystkie ziarenka w środku :D

    OdpowiedzUsuń
  8. A jak musiało pachnieć... Ja sobie codziennie obiecuję, że zacznę piec chleby... I przyjdzie ten dzien....

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały chlebek Marzenko! Zaciekawiłaś mnie tymi kandyzowanymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny chlebuś i intrygujące te pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie bogato ziarniste chleby, Twój wygląda idealnie ;) A te pomidorki muszą smakować ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Twój chlebek wygląda rewelacyjnie! :) Poproszę kromeczkę na jutrzejsze śniadanie :) O pomidorkach kandyzowanych nie słyszałam. Ciekawi mnie ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Powiem Ci, że wygląda nieziemsko! Aż czuję ten zapach, te pomidorki :) Zjadłabym taką kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały chlebek :) ale czy mogę urzyż samej maki żytniej bo pszennej nie mogę czy może gryczaną ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł z tymi pomidorkami. Mnie się wydają trochę słodkie, ale reszta składników uzupełnia smak i nie pozwala im zdominować chleba. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na taki chlebek chętnie się pisze, lubię domowe pieczywo

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny chleb i super pomysł na dodanie pomidorków :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Genialne i niezwykle zdrowe. Jak bede miala chwile, to chetnie przygotuje ten chleb ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Te ziarna słonecznika tak kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaki napakowany dobrociami :) Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zjadłabym taki chlebek :) Same dobre rzeczy w nim :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniałe pieczywo z dużą ilością ziarenek, tak jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale pieczesz wspaniałe chleby!!

    OdpowiedzUsuń
  24. z pomidorkami - musi być boski :) pomidory mogę zajadać w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi